CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

2nes Jornades de les Dues Ribes a Reus: Situació i activisme de la dona magribina

Divendres, 25 desembre, 2009

Arrels: Cultures d'anada i tornada

2nes Jornades de les Dues Ribes

Situació i activisme de la dona magribina

Reus, de l'11 al 23 de gener de 2010

Amb aquestes Segones Jornades de les Dues Ribes volem centrar-nos en la situació actual de la dona magribina, les seves realitzacions, la seva vida quotidiana, el seu activisme, les seves problemàtiques, a través d'un seguit d'actes: un debat sobre l'associacionisme de la dona magribina, dues pel·lícules de directores magribines (una del Marroc i una d'Algèria), un documental, una obra de teatre amb actors i actrius marroquines i un concert d'una cantant algeriana. Tot això amb una idea central: trencar tòpics i mostrar la creativitat i l'activisme social actual de les dones magribines a les dues ribes de la Mediterrània.

PROGRAMA

- Dilluns 11,
20 h. Sala d'actes del Centre de Lectura (c/Major 15)

Projecció de la pel·lícula "Barakat!", de la directora algeriana Djamila Sahraoui.

Entrada gratuïta.

"Barakat!", Djamila Sahraoui, Algèria/França 2005, VO Francès & Àrab Subtitulada Castellà. Intèrprets: Rachida Brakni, Fettouma Bouamari, Zahir Bouzrar. Entrada gratuïta.

En algun lloc d'Algèria, en els anys 90, Amel és metgessa en un hospital. S'esforça tot el que pot a exercir la seva professió i a viure la seva vida de dona jove, malgrat la guerra civil que causa estralls entre els islamistes i l'exèrcit. Una nit, quan torna a casa després d'una llarga guàrdia, Amel s'adóna que el seu marit, periodista, ha desaparegut. Enfront de la indiferència i la inèrcia de les autoritats, decideix anar en la seva recerca. Li acompanya Khadija, infermera que, durant la seva joventut, va combatre per la independència. En la seva aventura incerta i perillosa, les dues dones es descobriran l'una a l'altra, al mateix temps que s'enfrontaran als homes del seu país…

Djamila Sahraoui va néixer a Algèria en 1950 i es va establir a França el 1975, on segueix vivint. Després de realitzar estudis en Humanitats, es va llicenciar en el IDHEC en direcció i muntatge. L'any 1980, va dirigir el seu primer curtmetratge de ficció, "Houria". Amb "La Moitié du ciel d’Allah" el 1995, va debutar en la seva crònica sobre la societat algeriana, seguida de la pel·lícula "Algérie, la vie quand même" el 1998, rodada a Tazmalt, la seva ciutat natal. L'any 2000, va dirigir "Opération Télé-cités", un documental produït per France 3. "Barakat!" és el seu primer llargmetratge de ficció.

Premis concedits a Barakat!: Milan African, Asian and Latin American Film Festival 2006 / Barcelona International Women's Film Festival 2006 / Biennale des Cinémas Arabes à Paris 2006 / Festival internacional de Cinema de Dubai, 2006 / FESPACO 2007

Més informació:

http://www.fcat.es/wiki/index.php/Djamila_Sahraoui

http://www.fcat.es/wiki/index.php/Barakat!

- Divendres 15,
20 h. Annex Centre Cívic Carrilet (c/Eduard Toda 12 baixos)

Xerrada-debat sobre "Associacionisme i activisme de les dones magribines", amb Asmaa Aoutah, de l'Associació Taghrast-Espai Amazic de Mataró.

Asmaa Aoutah és investigadora de la UB, treballa de mediadora intercultural en violència de gènere, coordina les classes de llengua i cultura amazigh a Catalunya, presideix l'Associació Taghrast-Espai Amazic de Mataró, és coordinadora de la vocalia de dones Buya i ha participat en diverses associacions de dones al Marroc i a Catalunya.

- Dissabte 16,
22.30 h. Teatre de l'Orfeó Reusenc (c/Sant Llorenç 14)

Concert de la cantant algeriana Neila Benbey.

Entrada 10 €.

Neila Benbey és nascuda a Alger l'any 1973, viu a partir de 1994 a Barcelona, on comença a explotar el seu talent natural pel cant. L'any 2005 s´uneix a Gani Mirzo per participar com a cantant en l'espectacle de Comediants "Les mil i una nits", obtenint molt bones crítiques per la seva portentosa i sensual veu. Des de llavors ha participat en diversos projectes musicals com ara Suk (L'Orient Espès) de Carles Santos, i col.labora amb la Gani Mirzo Band, Cheb Balowski (Nur) i Meridiana (Jordi Rallo). Participa també al "Tristan e Isolda" en àrab dirigit per Carles Santos i a la gira “Diversons”. És l'any 2009 que decideix emprendre la seva carrera en solitari acompanyada per una banda formada per músics amb un llarg recorregut per les músiques mediterrànies, el flamenc, el jazz, el rock o la world music.

Neila Benbey, amb "Algerian Soul", viatja al cor d'Algèria, per a monstrar-nos grans clàssics de la música popular algeriana, adaptades amb molta originalitat al segle XXI per la seva peculiar banda de fusió mediterrania formada per músics de reconegut prestigi. El repertori compta amb versions de cançons tradicionals i populars d'Algèria, amb arranjaments de la musica chaabi, algunes transformades en melodies del pop més actual com Chahlet Laayani i Bakhta, amb influències de músics com Mercan Dede, Natacha Atlas, Cheb Khaled, Cheb Mami, i l'Argelian groove, i altres molt mes tribals d'artistes amazics i sahraouis. També s'inclouen composicions pròpies inspirades en els ritmes del Sàhara i Tamazighs.

L'espectacle compta amb una primera part mes intimista i mística, i una segona part enfocada per a fer ballar, on les poderoses bases africanes i les melodies molt conegudes pels amants d'Algèria i de la fusió mediterrània fan inevitable la festa entre el públic assistent.

Neila Benbey: veu i derbouka, Raul Costafreda: guitarres i mandola, Ernesto Briceño: violí i teclat, Manolo López: baix, Dídac Ruiz: percussió.

Més informació:
http://www.myspace.com/neilabenbey

- Dilluns 18,
20 h. Sala d'actes del Centre de Lectura (c/Major 15)

Projecció de la pel·lícula "Marock", de la directora marroquina Laila Marrakchi.

Entrada gratuïta.

"Marock", Laila Marrakchi, Marroc/França 2005, VO Francès & Àrab Subtitulada Castellà. Intèrprets: Morjana El Alaoui, Mathieu Boujenah, Razika Simozrag, Fatym Layachi, Assad Bouab, Rachid Benhaissan, Khalid Maadour.

Casablanca, últim curs a l'institut. La despreocupació de la joventut acomodada marroquina i tots els seus excessos: les carreres de cotxes, l'amistat, la música, l'alcohol i l'ansietat de passar a l'edat adulta. Marock és un Marroc desconegut, fet a la imatge de Rita, 17 anys, que s'enfronta a les tradicions del seu país. Viu el seu primer amor i descobreix les contradiccions de la societat en la qual viu, de la seva família i del seu germà gran, que promulga una tornada als valors tradicionals. Una aventura sentimental entre una adolescent musulmana sense complexos i un playboy jueu descriu la vida dels joves privilegiats de bona família de Casablanca, atrets pels excessos de tota classe i enarborant una manera de vida liberal, aquest grup de joves d'entre 16 i 20 anys evoluciona, no obstant això, en un ambient de fortes tradicions religioses que els obliga a entrar en confrontació quan els seus desitjos d'emancipar-se xoquen amb la rigidesa dels costums.

Laila Marrakchi va nèixer l'any 1975 a Casablanca, es va llicenciar en Cinema i Audiovisual en la Universitat de París VIII. Des de 1995 ha treballat com becària, script i ajudant de direcció en pel·lícules com "Soleil", de Roger Hanin, "Fúria", d'Alexandre Aja, i "Over the Rainbow", un curt d'aquest últim presentat a concurs a Cannes 1997. Va dirigir el seu primer curtmetratge, "L’horizon perdu", l'any 2000, al qual van seguir els documentals "Femmes en Royaume chérifien" i "Derrière les portes du hammam" l'any 2001 i els curtmetratges "Deux cents dirhams" (2002) i "Momo Mambo" (2003). "Marock" és el seu primer llargmetratge, amb el qual va participar en la secció “Un Certain regard” del Festival de Cannes 2005.

Premis concedits a Marock: Un certain regard, Festival de Cannes, Francia, 2005 / Contemporary World Cinema, Festival Internacional de cine de Toronto, Canadá, 2005 / Premi “Coup de coeur” del públic, Festival de Sarlt, Francia, 2005.

Més informació:

http://www.fcat.es/wiki/index.php/Laïla_Marrakchi

http://www.fcat.es/wiki/index.php/Marock

- Dijous 21,
20 h. Sala Hortensi Güell del Centre de Lectura (c/Major 15)

Projecció del documental "Chanson pour Amine" (Cançó per Amine), d'Alberto Bougleux

"Chanson pour Amine", any 2009, durada 53 minuts, VO àrab/francès subtitulat en català.

Un documental sobre la lluita de les dones algerianes per trobar els fills desapareguts en el conflicte militar del país, molts d'ells acusats injustament de donar suport al terrorisme islamista que durant la guerra civil dels anys '90 destrossa el país i deixa més de 200.000 morts. Els desapareguts són les víctimes de la repressió i del terrorisme d'Estat, de la tortura i de les execucions extrajudicials, mitjançant les quals els poders algerians responen a la insurrecció dels moviments islamistes armats. Les desaparicions es defineixen avui com a “danys col·laterals”. L'Estat es reconeix “responsable, però no culpable” davant del fenomen de les desaparicions.

En la vigília de les eleccions presidencials algerianes del 9 abril 2009, que una vegada més veuen a Abdelaziz Bouteflika candidat pràcticament únic, "Chanson pour Amine" explica la tragèdia de les desaparicions a través de la vida de Nassera Dutour, mare algeriana que des de la desaparició del seu fill Amine el 1997, ha dedicat la seva vida a la construcció del moviment dels familiars de les víctimes que avui lluita per al dret a la memòria, la veritat i la justícia.

El documental mostra una alternativa a la política habitual, doncs les dones parteixen del seu àmbit íntim i familiar personal, del seu amor de mare i àvia, i el procés que porten per traslladar aquest amor, desesperança, anhels a l'ambit públic de la política, primer d'un moviment social, i després el que seria la política en l'ambit institucional, amb les negociacions, les entrevistes amb ministres, autoritats, i a nivell internacional. És una proposta de fer política però des de la vessant de les dones, en un país musulmà, on l'àmbit íntim i privat és el que la societat reserva a les dones i on elles es mouen habitualment, i mostra com s'enfronten a la maquinària de l'Estat i el poder brutal dels militars, i de quina manera això té una força increïble, i descol.loca totalment els paràmetres de la política "habitual" i el poder coercitiu de l'estat.

Més info:
http://www.memorial-algerie.org/

Tràiler del documental:
http://www.youtube.com/watch?v=D8DVoT9pgQA&feature=player_embedded

- Dissabte 23,
20 h. Teatre Bravium (c/Presó 13)

Representació de l'obra de teatre "Rossella", sobre el nou codi de família del Marroc.

ÚLTIMA HORA: L'OBRA HA ESTAT CANCEL·LADA PER ACCIDENT D'UN DELS ACTORS I LA IMPOSSIBILITAT DE TROBAR UN SUBSTITUT. LA REPRESENTACIÓ ES PROGRAMARÀ DE NOU MÉS ENDAVANT A REUS, JA S'ANUNCIARÀ OPORTUNAMENT.

Entrada gratuïta.

“Rosella” és una obra de teatre escrita i concebuda per la jove dramaturga marroquina Naima Zitan, que tracta de la Mudawana, el nou codi de família del Marroc. “Rosella” està produïda per Desenvolupament Comunitari, entenent el teatre com a eina de dinamització i sensibilització al voltant del col·lectiu marroquí a Catalunya. Els actors i actrius són joves catalans d'origen marroquí i també autòctons. L'obra està parlada en dariya o àrab marroquí i compta amb elements de suport en català.

A través d'ella es vol mostrar l'excel·lent producció teatral contemporània marroquina, apropar les comunitats marroquines de Catalunya al teatre, fomentar la relació entre joves actors teatrals catalans i marroquins, potenciar el teatre amb contingut social com a eina de dinamització comunitària i difondre una imatge molt més madura i complexa de la realitat sociocultural marroquina.

Els objectius didàctics i de caràcter social del projecte són els següents: Explicar d'una manera clara i simple les grans línies de les noves disposicions del codi de família, a les famílies marroquines residents a Catalunya; evitar les lectures errònies i les males interpretacions del codi de família per tal d'evitar tensions a les famílies; difondre la idea que la reforma del codi de família no significa una victòria de les dones pel damunt dels homes, o d'una ideologia determinada pel damunt d'una altra, sinó un èxit de tots/es els marroquins; i fer partícips a l'anomenada societat d'acollida catalana d'aquests importants canvis en matèria d'igualtat entre home i dona al Marroc, fomentant així la cohesió social.

Més info sobre l’obra Rosella:
http://www.desenvolupamentcomunitari.cat/web/index.php?option=com_content&task=view&id=186&Itemid=27&lang=es_ca

Catàleg de l'obra:
http://www.desenvolupamentcomunitari.cat/web/publicacions/solidaritat/rosella_horitzontal.pdf

Organitzen:
Àrea d'Immigració CGT, Associació Amazics de Catalunya, Associació Ciutadans per la Convivència i el Desenvolupament, Sodepau, Associació Cultural Reggus, Hace Color, Regidoria de Solidaritat i Cooperació, Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació

Col·laboren: Fundació Desenvolupament Comunitari i Oficina per la Pau de la Generalitat

Attached documents