Mobilització contra el tancament del Park Güell. Per una reconquesta veïnal del parc.
El Comitè d'Empresa de Parcs i Jardins i les seccions sindicals que el componen, CCOO, CGT, UGT i USOC, han decidit donar suport a les reivindicacions de la plataforma que defensa un Parc Güell públic, gratuït i de lliure accés
Des de la Plataforma Defensem el Park Güell amb 50 entitats adherides, i més de 50.000 firmes recollides, convoquem a tota la ciutadania de Barcelona a una concentració per defensar un Park Güell públic i gratuït, per les següents raons:
a) La proposta de tancament de la zona monumental, no reduirà en cap cas la massificació turística que pateix el parc, sinó que la traslladarà a altres zones del parc fins ara menys saturades, crearà cues i altres situacions molestes pel veïnat. El turista podrà seguir pujant al parc tingui o no entrada.
b) El patrimoni del parc, d'alt valor arquitectònic i que cal protegir, no es podrà salvaguardar mitjançant aquest tancament ja que de les 1.200 persones en hora punta al Juliol, podran seguir accedint 800, sempre tenint en compte que pagar no és sinònim de civisme. Existeixen altres mesures per protegir aquest patrimoni menys complexes i més raonables, començant per una adequada plantilla de manteniment i restauració (reduïda un 75% en els últims anys).
c) El Park Güell és un parc urbà, que en les darreres dècades des de les administracions s'ha prioritzat l'ús turístic. El tancament és el pas definitiu per regalar definitivament el Parc Güell als usos turístics. Consolidant el parc com a parc turístic.
d) La proposta de tancament és discriminatòria entre ciutadans no només del districte de Gràcia sinó de Barcelona. Els veïns dels barris del voltant hauran de fer cua i identificar-se cada cop que volen accedir al seu parc. La resta, haurà d'apuntar-se a un club presencialment, demanar entrada amb antelació i restar a l'espera que hi hagi entrades lliures si ho volen fer gratuïtament. Tot per entrar a un parc de Barcelona. Tot per culpa de la seva Barcelona aparador.
e) El turisme s'ha de fiscalitzar. Però existeixen altres mecanismes com la taxa turística (actualment destinada a la promoció del turisme i no a l'alleujament dels seus efectes), o els beneficis que van al sector privat del parc que dupliquen en algun cas el cost del manteniment del parc.
f) La participació ciutadana que s'ha dut a terme en el marc d'aquest projecte, és clarament insuficient. Poc més d'una desena d'entitats hi ha participat, no totes d'elles a favor del tancament, s'han vetat entitats a les reunions i s'han tergiversat conclusions (recollides en les actes, es poden consultar).
Per tot això, i davant de la convocatòria de la última Taula de Treball del Park Güell, el suposat òrgan de participació, la Plataforma Defensem el Park Güell fa una crida a concentrar-se a les portes de la seu del Districte de Gràcia (Pl. de la Vila) el dimecres 25 de Setembre de 2013 a les 19h.
Demanem a les entitats del Districte i de Barcelona que es sumin i convoquin de la mateixa manera.
Per un Park Güell, que sigui un parc urbà, no un parc turístic.
Defensem el Park Güell!
Event del facebook:
https://www.facebook.com/events/201444506696041/
Plataforma Defensem el Park Güell
http://defensemparkguell.wordpress.com/
https://twitter.com/DefParkGuell
https://www.facebook.com/plataformapark.guell
Documental "El Dret a Gaudi(r)"
http://goteo.org/project/el-dret-a-gaudi-r/
https://www.facebook.com/dretdegaudirelparkguell
Petició a Change.org
http://www.change.org/es/peticiones/xaviertrias-alcalde-de-barcelona-volem-un-park-g%C3%BCell-obert-i-gratis-per-a-totes
Comunicat d'adhesió del Comitè d'Empresa de Parcs i Jardins a la plataforma "Defensem el Park Güell"
El Comitè d'Empresa de Parcs i Jardins i les seccions sindicals que el componen, CCOO, CGT, UGT i USOC, han decidit donar suport a les reivindicacions de la plataforma que defensa un Parc Güell públic, gratuït i de lliure accés.
Els parcs i jardins de Barcelona componen un patrimoni ciutadà irrenunciable, herència de diverses generacions de barcelonins i barcelonines, i fruit de molts anys de reivindicacions veïnals i de l'esforç en el manteniment d'aquests espais per part de la plantilla de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins. El govern municipal ha de ser garant d'aquest patrimoni, amb l'objectiu d'ampliar i millorar-lo, mai per especular i afavorir interessos privats a través de la seva gestió.
L'Ajuntament té previst a partir del proper mes d’octubre tancar i cobrar l’accés a la part monumental del Parc Güell, encarregant aquesta gestió a Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), un holding públic en procés de privatització parcial. Aquesta decisió municipal ens fa sospitar que això no sigui més que un primer pas per a la privatització del manteniment del Parc Güell, encara més si tenim en compte les declaracions del director general de B:SM i expresident de TMB, Ignasi Armengol, qui va declarar en el seu moment que "un Ajuntament no hauria d'oferir serveis que pugui oferir una empresa privada".
Entenem que el tancament i cobrament del Parc Güell no és la solució als problemes generats per l'excés de pressió que suposa la gran afluència de visitants que en rep. Els treballadors i les treballadores de Parcs venint reivindicant des de fa temps una política d’ocupació de l’espai públic més sostenible, dotant-lo dels mitjans humans i materials necessaris per tenir cura del seu manteniment de forma habitual, evitant així les grans inversions que es destinen periòdicament per la seva “posada a punt” o els plans de reforma integrals justificats amb l’excusa de revertir el seu deteriorament i que s’adjudiquen a empreses privades. Per tot això, ens pronunciem en contra de la mercantilització dels espais verds de la ciutat.
Per un verd públic de qualitat, gratuït i de lliure accés!
Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins
Barcelona, 17 de setembre de 2013
Més informació: