CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“El Caso Scala. Terrorismo de Estado y algo más”

Dissabte, 15 març, 2008

portada llibre

El Caso Scala. Terrorismo de Estado y algo más

XAVIER CAÑADAS

Virus Editorial

El 15 de gener de 1978, a les 13:15 hores, un incendi de grans dimensions destrueïx la sala de festes Scala de Barcelona, provocant la mort de quatre treballadors.

En 48 hores són localitzats els presumptes autors de l'atemptat per part de la Policia, identificats d'entre els 10.000 manifestants que acabaven de participar en la manifestació convocada per CNT contra els Pactes de la Moncloa. Aquests Pactes —signats pel PSOE i el PCE a l'octubre de 1977, amb el beneplàcit d'UGT i CCOO— anaven a marcar un abans i un després en la capacitat de la classe treballadora espanyola per a plantar cara a la flexibilització i precarització capitalista del mercat de treball que necessitava la reforma econòmica neoliberal.

Xavier Cañadas, militant de la CNT en aquells moments, va ser una de les cinc persones encausades i condemnades per l'anomenat "Cas Scala" Condemnat a 17 anys de presó, va sortir en llibertat condicional després de complir vuit anys de presó.

En el seu relat explica quina va ser la participació i responsabilitat real en els fets de les persones condemnades; com va transcórrer el judici plagat d'irregularitats; i com es va preparar la destrucció de la sala Scala i el muntatge policial, vertebrat entorn de la figura del confident policial Joaquín Hernández —alies «el Grillo» o «el Viejo Anarquista»—, un delinqüent comú convertit per obra i gràcia dels serveis d'intel·ligència en un veterà i repressaliat militant anarquista.

Amb aquest atemptat i la repressió posterior contra el conjunt del moviment llibertari, el Govern neofranquista de la UCD i el llavors ministre de l'Interior Martín Vila perseguien erosionar la imatge pública de la CNT —i de tot el moviment llibertari—, que per aquell temps, amb els seus 100.000 afiliats només a Catalunya, constituïa una seriosa amenaça per als pactes, consensos i "tejemanejes" dels quals l'esquerra institucional i la cúpula política i empresarial franquista van ser protagonistes durant l'anomenada Transició.

El Cas Scala va marcar la fi del creixement espectacular de la CNT i del moviment llibertari, i l'inici de la seva decadència accelerada.

Virus Editorial