CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les 300 persones més riques del món van afegir durant 2013 un total de 524.000 milions de dòlars a les seves fortunes i acumulen 3,7 bilions de dòlars

Divendres, 3 gener, 2014

Les 300 persones més riques del món van afegir durant 2013 un total de 524.000 milions de dòlars als seus fortunes , que ara totalitzen 3,7 bilions de dòlars , segons dades compilades per Bloomberg .

L'índex , que s'actualitza cada dia , ha publicat les dades per al conjunt de l'any 2013 amb els augments o descensos de les fortunes de cadascun dels seus integrants .

Bill Gates , fundador de Microsoft i l'home més ric del món , va incrementar la seva fortuna en 15.800 milions de dòlars durant 2013 fins a totalitzar 78.500 milions , gràcies al fort augment de les accions de Microsoft ( un 40 %) durant l'any passat . A més , Gates , qui va recuperar al maig el títol d'home més ric del món de mans de l'inversor mexicà Carlos Slim , s'ha beneficiat també de forts augments en borsa de les seves inversions en altres companyies , com Ecolab o Canadian National Railway Company .

L'inversor especialitzat en casinos Sheldon Adelson va ser el segon més beneficiat de 2013 , ja que la seva fortuna va augmentar en 14.400 milions de dòlars l'any passat , gràcies en bona part a la bona marxa del joc a Àsia , amb el que totalitza 37.100 milions Slim , segon home més ric del món , va ser dels pocs de la llista que va registrar un descens de la seva fortuna , amb 1.400 milions de dòlars menys , el que no ha de suposar un gran problema , ja que es calcula que té 73.800 milions .

L'espanyol Amancio Ortega , número tres de la llista i fundador de l'imperi tèxtil Inditex , va veure com la seva fortuna augmentava en 8.900 milions de dòlars fins a totalitzar 66.400 milions . La seva filla , Sandra Ortega , apareix al lloc 180 , amb una fortuna valorada en 7.300 milions de dòlars que es va incrementar en 6.200 milions, un 550% , després de la mort de la seva mare , Rosario Mera , l'agost de l'any passat .

Després de Slim , el segon home més ric de Llatinoamèrica és el brasiler Jorge Paulo Lemann , que ocupa el lloc 33 de la llista mundial i la riquesa va augmentar un 21,6% , 4.100 milions de dòlars , durant l'any passat per assolir els 22.800 milions . Durant 2013, a través del fons 3G i en associació amb el famós inversor Warren Buffet , Lemann va aconseguir el fabricant de salses Heinz , el que s'afegeix a les seves participacions en Burger King i InBev , el major productor mundial de cervesa . A continuació , el colombià Carlos Sarmiento , en lloc 51 , va veure com la seva fortuna es reduïa a 1.300 milions de dòlars en el transcurs de 2013 per situar-se en 16.700 milions . El multimilionari que va patir més pèrdues va ser un llatinoamericà : el brasiler Eike Batista , que va perdre més de 12.000 milions de dòlars durant l'any després que OGX , la companyia petroliera que el va portar a ser l'home més ric del Brasil , es declarés en fallida a l'octubre. Batista, que el 2012 era la vuitena persona més rica del món , té ara deutes , segons els càlculs de Bloomberg .

El magnat xinès Li Ka - Shing continua sent l'home més ric d'Àsia, amb una fortuna calculada en 30.200 milions de dòlars i que va augmentar en 1.600 milions durant l'any passat .

- Espanya és 'propietat' de només 30 famílies, sense comptar amb la del Rei

El cercle del poder familiar s'estreny encara més entre els molt poderosos, ja que hi ha tres famílies que acumulen més de 11.200 milions d'euros i que es troben en el selecte grup de les 10 primeres riqueses del país, tal com reflecteix la llista Forbes dels 100 milionaris més rics d'Espanya que sortirà a la llum a finals de mes.

El sector tèxtil, la venda d'immobles, el món de les inversions, de les finances borsaris o l'alimentació, entre d'altres, són alguns dels nínxols de negoci en què les riques famílies espanyoles han aconseguit amassar la seva fortuna. L'edat mitjana dels milionaris espanyols que figuren entre els 100 butxaques més acabalats d'Espanya se situa en 66,5 anys i sols 9 persones tenen menys de 50 anys.

La llista espanyola, que s'ha configurat sobre la base d'un tall de 300 milions d'euros, recull 11 fortunes femenines i moltes més ocultes en els complexos arbres familiars o compartides amb les seves parelles. Forbes assenyala, però, que pràcticament totes elles són llegades i heretades, fruit del repartiment de béns després de la mort del fundador o hereu home, o, en les d'origen més tardà, de la separació de béns després d'un divorci. En l'edició mundial, només figuren 5 dones espanyoles; l'exdona de Amancio Ortega , Rosalía Mera , (morta recentment), les germanes Alicia i Esther Koplowitz , Helena Revoredo , vídua del fundador de Prosegur, i Maria del Pino i Calvo Sotelo (filla del fundador de Ferrovial).

L'edat mitjana de les més acabalades del país gira al voltant dels 63 anys i el capital acumulat per les 11 més poderoses puja a 22.125.000 d'euros. Segons ha assenyalat el director de Forbes, Andrés Rodríguez , un altre dels trets característics de les fortunes espanyoles és que recelen que es parli d'ells . Solen invertir en la terra com a valor refugi, ja sigui finques, deveses, vinyes o ramaderies, i la majoria d'ells ha salvat els seus guanys durant la crisi gràcies a la internacionalització de les seves empreses. Un cas extraordinari, indica Rodríguez, és el del president i màxim accionista d'OHL,

Juan Miguel Villar-Mir , que s'ha mantingut "contra vent i marea" malgrat el dur cop que ha patit el sector de la construcció a Espanya. La publicació, que té intenció d'ampliar a més de 100 el nombre de les grans fortunes espanyoles, subratlla també que un dels trets comuns dels rics espanyols és la internacionalització dels seus béns, especialment a Holanda, Luxemburg i Suïssa.

Els dos primers, perquè ofereixen una fiscalitat molt atractiva i són plataformes per distribuir els diners per tot el món, i Suïssa perquè segueix albergant els bancs més opacs del món, refugiats després del secret bancari.

El Rei no entra en el rànquing El Rei Joan Carles no apareixerà a la llista de les 100 personalitats més riques d'Espanya , que assegura que la riquesa del monarca segueix sent una incògnita i que ho serà malgrat la nova llei de transparència.

El diari The New York Times calcula que la fortuna de Joan Carles s'eleva a 2.300 milions de dòlars, gairebé 1.800 milions d'euros

En l'última llista de Forbes sobre els 15 monarques amb més fortuna del món, Joan Carles I tampoc va trobar cabuda. El Príncep de Liechtenstein, el Rei d'Aràbia Saudita, el del Marroc, i la reina Isabel II , entre d'altres, figuraven en una llista que encapçalava el Rei de Tailàndia, Bhumibol Adulyadej , amb una fortuna estimada en 35 bilions de dòlars. Forbes considera que l' grau de transparència de la Casa Reial espanyola seguirà estant molt lluny de la britànica.

Les diferències entre ambdues corones es deixen veure també en l'ús que poden fer de les seves joies. Mentre que a la casa reial britànica seus integrants no poden vendre les joies sinó que estan obligats a traspassar en herència, a Espanya són propietat personal dels monarques i han servit fins i tot en temps d'exili per garantir la pròpia subsistència dels reis destronats.

La classificació, que es podrà consultar al número de novembre de la publicació, estarà liderada pel cofundador d'Inditex, Amancio Ortega , la tercera fortuna del planeta només superat per dos pesos pesats dels diners, el magnat mexicà Carlos Slim i el geni de la tecnologia, Bill Gates . Són 20 les fortunes espanyoles que apareixen a la llista dels 100 milionaris del planeta. Entre ells, Juan Roig (Mercadona); Isak Andic i família (Mango); Manuel Jove , Rafael del Pino (Ferrovial); Juan Abelló , Florentino Pérez (ACS); Gabriel Escarrer (Meliá); Enrique Bañuelos o Alberto Cortina .

Més infornació:

La crisi no passa factura als espanyols 'ultra rics': aquest col · lectiu va augmentar un 6,9% en un any

- Amancio Ortega, 1 ric que val per 20

- Alicia Koplowitz segueix sent la reina dels patrimonis gestionats amb Sicav

FONT: DIARIOCRITICO.COM
- DIARIOCRITICO.COM

- ELCONFIDENCIAL.COM