CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Vaticà, el destí preferit per blanquejar diners per davant de països com Suïssa i Les Bahames

Divendres, 30 agost, 2013

El Vaticà, el destí preferit per blanquejar diners per davant de països com Suïssa i Les Bahames

El Vaticà està en el 'top ten' de països favorits per blanquejar diners. Així ho assegura la xarxa Voltaire, organització internacional amb seu a París, les dades les publica Noticiacristiana.com

Segons aquest col·lectiu, tal com recull Elplural.com, el petit estat europeu en què resideix el Papa ocupa el vuitè lloc en aquest llistat de destinacions preferides per a 'rentar' diners per davant de Suïssa o Bahames. Així mateix, supera altres nacions com Liechtenstein i República de Maurici.

I és que, "el valor internacional del Vaticà amagat per empreses establertes en paradisos fiscals supera un bilió i mig milions en l'actualitat". Un 'honor', el d'estar en aquest 'top ten', que coincideix amb les investigacions que en els últims anys s'han obert a aquest petit estat del vell continent i alguns dels seus organismes. Així, Elplural.com recorda que l'Institut per a les Obres de Religió (IOR), conegut com Ban del Vaticà, va ser investigat el 2010 per la Justícia italiana per 'rentat' de diners.

Fins i tot, la Fiscalia va congelar 23 milions d'euros utilitzats "en operacions irregulars". Un any després aquests fons van ser desbloquejats, encara que la investigació continua. Des del Departament d'Estat dels EUA es va incloure l'any passat al Vaticà entre els països considerats "un centre potencial de rentat de diners". I és que, en 2012, i davant "els grans volums de moneda internacional que passen per la Santa Seu, és un sistema que es torna vulnerable com un centre potencial de rentat de diners".

FEM MEMÒRIA DE LA BANCA VATICANA
(NoticiaCristiana.com).

El Banc del Vaticà va ser creat pel Papa Pius XII el 1942. Des del principi, els seus estatuts van ser redactats de tal manera que ni el Papa tindria accés directe a la seva administració. Amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, en 1943, es van plantejar sospites que el banc guardava diners produïts pel règim nazi.

La pregunta més gran des de llavors ha estat per què l'entitat més gran del món necessita un banc?, El nom oficial és l'Institut per a les Obres de Religió (IOR).

I quin és el motiu que sigui patrimoni d'empreses com FIAT i Alfa Romeo?, I la participació en projectes com la xarxa de joieries de luxe Bulgari, el banc d'inversió Altium Capital i Pall Mall?

Segons The Guardian, el valor internacional del Vaticà amagat per empreses establertes en paradisos fiscals supera un bilió i mig milions en l'actualitat.

En els últims anys les coses han empitjorat. Al setembre del 2010, el IOR va ser investigat per la justícia italiana amb sospita de rentat de diners. Els fiscals italians van congelar 23 milions d'euros utilitzats en "operacions irregulars". Després d'un any de batalla legal, els diners va ser desbloquejat, però la investigació continua. El banc sempre ha negat irregularitats.

El 2012, els diaris italians, van publicar cartes secretes que apuntaven a un conflicte entre els membres de més alt rang del Vaticà sobre com el banc estatal hauria de tenir transparència en les seves transaccions financeres. Poc després, el Departament d'Estat dels EUA va posar per primera vegada en la història, el Vaticà, a la llista de països vulnerables al rentat de diners.

L'estat més petit del món, on a més del Papa viuen gairebé 800 persones, apareixia en la categoria de "preocupació", juntament amb països com Polònia, Egipte, Iemen, Hongria i Vietnam.

"Amb els grans volums de moneda internacional que passen per la Santa Seu, és un sistema que es torna vulnerable com un centre potencial de rentat de diners", va dir Susan Pittman en el seu moment, de la divisió del Departament d'Estat que s'encarrega de fer complir la llei i el combat internacional de narcòtics.

En aquest moment, la mala gestió, fins i tot va fer que el Banc del Vaticà, experimentés el seu pitjor dèficit en els últims anys: 19 milions de dòlars. Va ser la culminació d'un escàndol de dues dècades sota sospita de rentat de diners i vincles amb la màfia, i la "desaparició" d'1 bilió de dòlars en un banc que va fer transaccions.

Al febrer del 2013, abans de renunciar, el Papa Benet XVI, va canviar al director del Banc del Vaticà, l'alemany Ernst Von Freyberg va ser deposat.

Aquesta mesura ha demostrat ser ineficaç altres vegades. El 1989, l'arquebisbe nord-americà, Paul Marcinkus, va ser acusat per les autoritats italianes d'implicació amb la Màfia, la fallida del Banco Ambrosiano, l'escàndol que implica la lògia maçònica P-2 i diversos banquers. El cas va inspirar la producció de pel · lícules i diversos llibres.

Fins i tot ara, després que Francisco ha pres, les coses no han millorat. El mes passat, la policia italiana va arrestar Monsenyor Nunzio Scarano, de 61 anys, sospitós de participar en desviament de milions d'euros del Banc del Vaticà. El prelat (títol dels alts dignataris de l'Església Catòlica) va treballar com a comptador de l'administració financera i havia ajudat a alguns amics rics a prendre valors grans d'Itàlia. Scarano, està sota arrest domiciliari en espera de judici.

Enmig de les investigacions, aquestes encara no han conclòs, van sorgir evidències que l'Institut per a les Obres de Religió hauria "rentat" a prop d'uns 33 bilions de dòlars. Una vegada més la cúpula del banc, va treure a Paolo Cipriani i Massimo Tulli.

Aquest mes, una enquesta va ser llançada per la xarxa d'organitzacions socials franceses Voltaire, en base a les dades proporcionades pels governs d'Alemanya i Suïssa. El Vaticà, se situa actualment el vuitè lloc entre els països que renten diners, superant els paradisos fiscals coneguts com Suïssa, Bahames, Liechtenstein, Nauru i República de Maurici.

El Papa Francesc, va crear una comissió de cardenals i altres funcionaris que estan investigant els suports del IOR i formular propostes de canvis radicals en el banc. Es contempla, incloent el tancament de la institució i la seva transformació en una entitat que pugui administrar els recursos financers de l'Església catòlica d'una altra manera.

Aquesta comissió ja ha consultat a la Unió Europea, demanant assessorament tècnic a través d'Moneyval, un organisme de la UE que avalua i executa les mesures contra el rentat de diners i el terrorisme.

L'actual director de l'IOR, Battista Ricca, va prendre el Banc del Vaticà, fa dos mesos, però és acusat de formar part del "lobby gai" catòlic, l'existència va ser negada per Francisco en una polèmica entrevista en el seu comiat del Brasil.

FONT:

- ELBOLETIN.COM

- NOTICIACRISTIANA.COM