CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

2ª Escola D’estiu CGT Catalunya

Dilluns, 11 juliol, 2022

Durant 3 dies van passar quasi un centenar de persones per la segona Escola d’Estiu de CGT Catalunya. 

Gent provinent de diferents llocs de Catalunya, però també del País Valencià, Madrid i Andalusia, van gaudir i aprendre de les diferents formacions, tallers i debats que es van plantejar amb l’objectiu de capacitar l'afiliació pel treball sindical i social que el moment requereix. 

Vam obrir l'Escola amb una presentació per part de les companyes de l’organització on es va explicar el funcionament autogestionat de la cuina i la neteja dels espais, així com la voluntat d’obrir espais de formació, però també de convivència i germanor. 

Per tal de resumir les diferents sessions que van haver, divendres vam obrir amb la xerrada i debat sobre comunicació digital anticapitalista, amb el col·lectiu de comunicació Cuellilargo i Proyecto Una, per fer front a la maquinària de propaganda feixista i neoliberal que inunda els mitjans i les xarxes. Després en Pepe del Amo, coautor de “La apuesta perdida”, va fer un repàs històric sobre el moviment obrer des de la fi de la Segona Guerra Mundial fins la dècada dels seixanta. Tot seguit, es va realitzar el debat sobre les noves manifestacions i escenaris de la lluita de classes més enllà dels centre de treball, sobre com les transformacions de les ciutats han tingut un impacte en la nostra forma de relacionar-nos i com combinar la nostra acció per a arribar a les treballadores precàries.

Dissabte vam començar amb una classe magistral d'història i anàlisi dels sindicalisme espanyol des de la transició fins l’actualitat amb el company Gonzalo Wilhelmi. L’autor de “Sobrevivir a la derrota. Història reciente del sindicalismo (1982-2018)” ens va fer un recorregut per la història i el paper del sindicalisme des dels anys 80 i va assenyalar els reptes actuals del sindicalisme de classe, feminista i amb voluntat de canviar la realitat.

Després vam continuar amb tallers pràctics sobre sindicalisme bàsic, i sindicalisme enfocat a la joventut, on vam poder debatre sobre perquè les joves no participen quasi del sindicalisme laboral quan les problemàtiques laborals estan a l’ordre del dia. Es van traçar estratègies que facin augmentar la participació per significar-se com a sindicalistes i assumir els reptes i compromisos que requereix el sindicat.

A la tarda, la companya Àuria d’Ensenyament ens va fer un recorregut per la història i teoria del transfeminisme. Posteriorment, Florencia Brizuela de la Red Jurídica Antiracista i autora de "Descentrar la mirada para ampliar la visión: reflexiones en torno a los movimientos sociales desde una perspectiva feminista y antirracista" ens va donar eines per a pensar el sindicalisme i les lluites actuals amb les companyes que treballen sense papers o sense contractes i a qüestionar-nos el nostre paper i rol a través de la reflexió.

Diumenge, el company de CGT Andalusia Antonio Moreno, va dinamitzar un taller que tractava sobre les diferents formes d’organització i participació que es poden donar dins de l'organització. D'una forma molt plàstica i visual, vam observar els comportaments que es donen i la importància d'adaptar l'estratègia segons la situació i el conflicte.

 Tres dies intensos de formacions, debats, tallers i convivència. Hem sortit més enriquides i cohesionades. Amb més entusiasme per seguir creixent i transformar la realitat. No es pot militar sense esperança, però tampoc sense memòria.