CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

5 de juny, manifestació antinuclear a Barcelona. Nuclears: primer calendari de tancament, desprès cementiri d’abocament

Divendres, 6 maig, 2011

BARCELONA, DIUMENGE 5 DE JUNY.

MANIFESTACIÓ: NUCLEAR? NO, GRÀCIES.

VOLEM CALENDARI DE TANCAMENT, URGENT.

Quan es va iniciar el moviment social d'oposició a les centrals nuclears, cap a la dècada dels 80, es va popularitzar un lema: ?més val estar avui actius, que demà radioactius?. La dispersió de la radiació de Fukushima per tot el planeta ens recorda la vigència d'aquell lema.

El passat 26 d'abril es van complir 25 anys de la catàstrofe de la central nuclear de Txernòbil, i 45 dies des de l'inici de la de Fukushima.

Si, desprès de 25 anys, Txernòbil continua marcant el dia rere dia de centenars de milers de persones, el pols de l'economia i la vida d'àmplies zones de Ucraïna i Bielorússia; només cal imaginar com podria avançar la recuperació del Japó, desprès del terratrèmol i el tsunami, si no haguessin de fer front als quatre reactors parcialment destruïts. A Catalunya tenim 3 vells reactors nuclears funcionant, a la resta d'Espanya 5 més.

Adhesions: http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/Tnonuclearinscripcio.html

>>> CRIDA A SUMAR-VOS A LA CONVOCATÒRIA D'UNA GRAN MANIFESTACIÓ ANTINUCLEAR EL DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT, DIUMENGE 5 DE JUNY, A BARCELONA.

Benvolgudes amigues, benvolguts amics,

En aquest 25 aniversari de Txernòbil ha esclatat l'immens accident de la central nuclear de Fukushima Daiichi. Totes dues tragèdies ens recorden les possibles conseqüències de tenir a Catalunya 3 reactors nuclears en actiu, que a més protagonitzen el trist rànquing de successos relatius a la seguretat al parc nuclear de l'Estat. A l'octubre caduca el permís d'explotació d'Ascó: és hora que sortim al carrer per exigir el tancament de les nuclears a Catalunya i a l'Estat.

Perquè Catalunya no és immune al que ha passat al Japó: El 19 d'octubre de 1989, durant el accident de Vandellòs 1 vam estar a punt que d'haver d'alliberar les 200 tones de CO2 radioactiu que refrigeraven el reactor.
Després de les denúncies ecologistes, una comissió d'investigació del Congrés dels Diputats va fer sortir a la llum que durant mesos Vandellòs 2 va funcionar sense tenir plenament operatius els sistemes de refrigeració del nucli.

L'any 2008 Greenpeace va donar a conèixer que Ascó 1 havia alliberat deliberadament partícules radioactives a l'atmosfera, ocultant-ho durant diversos mesos-- uns fets que ara estan sent jutjats per la via penal a Gandesa.

A la resta de l'Estat, Garoña, bessona del primer reactor de Fukushima Daiichi, continua en funcionament malgrat que presenta greus problemes de corrossió en el vas del reactor i que sobreescalfa les aigües de l'Ebre per sobre del permès per la llei. A més, el govern ha renovat en març d'enguany el permís de funcionament a Cofrents, del tipus de la resta de reactors accidentats a Fukushima, tot i que pateix, entre altres, reiterades errades en l'obertura de les vàlvules d'alleugiment en el sistema primari, un desafiament als marges de seguretat en els sistemes de refrigeració d'emergència, i que ha demostrat ser vulnerable a un atac terrorista.

L'any 2010, les energies renovables van cobrir el 35% de la demanda elèctrica de l'Estat. Res no ens ha d'impedir treballar per un sistema elèctric 100% renovable. I les nuclears en són la barrera més important!
Per tot això, us tornem a convidar a sumar-vos a l'organització de la manifestació!

25 anys de Txernòbil, 45 dies de Fukushima.

Una manera de commemorar Txernòbil és fer una revisió del que s'ha dit en premsa en els dies anteriors a l'aniversari. Es remarquen el titular i el sots titular de la notícia.

Com que la definició d'Eduard Rodríguez Farré de que Fukushima era un “Txernòbil a càmera lenta” no compleix la funció de tranquil·litzar la població els que manen han decidit posar mans a l'obra.

La OCDE busca cambiar la escala nuclear para distinguir Fukushima y Chernóbil.

El organismo pretende crear un grado más, el 8, para reflejar que la fuga radiactiva de Ucrania fue mayor - Considera confuso el sistema vigente.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/OCDE/busca/cambiar/escala/nuclear/distinguir/Fukushima/Chernobil/elpepuint/20110425elpepiint_8/Tes

“El País”, seguint la tradició del diari, ja s'ocupa d'explicar-nos quina és la darrera consigna a seguir: resignació.

Los alrededores de Chernóbil nunca serán aptos para el ser humano.
La conferencia sobre la catástrofe destaca que, a pesar de los riesgos de las nucleares, hay que convivir con ellas.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/alrededores/Chernobil/seran/aptos/ser/humano/elpepuint/20110421elpepusoc_11/Tes

La resignació proclamada pel diari oficial s'estén, lògicament, a les radiacions.

La solución a la central de Chernóbil se queda congelada por falta de fondos.
El dinero reunido no alcanza para construir el sarcófago de protección que evitaría fugas
.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/solucion/central/Chernobil/queda/congelada/falta/fondos/elpepuint/20110419elpepuint_11/Tes

Amb 25 anys de retard la OMS descobreix el seu veritable paper, i ho diu. Imagino que a la que va parlar amb una claredat tan excessiva (pels paràmetres de l'organisme) li queda poca carrera per endavant.

La OMS reconoce que aún se ignoran los efectos de Chernóbil.

La Agencia para la Investigación del Cáncer pide crear un consorcio internacional para estudiar las consecuencias reales de la catástrofe sobre la salud. Las autoridades sanitarias reclaman que las empresas nucleares paguen sus estudios.

http://www.publico.es/ciencias/372505/la-oms-reconoce-que-aun-se-ignoran-los-efectos-de-chernobil

Una lliçó de Fukushima explicada amb el llenguatge el·líptic habitual.

Los riesgos de la radiación aguda son los más graves.

Una revisión aboga por aumentar la información en torno a los niveles de exposición permitidos.

http://www.publico.es/ciencias/372358/los-riesgos-de-la-radiacion-aguda-son-los-mas-graves

Es pot denunciar i, alhora, anar repetint el missatge de resignació.

Chernóbil + Fukushima, nucleares a la UVI.

La gestión japonesa de la crisis de sus reactores ha sido censurada globalmente como lo fue la soviética. Expertos y autoridades reconocen que ya no se puede garantizar al 100% la seguridad de las centrales atómicas.

http://www.publico.es/ciencias/372706/chernobil-fukushima-nucleares-a-la-uvi

I, finalment, una altra revisió històrica del que va passar, amb una certa dosi de sensacionalisme.

De central a bomba en un minuto.

Historia. El corazón del reactor 4 estalló a las 01.23 de la mañana del 26 de abril de 1986.

http://www.publico.es/ciencias/372694/de-central-a-bomba-en-un-minuto

Tanquem les nuclears

www.tanquemlesnuclears.org/