Un informe d’Stop Bales de Goma revela que les escopetes dels Mossos disparen les bales de goma a 720 km/h
Un estudi de Stop Bales de Goma assegura que aquesta velocitat és set vegades més ràpida que la de les armes “menys letals” i, amb arguments científics, denuncia el caràcter “extremadament perillós” i “potencialment letal” de les bales de goma, i en demana la seva abolició immediata.
L'associació Stop Bales de Goma ha fet públic dimarts un informe de 36 pàgines en el que detalla les especificitats tècniques de les armes a distància dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, i recolzant-se en una desena d'informes i estudis científics, denuncia el caràcter “extremadament perillós” i “potencialment mortal” de les bales de goma, i en demana la seva abolició immediata. Els agents antiavalots disposen de dos tipus d'escopetes, les tradicionals, que disparen bales de goma, i les llançadores, que llançen projectils de foam. La primera d'aquestes és la més perillosa, ja que els projectils, assegura l'informe, surten del canó a una velocitat de 720 quilòmetres hora, pel que es deformen lleugerament, ovalant-se, el que els fa més contundents a l'hora d'impactar. A més a més, aquestes escopetes pretenen entrar a la categoria d'arma “menys letal” però segons la Unió Europea, un “arma menys letal” dispara el seu projectil amb una energia cinètica que no pot superar els 122 joules i, segons l'informe, “les bales que disparen els Mossos surten a 830 joules, és a dir, set vegades més”.
L'informe de Stop Bales de Goma també detalla els danys que pot provocar l'impacte d'aquesta munició, que pot arribar a causar “fins i tot la mort” si el projectil impacta al cor o al cervell, és a dir al pit o al cap. A més a més, l'informe assegura que sempre que els Mossos han utilitzat les bales de goma hi ha hagut ferits de diversa consideració, amb “hematomes cerebrals, perforacions pulmonars o intestinals, lesions a les extremitats o pèrdua dels ulls”. L'informe detalla els nou casos de persones ferides a Catalunya per aquests projectils, set d'elles als ulls, i també les de l'Estat espanyol, entre les que destaca la mort del jove aficionat de l'Athletic de Bilbao, Íñigo Cavacas, per una bala de goma de l'Ertzaina.
El tercer estat europeu amb més policia
El document també revela que l'Estat espanyol és un dels que té una taxa de policies per habitant més alta de la Unió Europea. El 2009 aquesta proporció se situava, de mitjana, als 377,7 agents per cada 100.000 habitants, mentre que a l'Estat espanyol la xifra era de 505,8, tan sols superada pels 671 de Xipre -recordem que l'illa està dividida, entre grecs i turcs, i en un semi-conflicte permanent- i els 865,5 de Montenegro. Fins i tot els Estats Units tenen una taxa molt inferior, de 229,7 agents per 100.000 habitants.
La publicació d'aquest informe es produeix dues setmanes després que la conselleria d'Interior, que tenia el mandat del Parlament de fer un estudi similar sobre aquests projectils, entregués -no sense certs recels- a la cambra catalana un text on les bales de goma s'esmentaven només de passada i no es feia cap referència a les seves víctimes. A més a més, aquest informe de Stop Bales de Goma, que va ser presentat oficialment l'11 de juny la UB del Raval, surtia a la llum el dia abans que Manel Prat, el director general de la Policia, comparegués davant la comissió d'ordre públic del Parlament per abordar el model dels antiavalots a Catalunya.
Font: El Triangle
>>> +info: http://www.stopbalesdegoma.org
twitter: @stopbalesdegoma #informeSBG
Informe Stop Bales de Goma 2013:
http://stopbalesdegoma.org/informe