CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

68è aniversari de l’execució a Barcelona dels membres del primer comitè de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL)

Dijous, 24 març, 2011

Qui recorda que ara fa 68 anys van ser executats, a finals del mes de març del 1943, la major part dels membres del primer comitè regional de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) de Catalunya?

Aquest primer comitè de la FIJL estava encapçalat per Joaquim Pallarès i Tomàs, nascut l’any 1923 a l’Hospitalet de Llobregat, de curta (només 20 anys) però intensa vida.

Tot va començar el dia 8 de març de 1943 amb la detenció d’una dotzena de membres del grup. Dues setmanes després, concretament el dia 24, es va realitzar un d’aquells grotescos judicis sumaríssims en què els acusats ja estaven sentenciats a mort abans de l’inici de la sessió.

El dia 29 foren executats a garrot vil, a la presó Model de Barcelona, nou membres del grup: Joaquim Pallarès Tomás, Francisco Alvárez Rodríguez, Fernando Ruiz Fernández, Benet Sauté Martí, Joan Aguilà Mompart, Bernabé Argüelles Depaz, Francisco Atares Agustín, Josep Serra López i Pere Tréssols Meix.

Dos dies després van pujar al patíbul tres companys més: José García Navarro, Vicenç Martínez Fuster i Joan Pelfort Tomàs.

Solament van salvar la vida cinc membres del grup: Vicente Iglesias, José Urrea, Manuel García, Rafael Olalde i Hilario Fondevilla.

Tot va anar molt ràpid, enllestit en només tres setmanes: detinguts el dia 8, jutjats el 24 i executats el 29 i 31. Era el mes de març de 1943, “Cuarto Año de la Victoria”.

Joan Ventura