La història de la CNT en primera persona avui es presenta a La 22
Luis Andrés Edo ha escrit «La CNT en la encrucijada»
El Punt / opinió . Periodista
MANEL MESQUITA. / LAURA PORTAL. Girona
Luis Andrés Edo és l'autor de La CNT en la encrucijada. Aventuras de un heterodoxo, obra que es presentarà avui a les 8 del vespre a la Llibreria 22. El llibre explica la història de la CNT des del punt de vista personal d'Edo. La presentació anirà a càrrec del periodista Manel Mesquita i del director de l'editorial Octaedro, Juan León.
+ Luis Andrés Edo acompanyat de la seva dona, Doris Ensinger. |
Des que Luis Andrés Edo va néixer a Casp el 1925 fins a la presentació d'aquest llibre, no només han passat anys i experiències, sinó tot un procés importantíssim de la història en majúscules de Catalunya, de l'Estat i d'Europa. Tot i no ser-ne un protagonista principal, sí que Edo i molts altres personatges anònims com ell van jugar-hi un paper destacat. Edo, que actualment és membre de la Fundació d'Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes, va viure de molt a prop diferents successos clau. En quinze capítols, l'autor va desgranant tota la seva formació de clara tendència anarquista tant en les escoles barcelonines de la República com durant el franquisme en ser detingut i empresonat, com posteriorment en la transició. Precisament, aleshores, el 1976 va ser posat en lliberat i va iniciar i es va implicar de ple en la reconstrucció de la CNT, i va ser designat membre del seu primer comitè regional a Catalunya després del franquisme.
L'aventura de la memòria d'Edo
L'aportació autobiogràfica d'Andrés Edo (427 pàgines) acompanya la voluntat col·lectiva de recuperar la memòria d'aquest país; és el relat de l'aventura (‘de la història', dirien els historiadors), en carn viva, dels darrers 80 anys del moviment llibertari i de l'anarcosindicalisme català, espanyol i de l'exili. Nascut a l'Aragó, Edo arriba a Barcelona quan té un any; el CENU (Consell de l'Escola Nova Unificada) és la seva escola i l'esperit de Ferrer Guàrdia omple la pedagogia republicana; amb 10 anys viu la revolució del 19 de juliol del 1936 a Catalunya; amb 50, a la Model, la mort del dictador. Edo suma deu anys d'estades en diverses presons franquistes, entre elles la del castell de Figueres, per haver desertat de l'exèrcit (1952), quan és detingut en el tren de Girona. Després vindrà l'Assemblea de París (1955-66), una segona escola per a aquest autodidacte i per a tants cenetistes exiliats. Home reflexiu, defensor de la paraula i l'acció, La CNT en la encrucijada i l'assaig La corriente (escrit al penal de Segòvia el 1968 i publicat el 2002), afegits als textos de la seva autoria en La Soli (va ser director de Solidaritat Obrera) i en altres publicacions, són un material imprescindible per comprendre d'on venim.