CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Síndic alerta que 50.000 nens pateixen malnutricions alimentàries a Catalunya

Dimarts, 6 agost, 2013

La Sindicatura de Greuges es va sumar ahir als recents avisos sobre els problemes de malnutrició entre la infància a Catalunya en casos relacionats amb la probresa. El titular de la institució, Rafael Ribó , ha alertat que 50.000 menors catalans pateixen privacions alimentàries i va assenyalar, a més , que els serveis mèdics van detectar més de 750 nens amb símptomes de desnutrició. "No es pot dir que els nens a Catalunya passin gana, però sí que hem constatat desenes de milers de casos de malnutrició infantil", ha postil · lat el Síndic.

A la llum d'una investigació d'ofici impulsada per analitzar el problema de la malnutrició infantil a Catalunya, Ribó ha destacat que "no existeix un problema estructural de desnutrició infantil" derivat de la situació econòmica, però ha alertat que, segons l'Enquesta de condicions de vida i hàbits de la població 2011 de l'Idescat, el 4% dels 345.600 nens en risc de pobresa a Catalunya pateix mancances alimentàries com l'absència de carn o peix de forma regular en la seva dieta.

Així mateix, el Síndic va revelar que, a juny de 2013, els serveis d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) havia atès 751 nens amb problemes nutricionals relacionats amb la pobresa extrema i els baixos ingressos.

El Síndic de Greuges qualifica com "puntuals" els 751 casos de desnutrició vinculats a la pobresa diagnosticats, fins a juny de 2013, pels centres d'atenció primària (CAP) de l'ICS i insisteix que no es tracta d'un problema estructural: "Els casos detectats per l'ICS no han de fer pensar que hi ha fam a Catalunya ".

Així i tot, Ribó ha recordat que la taxa de risc de pobresa infantil a Catalunya se situa al voltant del 28% i que "no es pot passar per alt les situacions de malnutrició existents" entre els menors de 16 anys. L'absència d'escolarització dels menors de tres anys els converteixen, segons el Síndic, en un dels col · lectius més vulnerables, ja que no se'ls pot assegurar ni tan sols un àpat diari.

L'informe, que el defensor del poble català ja ha fet arribar al Parlament, destaca també la prevalença de situacions de "subnutrició" infantil per la ingesta insuficient d'aliments en determinats moments del dia o segons l'època de l'any.

L'estiu i els períodes de vacances dificulten, segons la investigació, la possibilitat de garantir una alimentació adequada dels infants en situació de malnutrició. El Síndic va denunciar les desigualtats territorials i els problemes econòmics i de calendari per accedir als centres d'oci i campaments d'estiu. "Agost i setembre són mesos on alguns dels mecanismes que es preveuen com a mesures per abordar la malnutrició infantil deixen de funcionar ia més, hi ha zones de Catalunya on ni hi ha aquests serveis". Ribó va exigir que les institucions públiques garanteixin l'obertura de centres durant tot l'any, incloses les èpoques de vacances, per assegurar almenys un àpat diari als infants en risc de malnutrició.

L'informe també va revelar dèficits en la cobertura de les ajudes al menjador escolar i retards en la concessió i el pagament de les beques. Dels més de 250.000 alumnes de les escoles catalanes en risc de pobresa, només 63.659 van rebre ajudes per al menjador aquest any.

El Síndic creu que el problema de malnutrició empitjorarà a l'estiu

El Síndic va titllar d '"ineficaç i pobra de recursos" a l'actual sistema de beques menjador i va instar la Generalitat a agilitzar les prestacions per donar cobertura a aquest servei. Va qualificar, a més, com "un absurd" que les beques es facin efectives quan el curs ja està avançat perquè, va assegurar, moltes famílies s'han de donar de baixa davant la impossibilitat d'afrontar els primers pagaments. "Les beques menjador no poden anar sol a mercè de les possibilitats pressupostàries", ha apuntat.

Entre la trentena de recomanacions que dirigeix ​​l'informe a la Generalitat, els ajuntaments i els consells comarcals, Ribó ha destacat també la revisió de la renda mínima d'inserció (RMI), que van patir nombroses retallades i restriccions des de 2011 i han deixat al marge milers de famílies sense recursos.

El Síndic va exigir a les administracions públiques que condicionen les partides pressupostàries a les necessitats socials i econòmiques existents. "Fora les mans de qualsevol retallada que afecti els drets universals bàsics de la infància, en aquest cas la igualtat d'oportunitats en la nutrició infantil. No hi ha cap argument pressupostari per retallar aquestes partides ", ha sentenciat.

Informe sobre la malnutricio infantil a Catalunya. Agost 2013. Sindic de Greuges:

FONT: ELPAIS.COM