CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

29-S: Si les treballadores i les treballadors informàtics parem, tot es para

Dimecres, 18 agost, 2010

VAGA GENERAL: ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES INFORMÀTICS ENS DESENDOLLEM DE LA XARXA.

El passat 29 de juliol, el Govern va perpetrar la major agressió als drets dels treballadors dels últims 30 anys. Aclamat pels empresaris, el FMI, la banca espanyola i la resta de grups de dreta del parlament (al marge del show per a la galeria) es van posar les bases per a la completa precarietat i submissió a l'empresari de tots els treballadors de l'estat.

Aquesta Reforma Laboral no suposa 'un pas cap a la precarietat i l'explotació extrema', es tracta de manera simple i planera de la definició mateixa de precarietat i explotació extrema, que sofrirem amb tota seguretat si no lluitem per parar-lo. El nostre sector té totes les paperetes per ser un dels que més la sofreixi.

El sector tecnològic i de consultoria es caracteritza per usar cada vegada més les pitjors possibilitats de la Llei per obtenir el màxim benefici per a les empreses i les pitjors condicions per a nosaltres, a més de les nombroses il·legalitats realitzades rutinàriament. Si aquesta aberració de contrareforma laboral surt endavant, els treballadors i treballadores informàtics serem especialment afectats.

Volen destrossar qualsevol dret existent per guanyar-ne més i tenir-nos més dèbils i acovardits.

Mentre la maquinària propagandística insisteix a distreure'ns, mentir-nos i que mirem en un altre costat, s'aproven mesures com aquestes:

* Possibilitat d'acomiadament 'de 20 dies per any' si l'empresa al·lega 'pèrdues presents o previsió de pèrdues o reducció en els ingressos'. Si el treballador denuncia haurà d'aconseguir provar que l'empresa comet una irregularitat en el seu acomiadament, una cosa pràcticament impossible de fer.

* Aquest acomiadament a 20 dies, que es convertirà en la forma habitual d'acomiadament, afecta a tots, fins i tot si vas entrar en l'empresa fa anys com a indefinit. A més, no podràs acumular més de 12 mesos d'indemnització o, el que és igual, 12 mesos de sou és la indemnització màxima que t'emportaràs si portes més de 18 anys treballant en la mateixa empresa.

* Mentre l'Estat ha reduït la despesa social perquè diu que no hi ha diners, finança l'acomiadament amb els diners de tots, 8 dies per any de cada acomiadament, col·laborant a que sigui més fàcil per a l'empresa acomiadar. El que generarà mes explotació i despotisme en tenir sobre nosaltres cada dia l'amenaça d'un acomiadament lliure pràcticament gratuït.

* El cost real per a les empreses d'un contracte temporal o indefinit serà el mateix, 12 dies: En lloc de reduir la temporalitat, tots els treballadors tindrem, de facto, contracte temporal i una inestabilitat laboral total.

* El contracte indefinit de 45 dies per a noves contractacions passa a ser una relíquia, sent substituït pel de 33 dies (aquesta seria la indemnització sempre que l'empresa no vulgui usar la via de l'acomiadament objectiu a 20 dies)

* Les empreses podran modificar les condicions laborals dels treballadors (jornada, horari, torns, salaris, localitat de treball), de forma unilateral. Si l'abús al sector és ara profundament explotador aquesta reforma ho farà legal.

* Les empreses podran no aplicar increments salarials de conveni col·lectiu de forma unilateral: treballadors podríem cobrar per sota del mínim per categoria. Si un dels principals abusos del sector és treballar amb categoria inferior a la realitzada, ara el frau es pot duplicar fent-ho en part legal.

* Les empreses podran incomplir acords amb el comitè d'empresa o seccions sindicals de forma unilateral si no tenen rang de conveni col·lectiu (el 99% dels acords no tenen aquest rang pel que es converteixen en paper mullat si l'empresa vol)

* Et podran acomiadar procedentment si tens 2 baixes, encara justificades, de més de 12 dies en total si hi ha més d'un 2,5% d'absències en l'empresa (a l'hivern aquest marge és normal). Aquest canvi suposa reduir els requisits a la meitat del que hi havia.

* Les ETT podran operar en sectors d'alta perillositat (construcció, mineria, explosius) amb l'increment previsible d'accidents que això significa, a més de participar en els serveis públics d'ocupació per rapinyar i precaritzar les noves ocupacions.

* Els aturats tindran l'obligació d'atendre els cursos o activitats de motivació i inserció laboral des del primer dia que cobrin la prestació. Si no ho fan, seran sancionats des del primer dia amb la pèrdua d'un mes de prestació fins a la pèrdua definitiva, si es repeteix. A això se li pot dir "feixisme" ocupacional, en criminalitzar el gaudi d'un dret, eliminant la llibertat personal de com inserir-se al mercat laboral.

En definitiva, podem imaginar fàcilment el tipus d'escenari en el qual empreses crescudes i pràcticament omnipotents ens espremerien, picarien i amenaçarien amb l'acomiadament barat de forma rutinària, molt més del que ho fan avui.

Sens dubte no oblidem que està pendent la reforma de les pensions, la reforma del servei de prestació per desocupació i les noves privatitzacions de serveis públics.

Fa ja temps que la classe treballadora de l'estat tindríem que ser al carrer, la passivitat d'ahir és l'intent d'aixafada d'avui. O reaccionem de forma clara o que ens posin d'una vegada el collaret al coll i deixin de cridar democràcia al capitalisme salvatge en el qual vivim.

Els treballadors i treballadores informàtics poden ser peça clau en la pròxima Vaga General del 29 de setembre.

Si volen que siguem esclaus, el pròxim 29 de setembre els podrem dir que siguin ells els que solucionin les incidències de qualsevol sistema informàtic, que facin ells hores extres per a que tot segueixi aguantant-se pels pèls, que tinguin el coneixement necessari per saber què fer amb la maquinària, les aplicacions, les comunicacions, els caixers automàtics, la gestió d'administracions públiques, el vending, els controls d'accés, de connexió a internet, de mòbils, el trànsit, els sistemes de facturació, de ventilació, de clavegueram...

Si els treballadors i treballadores informàtics parem, es para tot.

Recorda-ho: són els teus drets, seguretat i recursos el que volen eliminar.

El pròxim 29 de setembre, i els que facin falta, VAGA GENERAL.

PAREM LA CONTRAREFORMA LABORAL, NO SOM ESCLAUS.

ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES INFORMÀTICS ENS DESENDOLLEM DE LA XARXA.

Coordinadora d'Informàtica de la CGT