CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

300 persones es manifesten contra els acomiadaments a la UAB

Dimarts, 1 octubre, 2013

img_1928.jpg

300 persones es manifesten contra els acomiadaments a la UAB

El dilluns 30 de setembre, s'ha dut a terme una manifestació a la Universitat Autònoma de Barcelona en contra dels acomiadaments que el dimarts 1 d'octubre es faran efectius a 4 persones del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG). Aquestes persones tenen una antiguitat d’entre 7 i 13 anys a la UAB. Altres tres persones, que al juliol se'ls havia dit que també serien acomiadades, se'ls ha prorrogat el termini gràcies a la intervenció del comitè d'empresa i de la Plataforma Capítol VI, una fins al desembre per reglament i les altres dues un any amb el 66% del sou.

La manifestació, convocada per la plataforma per la universitat pública, que aplega professorat, personal d'administració i serveis i estudiants, s'ha iniciat a la plaça cívica i ha finalitzat al rectorat. Allà s'ha realitzat una roda de premsa amb intervencions de les persones acomiadades i veus dels diferents grups que els han donat suport (professorat, companys/es del personal d'administració i serveis i estudiants). Aquests altres col·lectius de la comunitat universitària també han exposat els atacs als seus drets (com la pujada de taxes i la reducció de beques en el cas dels estudiants) i les retallades que estan patint (com la retallada salarial al personal, la paralització de les places Serra Hunter per professorat per part de la Generalitat, etc.). La manifestació ha aplegat unes 300 persones dels tres col·lectius.

A continuació transcrivim el text que s'ha llegit al finalitzar la mobilització.

Per més informació, podeu consultar a: http://capitol6.precarietat.net/

Plataforma Capítol VI UAB


Text llegit al final de la manifestació del 30 de setembre a la UAB

La nostra universitat fa anys que està acomiadant, sota l'eufemisme de la "no renovació" de treballadors temporals. Entre d’altres, de personal tècnic, que provoquen el tancament de laboratoris i serveis per falta de personal. Aquestes decisions s'estan prenent per a donar resposta a interessos polítics i econòmics sense importar les feines que es deixaran de fer i els serveis que es deixaran de prestar. El Campus d’Excel·lència del que tant fa gal·la la nostra universitat i que tant és vol vendre de portes cap en fora no és més que una cortina de fum que amaga anys de males pràctiques i pitjor gestió, que els successius equips de govern no han pogut o no han volgut atacar de manera efectiva.

Els darrers acomiadaments afecten directament a 7 tècnics del CBATEG. Tots 7 estem contractats com a Cap VI. Pels que no ho saben, es un contracte d’obra i servei que moltes vegades fa la UAB a persones que desenvolupen o acaben desenvolupant una feina estructural i que, en allargar-se en el temps, es converteix en un frau de llei. De fet, nosaltres portem entre 7 i 12 anys treballant a la UAB, fent la mateixa feina des del principi. A dos de nosaltres ni tan sols se’ns va estabilitzar després de 5 anys de contracte, tal com s’hauria d’haver fet segons un acord vigent, pres pel propi consell de govern. La institució NO compleix les seves pròpies normes.

Ens han acomiadat de la manera més covard possible: D’entrada, es va provar de fer-nos fora sense previ avís el dia 31 de juliol per que així, amb l’agost pel mig, no poguéssim fer res. És una vergonya que una institució que fa bandera de la seva transparència i capacitat de negociació, tracti d'aquesta manera als seus treballadors.

En aquell moment es van poder fer pressions que van aconseguir ajornar els acomiadaments fins setembre. A mitjans de setembre els 7 varem ser convocats per signar la carta d’acomiadament, però per defectes de forma no varem arribar a signar fins tres dies més tard. El resultat final ha estat l’acomiadament de 4 persones. A una altra se la vol acomiadar al desembre, quan el seu bebè tingui 9 mesos, i altres dues passaran a ser pagades durant un any amb reducció de jornada pel seu cap i, si no hi ha canvis, després seran acomiadades.

Amb aquests acomiadaments es liquiden dues plataformes tecnològiques de la UAB: la Unitat de Producció de Vectors Virals i la Unitat de Patologia Murina, camuflant-ho darrere una pretesa reestructuració del centre del què formen part. També desapareix el Banc de Teixits Animals de Catalunya. D’un dia per altre decideixen eliminar la feina feta durant tants anys que s’ha mantingut amb diners públics... i no diguem el malbaratament del personal humà i la manca de dignitat amb què se’ns ha tractat... som PERSONES no NIUs!! Allò pel què es va apostar amb molta il·lusió avui fa nosa... no els importa el que es deixa de fer, que es deixin de contribuir a la curació de nens amb càncer, que mostres de teixit tan úniques com les del Floquet de Neu s’hagin de llençar a les escombraries, que es tanquin Unitats punteres... no els importa res...

Tenim clar que aquestes decisions són polítiques. Ens diuen que no hi ha diners per pagar al personal, però sí que ni hi ha per pagar mestratges de luxe!! Si no hi ha diners, perquè no ens ensenyen els comptes? Perquè es decideix tancar uns laboratoris i no d’altres? Perquè l’equip de govern fins a l’últim moment es negava a que dues persones continuessin pagades pel seu cap? Està clar que el mòbil no és econòmic.

En tota aquesta operació el que manca sobretot és la transparència. Sabem, TOTS sabeu, que no som els primers en ser acomiadats ni serem els últims; tenim notícies d’altres persones, alguna adscrita a un dels serveis científicotècnics, que han estat amenaçades d’acomiadament. I per això us hem convocat a tots aquí...

Volem dir tots plegats: NO ALS ACOMIADAMENTS!!!. Us volem agrair a tots els que esteu aquí el suport que ens esteu donant, no ens sentim sols... i no voldríem acabar sense abans agrair a la plataforma capítol VI i al comitè d’empresa el gran esforç que heu fet aquets dies a contrarellotge.

Quatre de nosaltres ja estem acomiadats, però els que ens quedem i tots els que ens heu acompanyat fins aquí, no deixarem de lluitar fins que els treballadors temporals que fan feines estructurals s'incorporin a la plantilla estable de la UAB. Perquè és just, perquè la llei ens ampara i sobre tot perquè és el primer pas per a desdibuixar la divisió estamental que tant ens debilita davant l'empresa. PAS i PDI som tots treballadors i amb el recolzament incombustible dels Estudiants continuarem la lluita sense oblidar als que no hi son, doncs assumim en les nostres reivindicacions la readmissió de la gent acomiadada en frau de llei.

Si volem una universitat pública forta, no ens podem permetre cap acomiadament.

Moltes gràcies.


Des de la Plataforma de Capítol VI i la Plataforma per la Universitat Pública (PUP) de la UAB us fem saber que volen acomiadar a set persones amb contractes de Capítol VI adscrites al CBATEG (dues d’elles treballant a la Facultat de Veterinària).

Aquest mes se n'ha acomiadat a quatre, una serà acomiadada a finals de desembre (ara no poden fer-ho per motius de maternitat, però ja l'han informada de l'imminent acomiadament) i s'ha trobat finançament propi per mantenir-ne a dues d'elles, de manera temporal, amb 2/3 de jornada.

Aquestes persones han treballat a la UAB entre 7 i 13 anys, i cinc estan estabilitzades. De les dues que no ho estan, una porta 7 anys contractada, i l’altra 3,5 anys seguits i 9 en total treballant a la UAB, situacions que representen un incompliment manifest de l'acord d'estabilització aprovat pel Consell de Govern de 24 d'abril de 2003, que reconeix l'estabilització a partir del 5è any.

Les persones afectades es van assabentar de les intencions del rectorat a finals de juliol, a molts pocs dies de la data prevista per convocar-les a signar les cartes d’acomiadament (31 de juliol), els quals es farien efectius el 31 d’agost. D’aquesta manera de procedir podem deduir que la intenció era mantenir la notícia en secret fins l’últim moment i atansar-se al màxim al mes d’agost per minimitzar la seva capacitat de reacció i maniobra. Finalment, gràcies a la intervenció del comitè d'empresa, es va aconseguir enrederir els acomiadaments fins el 30 de setembre. Un dels acomiadaments s'ajorna fins a desembre, per motius de la recent
maternitat de la treballadora, i dues persones seguiran un any més, amb 2/3 de jornada, gràcies al finançament propi que ha aconseguit un dels investigadors del CBATEG.

Els acomiadaments que es pretenen fer són arbitraris i presumiblement es voldran justificar amb raons econòmiques. Deixant de banda de moment la gestió que durant 10 anys s’hagi fet del CBATEG i el seu finançament, entenem que el Centre és punter arreu de l'estat espanyol, que és únic pel que fa a les seves diverses Plataformes Tecnològiques, que s’ha estat mantenint en bona mesura amb diners públics i que els fets actuals es deriven d’una voluntat política de reducció de la despesa a costa de l’excel·lència de la què fa bandera la Universitat Autònoma. Addicionalment, hem de destacar la manca de transparència en tot el què es relaciona amb aquesta situació i, en particular, la nul·la consideració que s’ha tingut vers les persones de les què es vol prescindir.

Es vol acomiadar al personal tècnic de dues Plataformes Tecnològiques del CBATEG:

* La Unitat de Patologia Murina (UPM-CBATEG), creada al 2006 i constituïda en Laboratori de Prestació de Serveis (LPS) de la UAB en maig de 2012 (acord 29/2012, d’11, de la Comissió de Transferència de Coneixement i Projectes Estratègics). La UPM-CBATEG realitza el diagnòstic anatomopatològic com a suport als grups d’investigació del propi centre com també a grups externs. El servei inclou necròpsia, processament dels teixits, estudi anatomopatològic (tincions histològiques de rutina i especials, tècniques d’histoquímica, d’immunohistoquímica, de microscòpia electrònica, i de biologia molecular), morfometria i anàlisi d’imatge, assessorament, etc.

* La Unitat de Producció de Vectors Virals (UPV), dedicada al disseny, desenvolupament, producció i purificació de vectors virals per aplicacions en recerca bàsica i estudis pre-clínics de teràpia gènica per laboratoris públics i privats. De les tres plataformes existents actualment a l’Estat que presten aquest servei, és la que compta amb més experiència. Els seus estàndards de treball han permès que un dels vectors virals que ha produït s’hagi autoritzat pel seu ús compassiu en càncers pedriàtics, i que un altre hagi estat el punt de partida per una producció GMP dirigida a una prova clínica, també en pacients de càncer. En conjunt, ha generat més de 450 produccions de vectors virals recombinants sota sol·licitud d’investigadors, i ha participat en projectes nacionals i europeus.

Fer efectius aquests acomiadaments farà que dues Plataformes Tecnològiques actives quedin anihilades i que es perdi un personal tècnic altament qualificat en què la UAB ha estat invertint durant anys. A més, tota la feina que s’està desenvolupant a aquestes Plataformes, incloent compromisos adquirits amb grups de dins i fora de la UAB, quedarà inacabada. Amb aquesta decisió, també desapareixerà el Banc de Teixits Animals de Catalunya (BTAC) amb més de 10 anys de funcionament i on es col·leccionen i gestionen mostres tissulars de gran interès científic, com les d'en Floquet de Neu. A més, s’hauran de deixar inacabats estudis en l’àmbit de la neuroncologia (“cancer stem cells”) i la neurodegeneració .

Ja fa temps que estem veient com s'està donant un degoteig d'acomiadaments de treballadores de Capítol VI amb justificacions diverses i poc plausibles. Des de la PUP, no admetrem cap excusa per l'acomiadament d'aquestes persones, perquè creiem que no és solució, que no és el camí i que és una decisió política, emmascarada de motius econòmics. Davant d'aquesta situació, exigim a la UAB que tiri endarrere els acomiadaments planificats i que busqui solucions per les persones afectades i pel projecte CBATEG, que no posin en risc la feina de ningú. També volem reafirmar el nostre recolzament a les persones que estan en risc d'acomiadament i que estan patint situacions de gran precarietat laboral, i denunciar el joc brut que està fent la Universitat.

Aquests acomiadaments s'emmarquen en una política de retallades a la UAB, amb un degoteig constant d'expulsions de membres de la comunitat universitària: PAS i PDI acomiadat o al que no se li renova el contracte i estudiantat que no pot pagar la matrícula i és expulsat de la universitat i/o no hi pot accedir.

No ens quedarem amb els braços creuats davant d'aquesta situació i lluitarem perquè aquests acomiadaments no es facin efectius.

El 30 de setembre s'ha convocat una manifestació a les 13h de la plaça cívica cap al rectorat en suport de les persones acomiadades com a Plataforma per la Universitat Pública (PUP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, plataforma per la defensa de la universitat que aglutina personal d'administració i serveis, professorat i estudiantat.

Si ens toquen a una, ens toquen a totes!

Plataforma Unitària per la Universitat Pública i Plataforma de Capítol VI