CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Consumat el cop d’estat financer als EEUU

Dijous, 2 octubre, 2008

El pla Anticrisi aprovat fa unes hores pel senat d'EEUU només varia respecte al que va ser tombat pel congrés el passat dilluns en que preveu assegurar millor els estalvis de les persones que tenen més de 100.000 euros estalviats en el mateix banc.

Per més que les agencies internacionals de noticies intentin plantejar-ho com una millora per als clients i consumidors, la informació que estan difonent s'explica per si mateixa:


La principal novedad introducida por el Senado es autorizar a la Corporación Federal de Seguro de Depósitos (Fdic), el equivalente al Fondo de Garantía español, a ampliar la protección a los clientes de las entidades financieras de forma excepcional hasta, diciembre del año que viene. El texto legal permite a Fdic garantizar a los particulares y a las empresas el cobro de 250.000 dólares (177.975 euros) por depósito en caso de que se produzca la quiebra de su entidad financiera. Anteriormente, el máximo estaba fijado en 100.000 dólares. El proyecto del Senado va más allá y propone que Fdic pueda endeudarse, sin límite de cantidad, para poder respaldar estos depósitos, nuevamente hasta diciembre de 2009. Los préstamos serán suscritos entre Fdic y el Departamento del Tesoro.

No cal ser economista ni matemàtic per adonar-se que aquelles persones que es beneficiarian de que el Fdic pugui garantir fins a 250.000 dòlars per persona i banc en lloc de 100.000 són aquelles persones que tinguin precisament més de 100.000 dòlars estalviats al mateix banc. Qui els té? doncs milionaris que són clients de varios bancs a l'hora i que tinguin per tant uns estalvis de més de 200.000 dòlars líquids. En canvi les persones amb estalvis menors de 100.000 dòlars i les persones endeutades són clarament perjudicades per el pla que s'ha aprovat, doncs s'acorda que el govern s'endeutarà el que faci falta perquè els banquers i els milionaris no perdin les seves inversions i estalvis, mentre la resta de la població veurà disminuida la seva capacitat adquisitiva per la gran inflació que aquesta creació de diners generarà i especialment les persones hipotecades que estan en perill d'embargament són abandonades per aquest pla del govern.

Cito per acabar el que el congresista Dennis Kucinih (demócrata de Ohio) va dir dilluns abans de la votació:

El proyecto de rescate financiero por 700.000 millones de dólares ha sido orquestado en función del miedo y no de los hechos. Eso es demasiado dinero, en demasiado poco tiempo y yendo a parar a muy poca gente, mientras demasiadas preguntas se quedan sin respuesta. ¿Por qué no estamos celebrando vistas?... ¿Por qué no estamos considerando otras alternativas más que la de regalar 700.000 millones de dólares a Wall Street? ¿Por qué no estamos aprobando nuevas leyes para acabar con la especulación de los que han urdido esta situación? ¿Por qué no estamos preparando nuevas estructuras reguladoras para proteger a los inversores? ¿Por qué no estamos directamente ayudando a los propietarios de las viviendas con sus deudas? ¿Por qué no estamos auxiliando a las familias estadounidenses que se enfrentan con la bancarrota? ¿No es hora ya de implementar cambios fundamentales en nuestro sistema monetario basado en la deuda para que podamos liberarnos a nosotros mismos de las manipul aciones de la Reserva Federal y de los bancos? ¿Dónde estamos, en el Congreso de EEUU o en la Junta de Directores de Goldman Sachs?

Dimecres 1 d'octubre del 2008 s'ha consumat el major cop d'estat financer des que a l'any 71 es va acabar amb el patró or.

Enric Duran