CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Per què no signar un ERO?

Dimecres, 23 juliol, 2014

Comunicat editat per la secció sindical estatal de CGT a Atento, amb motiu de l'ERO presentat per l'empresa, explicant la importància de no validar amb la signatura els ERO que presenten les empreses.

El fet que s'arribi a un acord en la negociació d'un ERO és molt rellevant a l'hora de saber quines possibilitats hi ha per a poder combatre judicialment la nul·litat o la improcedència dels acomiadaments. És cert que l'empresari/a no necessita l'acord per a fer els acomiadaments, des de la reforma laboral de 2012 pot fer-los sense ell i sense demanar autorització al Ministeri d'Ocupació, però, per no és el mateix que els realitzi amb o sense acord.

Els acords en els acomiadaments col·lectius impliquen que, qui els signa, reconeix que existeixen les causes que l'empresari/a estableix com motius de l'acomiadament. El fet que una majoria de la representació dels treballadors/es comparteixi el motiu que es planteja en l'ERO fa que els jutges, tant els que resolen les demandes individuals, com els que resolen les col·lectives, considerin, a priori que gent que està informada de la situació de l'empresa i que, a més, representa als/les treballadors/es, creu que hi ha motius per als acomiadaments. Això redueix les possibilitats de que els acomiadaments siguin nuls o improcedents.

A més, si els/les representants dels/les treballadores reconeixen que hi ha causes per a un ERO, reconeixen, igualment, que existeixen causes per a altres mesures menys importants (ERTO, baixades de salaris, canvis d'horari, etc.) i els col·loca en una posició pitjor de cara a futures negociacions.

Per això, per a signar un ERO no és només important analitzar les condicions amb les quals s'aniran els acomiadats (més o menys dies), si no que, qui ho signi ha d'estar segur que existeixen les causes que es plantegen i s'han complert els requisits legals, perquè, si això no és així, està reduint les possibilitats de millorar les indemnitzacions o recuperar el seu treball dels acomiadats i posar en perill les condicions dels treballadors i les treballadores que es queden en l'empresa.

Si s'analitzen els acomiadaments col·lectius que s'han donat en els últims temps es pot veure com la signatura d'un ERO és rellevant:

Empresa / Resultat de la negociació / Estava en pèrdues? / Sentència
GSS LINE: Sense acord. Sí. NUL.
Telemadrid: Sense acord. Sí. IMPROCEDENT.
Canal 9: Sense acord. Sí. NUL.
Tragsa: Sense acord. Sí. NUL.
Coca-cola: Sense acord. No. NUL.
Roca: Sense acord. No. NUL.
Tenneco: Sense acord. Sí. NUL.
Air Europa: Sense acord. Sí. NUL.
Teletech: Amb acord. No. PROCEDENT.
SITEL: Amb acord. No. PROCEDENT.
Paradores Nacionales: Amb acord. Sí. PROCEDENT.
Roca: Amb acord. No. PROCEDENT.
GSS LINE: Amb acord. Sí. PROCEDENT.
Panrico: Amb acord. Sí. IMPROCEDENT.
Ericsson: Amb acord. No. PROCEDENT.

Com es pot veure en aquest exemple sense acord és molt més probable que s'aconsegueixin resolucions molt favorables per als/les treballadors/es quan no s'arribi a acord, encara que l'empresa en qüestió estigui en pèrdues. Hi ha vegades, fins i tot, que dos en una mateixa empresa, un darrere d'un altre, són considerats o no legals, en funció de si existeix un acord o no.

Així doncs, per a signar un ERO cal estar molt segurs, perquè es juga amb els llocs de treball, tant de la gent que se'n va com de la que es queda.

EL LLOC DE TREBALL, NO ES VEN!!!

EL LLOC DE TREBALL, ES DEFENSA!!!

SECCIÓ SINDICAL ESTATAL CGT ATENTO
Coordinadora Estatal Telemarketing CGT

Més informació:

- TWITTER CGT TELEMARKETING

- CGT ATENTO BARCELONA

- CGT ATENTO LLEIDA

Attached documents