CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

300 persones es concentren a Reus per protestar contra repressió policial

Dijous, 17 maig, 2007

Aquest dimecres 16 de maig, unes 300 persones es van concentrar a la Plaça Mercadal de Reus per mostrar la seva solidaritat amb les tres persones detingudes la matinada del passat dilluns per la policia local, una de les quals va acabar a més amb un tret de bala a la cama.

A la concentració hi havia pancartes i cartells amb lemes com: Estem en bones mans? (en relació al lema electoral del PSC), Et podria haver passat a tu, Exigim responsabilitats, Llibertat sense càrrecs, Ortiz te crece la nariz (en relació al Regidor de Via Pública i responsable de la policia local).

Els tres detinguts va ser deixats ahir en llibertat amb càrrecs després de declarar davant el jutge.

A la concentració, convocada per familiars, amics i gent solidària amb els detinguts, amb el suport de diverses entitats i col.lectius (entre ells CGT), es va reclamar la innocència dels encausats i es va exigir:
- la retirada dels càrrecs contra els detinguts
- que s'obri una investigació seria i transparent sobre els fets
- que es depurin responsabilitats i es retiri cautelarment del servei l'agent autor del tret

Cal seguir lluitant contra la brutalitat i la repressió exercida pels integrants dels cossos policials i per què fets com aquest no es tornin a repetir.

Podeu llegir una crònica de la manifestació i veure una galeria de fotos al web de Pobleviu: www.pobleviu.cat

També podeu veure un video de la concentració a youtube
http://www.youtube.com/v/XKinL3AM8Ng

I també podeu llegir les cròniques del Diari de Tarragona (secció local, secció Reus) o El Punt:
http://www.diaridetarragona.com/
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/camptarr


A CONTINUACIÓ INFORMACIÓ DIVERSA SOBRE EL TEMA I COMUNICAT DE CGT:

Un ferit per tret de bala en una brutal actuació de la policia local de Reus

Un intervenció de la policia local de Reus al voltant de les 2 h. de la matinada del diumenge 13 a dilluns 14 de maig contra un grup de gent que estava fent música al carrer, en concret al Passeig Mata, un cop acabat el Festival de Circ Trapezi, va acabar posteriorment, a la Plaça Llibertat, quan diverses dotacions de la policia tenien retingudes a diverses persones, amb una brutal intervenció policial contra un reusenc de 44 anys que s'interessava per la situació dels seus amics retinguts.

Aquest ciutadà, en ser detingut, va rebre un tret de bala a la cama, segons la versió policial de forma "fortuita", segons testimonis presencials l'actuació policial va ser totalment desproporcionada, amb molta violència i no està tan clar que el tret fos "accidental". Posteriorment dues de les persones que protestaven per la intervenció policial també van ser detingudes. En aquests moments hi ha doncs tres detinguts en espera de passar davant del jutge, dos en dependències policials, i l'altre, el ferit de bala, ingressat a l'Hospital de Sant Joan.

La versió policial és totalment inversemblant, la roda de premsa feta dilluns al migdia pel regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Reus Eduard Ortiz (PSC) va ser totalment demagògica i, segons testimonis dels fets, plena de falsetats, dedicant-se a protegir i justificar l'actuació policial i a presentar els fets com un lamentable accident. Per altra banda és prou conegut el caràcter autoritari, demagògic i populista del Sr. Ortiz, éssent denunciades per part de col.lectius socials de la ciutat les seves actuacions en diversos temes.

En espera de saber de què s'acusa als detinguts, coneguts dins els àmbits culturals alternatius i el teixit associatiu de la ciutat, un nombrós grup de persones i membres de diversos col.lectius i organitzacions ja han començat a organitzar la campanya de suport als detinguts i de denuncia de la brutal actuació policial.

Dilluns a la tarda es va fer una roda de premsa davant l'Ajuntament de Reus i posteriorment una assemblea al local de la CGT per organitzar la solidaritat amb els detinguts, exigir la seva posada en llibertat sense càrrecs, exigir un aclariment del greus fets produits, denunciar la falsetat de la versió del regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Reus, i demanar responsabilitats.

Per començar s'ha convocat una concentració de protesta i es fa una crida als ciutadans i ciutadanes a participar-hi massivament:

CONCENTRACIÓ DIMECRES 16 DE MAIG, 20 H. PLAÇA MERCADAL, REUS

- Llibertat sense càrrecs pels detinguts
- Depuració de responsabilitats
- Retirada cautelar del servei del policia a qui es va disparar la pistola de forma suposadament fortuita i prohibició de que torni a utilitzar armes.
- Investigació dels fets per part de l'Ajuntament i el Jutjat competent

Els fets produits són molt greus i per sort no van acabar de forma més dramàtica. No podem permetre que situacions com aquesta es tornin a produir.

La teva solidaritat és necessària.

Prou brutalitat policial!!!


Comunicat de la CGT

Davant la repressió, la solidaritat és la nostra força

Tres detinguts, dos en dependències policials i l'altre ferit de bala, ingressat a l'Hospital, són el fruit de la política repressiva de l’Ajuntament de Reus i del seu regidor de Via Pública, Eduard Ortiz. Després de tancades les actuacions del festival Trapezi, la policia va utilitzar la força contra gent indefensa que l’únic que feia era continuar la festa que havia omplert els carrers de la ciutat. Ni destrosses contra mobiliari urbà (vergonyosa la feina d’alguns mitjans de comunicació de Reus justificant amb imatges que no tenen res a veure amb el tema les manipulacions del Sr.Ortiz) ni violència contra els policies, a no ser que la música sigui entesa com a violència.

Des de la CGT, entenem que la política d’ultradreta de “tolerància zero” porta implícita aquesta brutalitat policial desmesurada contra ciutadans pacífics. La “tolerància zero” de què parlen els polítics és posar la policia com a interlocutora social, i la policia, massa sovint, parla amb porres, i a Reus, en casos com aquest, amb pistoles.

*Demanem a tota la ciutadania que participi en la concentració contra la brutalitat policial que s’ha convocat per dimecres 16 de maig a les 20h a la plaça del Mercadal de Reus*, i a les altres que es facin, perquè no podem permetre més casos com aquest, i que les víctimes de l'actuació policial acabin sent a més acusades sota la típica cantarella de "desobediencia i resistència a l'autoritat, alteració de l'ordre públic, etc", tant sovint utilitzada per tapar i justificar els excessos de les actuacions repressives per part de policia i cobrir-se les espatlles.

No podem permetre que els carrers s’omplin de pistolers, amb placa o sense, i menys encara que disparin contra els ciutadans, perquè això no és el ‘far west’.

Confederació General del Treball (CGT) - Federacions del Camp de Tarragona


REUS, EN BONES MANS?

La matinada del dilluns 14 de maig de 2007, un INNOCENT va rebre un impacte de bala quan estava immovilitzat, enmanillat i bocaterrossa al terra de la Plaça Pintor Fortuny de Reus.

A banda hi ha dos detinguts més que els tenen incomunicats a disposició judicial.

Tots els qui erem i tots els que els coneixiem als implicats, sabem que són innocents.

Davant una tergiversació dels fets d’aquest caràcter, ET DEMANEM EL TEU SUPORT i a fer sentir la nostra veu de rebuig a l’engany a la opinió pública, l’abús i la BRUTALITAT POLICIAL amb total impunitat.

DEMANEM:

1. LLIBERTAT IMMEDIATA sense càrrecs pels 3 detinguts

2. Obertura inmediat per part de l’ajuntament d’una INVESTIGACIÓ DEL FETS.

3. Retirada cautelar del servei del policia implicat en el tret i s’obrin diligències judicials

4. Que es procedeixi judicialment contra els policies en qüestió.

Et pots solidaritzar amb aquesta causa de 3 maneres diferents:

1. Us podeu adreçar via mail a la bústia de l’ajuntament per tal de fer suport a la nostra DEMANDA i expressar la vostra opinió: www.reus.net/viapublica/area/bustia/bustia.php

2. Assistint a la CONCENTRACIÓ PACÍFICA DIMECRES 16 DE MAIG A LES 20.00h. A LA PLAÇA MERCADAL, DAVANT L’AJUNTAMENT

3. Col·laborant amb la DIFUSSIÓ D’AQUEST MISSATGE. Enviar aquest mail a través del sistema CORTAR PEGAR i NO REENVIAR.

AGRAÏM MOLT SINCERAMENT LA VOSTRA COL·LABORACIÓ.

MOLTES GRÀCIES A TOTS I A TOTES

Familiars, amics i solidaris amb els detinguts