CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

38 aniversari de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (Mèxic)

Dilluns, 22 novembre, 2021

Com ens han explicat els diferents grups zapatistes d'Escolta i Paraula durant la Gira Zapatista per la Vida, la història del Moviment d'Alliberament Zapatista és anterior a l'aixecament del Primer de gener de 1994 a Chiapas (Mèxic). Per part de la nostra organització, coneixem la història de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) per l'estreta relació que ens ha vinculat des d'aquell aixecament revolucionari.

Dimecres 17 va fer 38 anys que allà a la Selva de Lacandona es va oficialitzar la creació del EZLN, semblant-nos un primer pas per al procés revolucionari que s'oficialitzaria deu anys més tard, en la Guerra contra l'oblit que es va establir amb l'aixecament de 1994.

L'evolució que coneixem a través de les seves accions i les seves paraules ha estat ben gran durant aquestes gairebé quatre dècades d'història. La imbricació indígena ha donat lloc a un Moviment més ampli que en data d'avui continua actiu i donant resposta a les constants agressions que la població indígena i les bases de suport zapatista continuen sofrint per part dels mals governs en els seus tres nivells de gestió així com els seus capatassos, el narcotràfic i els seus paramilitars.

Ens referim en concret a la heróica resistència dels Centres de Resistència Autònoma i Rebel·lia Zapatista (CRAEZ), com la Comunitat de Moisès-Gandhi enfront de l'organització criminal ORCAO.

De la mateixa manera, el EZLN ha estat actiu en la resposta a la repressió governamental en els seus tres nivells de gestió contra les persones migrants que arriben tots els dies i es continuen trobant a la ciutat de Tapachula, Chiapas (Mèxic).

I finalment, una delegació de més de 140 milicianes i milicians està concloent la segona onada de la Gira per la Vida a l'Europa de baix i a l'esquerra, compartint espais, paraules i escoltes.

Gairebé quatre dècades després del naixement del EZLN, aquest continua més rebel i viu que mai. Des de CGT saludem amb reconeixement aquest procés revolucionari, amb les seves llums i amb les seves ombres, com tot procés, i li desitgem una llarga i encertada vida.

Salut i encert.

 

Enllaç:
https://cgt.org.es/38-aniversario-del-ejercito-zapatista-de-liberacion-nacional-mexico/