CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

3 de cada 10 catalans viuen amb risc de pobresa o exclusió social

Dimecres, 10 octubre, 2012

3 de cada 10 catalans viuen amb risc de pobresa o d'exclusió social. Ho diu l'última Enquesta de Condicions de Vida i Hàbits de la Població de Catalunya, que destaca que Catalunya està 2 punts per sobre del conjunt d'Espanya i 8 per sobre de la mitjana europea en nivell de pobresa.

Entre el 30% de catalans que viu en risc d'exclusió social, hi ha els qui tenen dificultats per arribar a final de mes, les famílies amb diversos membres a l'atur i els qui tenen problemes per mantenir l'habitatge calent a l'hivern o no poden menjar proteïna almenys cada dos dies.

L'enquesta també dóna altres dades: el 22% de la població té uns ingressos anuals de menys de 8.500 euros, el 40% no pot fer front a una despesa imprevista de 750 euros, el 39% no es pot permetre anar de vacances almenys una setmana l'any, el nombre de persones que pertany a una entitat o associació baixa en 5 anys del 45 al 38%.

Les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i les comarques de Girona són les zones amb la proporció més alta de població vulnerable. Barcelona i la seva àrea metropolitana i les comarques centrals són les que tenen índexs més baixos de persones amb risc d'exclusió social.

Davant d'aquestes dades, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha instat els ajuntaments a prioritzar les polítiques socials.

FONT: 324.CAT

Les Terres de l'Ebre tenen la proporció més alta de veïns en exclusió social

Un 29,5% de la població de Catalunya –més de 2,2 milions de persones– viu en situació o risc d'exclusió social. Si l'anàlisi es fa a tot l'Estat espanyol, la població en risc baixa al 26,7%, i en l'àmbit europeu, encara és més baix, el 21,6%.

L'alarma per la imparable extensió de la situació de pobresa la corroboren aquestes dades presentades ahir que corresponen a l'Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població de Catalunya, 2011, que és resultat d'un conveni entre l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, l'Àrea Metropolitana i la Diputació de Barcelona.

L'enquesta va més enllà de la pobresa econòmica i utilitza la taxa Arope, que avalua la privació material severa i la intensitat de treball de cada llar, és a dir, es mira si els adults en edat de treballar ho fan o no. Així, per exemple, destaca que el 40,2% de llars –més de tres milions de persones– no pot fer front a una despesa imprevista de 750 euros, i gairebé el 40% –2,9 milions de ciutadans– no té capacitat per fer almenys una setmana de vacances a l'any.

Per la repercussió que té en la salut de les persones és preocupant que el 3,4% de famílies no es poden permetre menjar carn o peix com a mínim cada dos dies, així com que gairebé el 13% no pugui assumir la despesa que comporta mantenir l'habitatge a una temperatura adequada. El 18% declara que no poden mantenir un vehicle.

Si ens fixem exclusivament en els ingressos, el 21,9% de la població viu amb una renda per sota del llindar de la pobresa, o sigui, amb menys de 8.560 euros anuals. Un dels responsables de l'estudi, Sebastià Sarasa, va recordar que fins al 2008 la taxa de pobresa s'havia anat reduint, però amb la crisi no deixa d'augmentar. Per franges d'edat, els més vulnerables són els menors de 16 anys, el 28% dels quals viu en condicions de pobresa, mentre que la franja dels majors de 65 és la que té un risc de pobresa més baix (19%). Això no vol dir, va advertir Sarasa, que la gent gran hagi millorat la seva situació, sinó que el col·lectiu en edat de treballar es queda a l'atur o amb sous precaris mentre que, de moment, les pensions no s'han retallat.

El mapa de la pobresa a Catalunya indica que les Terres de l'Ebre presenten la pitjor situació –el 36,8% de població està en risc d'exclusió– i les comarques centrals, la millor, amb el 21,5%.

FONT: ELPUNTAVUI.CAT

- ENQUESTA CONDICIONS DE VIDA

radiografia de la pobresa a Catalunya

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció