CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT considera que l’Hospital Joan XXIII de Tarragona és un “mas robat”

Dissabte, 14 setembre, 2013

La Secció Sindical de la CGT a l’Hospital Universitari Joan XXIII, vol denunciar una vegada més el degoteig constant de retallades sanitàries que posen en risc la correcta assistència als malalts i que aboca al desmantellament de l’Hospital públic de referència de Tarragona.

Responsabilitzem d’aquesta situació, tant els usuaris com els treballadors, als màxims mandataris: el Conseller de Sanitat, Boi Ruiz; el delegat territorial, Dr. Mercader; el Gerent territorial, Dr. Julio Garcia Prieto, i la Directora del centre, Dra. Dolça Cortasa Vidal.

Aquest estiu de 2013 ha estat un dels més durs des de que varen començar les retallades a l’any 2011. L’hospital sembla un mas robat. Els treballadors estem cansats, farts i amoïnats pel futur que ens espera (també com usuaris).

Han reduït llocs de treball, no s’han substituït contractes de reforç de vacances, baixes per malaltia, ni de jubilacions…. Tenim sobrecàrrega de feina, la tensió, el nerviosisme per la improvisació i l’ambigüitat fa que treballem en constant estrés, amb conseqüències per a la nostra salut, la nostra vida familiar i social, i repercussió en la qualitat del servei.

A tall d’exemple, detallem alguns fets irrefutables:

- Reducció de l’activitat quirúrgica, al juliol van haver 6 quiròfans tancats, i al mes d’agost 10 quiròfans tancats. Cal recorda que l’Hospital disposa de 14 quiròfans, amb el conseqüent augment de les llistes d’espera per intervenció quirúrgica.

- Tancament de 140 llits durant els mesos de juliol i agost (el dia 4 de setembre n’hi havia 115), la qual cosa fa que hi hagi pacients a urgències pendents de ser ingressats per manca de llit, pacients ingressats a serveis que no corresponen amb la seva patologia, i adults hospitalitzats al servei de pediatria.

- Disminució de l’activitat assistencial a nivells alarmants, en visites als metges especialistes i de proves diagnòstiques.

- Deficiència important al servei d’urgències. El nombre de pacients que esperen per poder ser ingressats pel tancament de llits, registra una mitja de entre 15 i 20 pacients diaris, arribant a 25 pacients alguns dies, i es dona una situació estrambòtica, com que hi ha pacients que estiguin a urgències fins a quatre dies a la espera de tenir llit per ingressar, amb condicions deplorables: hi ha un únic bany (i no disposa de dutxa) a la zona d’urgències antiga, prevista per a 23 pacients. En total el servei d’urgències disposa de 3 banys pels pacients que estan sen atesos, en una superfície de 1000m2 i que té capacitat per poder atendre 50 pacients.

- Denunciem la manca de criteris de la Gerència d’aquest Hospital, doncs per un costat ens obliguen, a treballadors i usuaris, a assumir el tancament de llits dient-nos que les habitacions seran individuals per major confort del pacients, i en canvi no tenen en compte que deixen obertes totes les habitacions de la 8ª planta de l’hospital, que són habitacions sense bany, dutxa i que estan pensades per a un llit i no per a dos, amb la dificultat que comporta tant pels pacients com per els treballadors,mentre les plantes reformades com la 6ª C i la 3ª B, amb habitacions espaioses, amb banys i dutxes a les habitacions, i aire acondicionat, estan tancats 24 i 12 llits respectivament.

- Degut al tancament de llits i quiròfans imposat per la Gerència del centre ens preguntem si amb aquests tancaments de llits i quiròfans, i reconvertint temporalment les habitacions en individuals, quin és l’ estalvi econòmic? i si aquest estalvi compensa posar en risc la salut dels pacients?

En conseqüència, durant l’espera -sigui a les llistes d’espera per intervenció quirúrgica o prova diagnòstica- com per exemple en el cas d’aconseguir un llit d’ hospitalització, el malalt en surt greument perjudicat.

Davant d’aquesta situació la direcció del centre encara ens vol fer creure que les intervencions quirúrgiques han augmentat, i que les llistes d’espera han disminuït, amb declaracions que destil·len una gran dosis de perversitat.

Aprofitem l’avinentesa per demanar a la Gerència de l’Hospital què ens facilitin les dades, llargament demanades, de la llista d’espera real de tota l’activitat, i l’activitat efectuada durant el primer semestre, així com el pressupost assignat per aquest any 2013.

Amb la disminució generalitzada de l’activitat assistencial de l’hospital denunciem l’esmicolament de l’ ICS (i l’hospital Joan XXIII) que està fent el Govern de la Generalitat, com administradora dels recursos públics i amb la excusa de millorar la gestió, transferint la gestió d’activitat assistencial a centres o ens privats.

La CGT, davant aquesta política de transició d’una sanitat pública i de qualitat a un model de sanitat privada i mercantilitzada, no pot acceptar que els polítics del Govern de la Generalitat ens retallin el dret a la salut de totes les persones, que s’ha aconseguit amb l’esforç de generacions de ciutadans d’aquest país.

* Extret de Pobleviu: http://pobleviu.cat/2013/09/13/la-cgt-considera-que-lhospital-joan-xxiii-es-un-mas-robat/