Entrevista a Manel Màrquez, del projecte comunicatiu Kaos en la Red
L'entrevista d'aquest número cent del "Catalunya" (publicació mensual de la CGT de Catalunya) la fem al company Manel Màrquez, historiador, afiliat a la CGT de Catalunya i membre del projecte contrainformatiu telemàtic Kaos en la Red (http://kaosenlared.net).
- Explica'ns una mica que és el projecte pels profans i per a la gent que no es connecta habitualment a internet..
- Bé, el projecte de Kaos en la Red neix l'any 2001 i té el seu orígen a Ràdio Kaos, que es va fundar a Terrassa l'any 1987. Llavors, l'objectiu que teníem als anys vuitanta i noranta era donar la paraula a la gent.Neix a l'escalfor de tota la moguda contra l'OTAN i és un element revulsiu molt important a la ciutat. De la gent que va muntar Ràdio Kaos en sortirà un grup de gent cap al 97-98 que tenia la idea que calia fer un altre mitjà. I cap a l'any 2000 és quan tota aquesta història de noves formes de comunicació pren cos. I com sempre havíem fet i vam continuar fent, vam aprendre a utilitzar les tecnologies d'aquell moment. Vam aprendre a programar les pàgines, que al començament eren senzilletes, per no dependre de ningú, vam cercar un servidor també a nivell local per no dependre de ningú. I vam començar a fer la pàgina, destinada al començament bàsicament a "anàlisi de la comunicació": reflectir com els mitjans de comunicació manipulaven, de quina forma... D'aquesta idea original ens vam adonar que calia repetir l'esquema de Ràdio Kaos, de donar veu a la gent no la tenia.
Tot això era en un format molt clàssic, html, que ens permetia unes funcionalitats que en aquell moment vam considerar acceptables. Encara no era un mitjà de comunicació alternatiu. Encara estàvem donant voltes a com funcionar, des d'un punt de vista tècnic.Si nosaltres ens haguéssim dedicat a fer només "anàlisi de la comunicació", que si el Chomsky i tal, això no hauria arribat a la gent, pot ser gratificant per a nosaltres, però en realitat no éra útil per la gent, té una volada molt limitada.
A partir del moment de les consultes contra la guerra que es van fer a Terrassa, va ser quan decidim convertir el que era un espai de reflexió en una cosa més seriosa. I això va ser a partir del 2002. Les idees de fons continuaven sent les mateixes que a la ràdio: tenir la finestra oberta a la gent amb el nou disseny de la pàgina. És a dir, totes les qüestions ideològiques, totes les qüestions de com volem que sigui la pàgina, tindran una translació en la part tècnica. La tècnica sempre estarà a Kaos al servei de la ideologia, al servei de com i què volem fer la comunicació.
A partir del 2002-2003, hi ha tot un procés nou d'incorporació de noves persones i de noves tecnologies. És el php i és el que anomenem Kaos 2.0. És a dir, la gent pot penjar la seva informació, pot comentar les notícies, pot dir-hi la seva. Vam arreplegar els tres models de webs que hi havia. D'una banda, teníem un web molt intel·lectualitzat que era "Rebelión" (http://rebelion.org), un web d'anàlisi polític. Incorporàvem a la pàgina textos que tenen una durabilitat llarga, la part diguéssim reflexiva. D'altra banda, teníem l'experiència de companys que van nàixer pràcticament al mateix temps que nosaltres, de la gent d'Indymedia (http://barcelona.indymedia.org) o la gent de La Haine (http://lahaine.org). Aquí el nostre format era semblant al d'ells, que la gent pogués publicar i comentar notícies. Però introduïm un element nou, que és més semblant al que estava fent la gent de La Haine: un conjunt de col·laboradors té accés a publicar a un espai determinat del web, a la zona central.
I quina és la ideologia de fons que mou a Kaos en la Red en tot moment? Doncs és la confluència de totes les forces d'esquerra anticapitalista. Hem vistque l'única manera d'endegar i de tirar endavant activitats que puguin ser interessants i que puguin ser útils als treballadors i treballadores i a les classes populars és fer-ho de forma unitària. Reforçar el que els uneix, obviar el que ens divideix i a partir d'aquí poder, cada vegada més, anar arreplegant gent entorn a tot el que siguin forces anticapitalistes. Volem reforçar tot el treball que
facin les organitzacions de forma unitària. Treure a la llum pública totes les lluites que la gent endegui i, si són unitàries, encara més.
- I llavors com feu aquest salt de les dues mil visites diàries a les trenta mil visites diàries? Què ha passat aquí?
- Doncs que hem creat tota una estructura informàtica interna que ha donat una empenta molt forta a la pàgina. ...llistes de correu, wikis?
...llistes de correu i estructures internes de retro-alimentació de la pàgina que han fet un efecte multiplicador.
Per exemple, entres en una notícia, fas un comentari i jo què faig amb aquesta notícia? Hi poso les relacionades, és un efecte multiplicador. I això és un invent intern nostre. És a dir, tot això sorgeix de pensar-ho i l'informàtic fer-ho.No només pensa l'informàtic, que sí, que és molt intel·ligent, sinó que és la intel·ligència col·lectiva de tots.
- ...el disseny col·lectiu previ al treball de l'informàtic...
- Sí, aquí es tracta com sempre de pensar, i quan pensem, pensem tots. Però el nucli dur aquell que hem tingut sempre, ha pensat una sèrie de coses, i la força és que l'informàtic ha estat capaç de traslladar-les a la pràctica. Sinó ell, altra gent, perquè darrere nostre hi ha un grup d'informàtics potent.
- El què se'n diu la intel·ligència col·lectiva.
- Exactament. Hi ha també tot un procés de lligar contactes amb diferents organitzacions. Apropar-nos a la gent de la CNT, de la CGT..., quan ens truquen i ens diuen "no, és que això no està bé", es corregeix, es canvia; i així una per una amb totes les organitzacions que fan servir el nostre web. Així s'adonen que no tenim com a objectiu controlar ningú.
L'objectiu que tenim nosaltres és donar un servei a totes aquestes organitzacions i persones revolucionàries anticapitalistes. Que tinguin un espai per poder expressar les seves lluites i idees. Molta gent té accés directament a les centrals, la gent de CGT, la gent de CNT i la gent d'altres organitzacions i moviments socials. Els partits polítics el tenen més limitat, en principi ara mateix ja no hi ha cap partit polític que hi tingui aquest accés.
Quan tenim tot això quadrat, amb diferents organitzacions i moviments socials, tirem endavant un altre nou projecte. És tot el tema dels especials.On centrem la nostra força? Al moviment obrer. Un exemple, en el cas de la vaga de Seat hi ha la publicació de la llista d'acomiadats. La CGT la té i li demanem si la podem fer pública, la CGT la fa pública també a la seva pàgina i nosaltres la publiquem a la nostra. La nostra pàgina es converteix en un dels elements clau d'informació en aquest conflicte.En aquell moment, la difusió d'aquesta llista fa que arribem ja gairebé a les 20.000 entrades diàries o més. La gent entrava per veure si estava acomiadada o no.Va arribar un punt que aquell espai va tornar-se un lloc on la gent es deia les coses, les comentava. Evidentment que hi havia gent que entrava allà per atacar el sindicalisme revolucionari, evidentment que hi havia gent que entrava allà a fer mal, però nosaltres, com que teníem control sobre això,
podíem controlar els comentaris.
Hem connectat, a més a més, també amb la memòria històrica. Jo mateix sóc historiador. Hem creat una secció sobre la memòria històrica, i això ens ha permès atraure un cert tipus de persones de l'ambient cultural, de l'ambient del debat històric.Aquesta altra branca va finalitzar al 75è aniversari de la República amb la creació del "Joc de la Memòria Històrica" (http://www.kaosenlared.info/juegomh/)
L'altre dia, en l'entrevista que li feien al company Saturnino de la CGT de TMB, ell explicava que de molta moguda dintre de la seva empresa s'assabentava per Kaos. Hi havia companys que penjaven informació, comentaris i notícies, abans que li arribés a ell la informació via els companys amb qui es veuria a la reunió al cap de dos dies. Què vol dir això? Immediatesa. Que tenim un grup de sis persones que tenen tot el dia, 24 hores, l'ordinador en marxa.
El pas següent de cara l'any que vé és "Kaos 3.0". "Kaos 1.0", la primera versió de Kaos en la Red era que nosaltres penjàvem les nostres notícies. A "Kaos 2.0" la gent ja pot dir coses a allò que nosaltres afegim, posant comentaris, etc. "Kaos 3.0" serà que la gent podrà triar les seves notícies.
- Quina mena de vinculació teniu amb la comunitat telemàtica (Pangea.org, Sindominio.net, Moviments.net, Indymedia, etc)?
- L'any 2002, si no recordo malament, vam fer unes jornades aquí a Terrassa i vam convidar Indymedia, La Haine i moltíssima gent altra gent. I no va sortir res, com era d'esperar, tampoc preteníem res. Però la idea que teníem era bàsicament contactar amb aquesta gent, quan hem connectat, hem treballat bé, com per exemple amb La Haine. Amb la gent d'Insurgente (http://insurgente.org) som germans. Les pàgines d'Insurgente i Rebelión són amigues de Kaos.
Ens agradaria que hi haguessin més formes de relacions. I de fet, quan va haver-hi les jornades de "Solidaridad Obrera" ja vam connectar amb gent. Però la gent no té la mateixa idea que nosaltres. Nosaltres tenim la idea de tornar- nos un periòdic 'on-line' important, un periòdic que sigui un punt de referència. Kaos va 'in crescendo', cada sis mesos augmentem entre 5.000 i 6.000 lectors diaris, ara estem voltant les 30.000 visites diàries. Aquest mes passat, vam tenir 747.000 visites, ips, en un mes.
Jo hi ha alguna gent que ja et dic sincerament que preferiria que no sortissin a Kaos, per qüestions meves, de formació ideològica meva (que són 4 coses, que són el 0.01% de tot el que hi surt). Però clar, jo haig de garantir que aquesta gent que a mi no m'agrada tant hi surti també. Per exemple, el cas concret d'un altre company i jo que som de CGT. Això voldria dir que no podem penjar coses de CNT? Per favor, llavors seria el final del projecte.
Per això a Kaos ens és tan difícil trobar companys que hi col·laborin, perquè són gent que ve d'organitzacions. Vénen amb mentalitat d'organització i fins que no trenquen amb aquesta mentalitat, en el sentit de saber separar i saber respectar, en el sentit d'entendre que cadascú està a una organització, però haig de tenir clar que un company que està a una altra organització anticapitalista pot tenir les seves raons, i poden ser perfectament vàlides, tan vàlides com les meves, i si no són tan vàlides li haig de donar l'oportunitat de poder-se explicar.
- Heu tingut problemes legals?
- Molta gent no se n'adona que la llibertat a internet té un límit. Límit que no el marca Kaos sinó l'entorn jurídic en què ens movem, que a hores d'ara ja és planetari. Molta gent no entén que internet és una pàgina oberta. Si tu amenaces una persona, si tu fas una proclama a favor de qualsevol acte delictiu, acabaràs responent legalment d'això, i obligant Kaos via judicial que aquesta amenaça que ens arribi sigui cursada. La gent no s'adona que allò que dius allà és com amenaçar algú a la plaça pública, o dirho al carrer amb testimonis. És molt més greu, de fet, perquè allò queda registrat.
Molta gent no entèn que Kaos en la Red elimini aquestes coses, que tingui aquest control dur sobre els comentaris i la lliure publicació, ja que és el-seu-problema. Perquè Kaos en la Red no està per propagar amenaces ni insults ni aquesta sèrie de coses. Nosaltres no podem dedicar-nos a amenaçar o a fer apologies o coses d'aquestes. Primer perquè no compartim aquests mètodes, així de clar. No compartim ni l'insult ni l'exabrupte. I en segon lloc per una qüestió legal, "Kaos" podria tenir problemes legals si permetéssim això. Qui no ho entengui, doncs ho lamentem molt però "Kaos" funciona així.
Hem tingut tres denúncies serioses que finalment s'han resolt bé, perquè fins ara, tant els jutges com els fiscals entenen com hem d'entendre tots que el responsable de les amenaces és qui les diu. Quina diferència hi ha entre aquests senyors tan simpàtics d'"El País" o "El Mundo" i Kaos en la Red? Jo tinc una notícia amb mil entrades. Ells tenen una notícia amb deu mil entrades. A mi quant m'ha costat?
- Uns 15 cèntims d'euro?
- Exactament. I a ells? 100 milions d'euros l'any el pressupost del seu diari? És a dir, si fóssim més gent amb més ganes, amb més capacitat de difusió, amb altres campanyes de difusió als mitjans alternatius, però també al carrer amb pancartes, banderoles, etcètera. Una sèrie d'històries que hauríem de provar de fer, per tal que aquestes coses fossin visualitzades per la gent comuna, que és on no arribem, ara arribem al militant i al familiar del militant, al company de feina del militant. Arribem només a l'ambient més proper a l'activista. Hem
de trencar amb això.
- Vols afegir alguna cosa més?
- Només que estem en un moment molt important per a Kaos i realment necessitem la col·laboració dels lectors, tant econòmica com participativa. Anem cap a la creació d'una associació d'amics de Kaos en la Red, ja veurem com s'acaba d'organitzar. Tenim l'esperança que la gent s'impliqui molt més en el projecte. El problema és que amb 30.000 entrades diàries, amb un volum de comentaris entre 500 i 800 comentaris diaris i amb un volum de correus d'entre 150 a 200 correus per dia, es genera un ritme de treball que fa que sigui impossible assumir- lo de forma voluntària, com hem estat fent fins ara.
No és que busquem "alliberar-nos", precisament el què volem és alliberar gent més jove, nous periodistes, gent nova amb ganes de fer coses, que siguin gent que estigui en la nostra moguda. I per fer això necessitem els recursos de les persones, humans i econòmics. I és aquest el salt que donarem, no sé si serà abans o després que es publiqui l'entrevista que podreu veure el nou format de pàgina, i allà podreu veure una mica per on va la nova orientació de Kaos, aconseguir un mitjà idèntic en els aspectes més formals, més estètics, a qualsevol mitjà d'informació dels més avançats del planeta.
Podeu anar al número 100 del Catalunya i accedir a l'entrevista:
www.revistacatalunya.cat/catalunya-100.pdf
Per anar a Kaos en la Red: