L’experiència pedagògica llibertària s’obre camí a Osona
L’experiència pedagògica llibertària s’obre camí a Osona
Al llarg de 10 dies diverses activitats han permès veure l’escletxa que obren sistemes educatius alternatius al capitalisme
Gairebé 150 persones van assistir entre el 5 i el 14 de febrer al cicle de xerrades organitzades pel Sindicat d’Oficis Varis d’Osona que, amb el nom “Jornades de Pedagogia Llibertària”, presentava alternatives a l’educació del sistema capitalista. Les jornades van arrencar amb l’exposició d’Emilio Cortavitarte sobre el què va significar l’experiència educativa del CENU a la Catalunya Revolucionaria (1936-1939), van seguir amb una altra xerrada a càrrec de Pere Lirón sobre “Neoliberalisme i educació” i van concloure amb la presentació de l’actual escola autogestionada de Mérida “Paideia”, d’ideologia declaradament anarquista. A part de les xarrades, també es va realitzar un taller d’educació per part del col•lectiu “Josefa Martín Luengo”, que va permetre conèixer de primera mà el projecte d’escola autogestionada que aquests desenvolupen a Barcelona.
Més enllà de les exposicions ja planificades, el debat que s’originà va ser molt ric i es va nodrir de l’experiència d’escoles lliures de la pròpia comarca d’Osona, que en boca de mestres i pares van explicar els seus projectes al marge del Estat i del sistema educatiu oficial. També van crear-se debats sobre les polítiques educatives actuals, tant de l’estat espanyol com de la Generalitat catalana, i la submissió d’aquestes al dictat del liberalisme. Tot això amb l’exposició que la CGT disposa sobre el desenvolupament històric de la pedagogia llibertària, oberta al llarg dels 14 dies que van durar les jornades.
Entre els assistents de les jornades cal destacar la presència de molta gent jove vinculada als espais educatius, a qui es va presentar la pedagogia llibertària, desconeguda tant en la perspectiva històrica com en la present. Des de la CGT d’Osona es valora molt positivament aquest fet, especialment en una comarca on el món llibertari i anarquista, ben viu en altres èpoques, ha estat sepultat pel silenci del poder.
Cal destacar i agrair la presència de Pere Lirón i Emili Cortavitarte, del Sindicat d’Ensenyament de la CGT de Barcelona, que han presentat l’evolució que ha tingut la pedagogia, des del CENU fins l’actualitat; l’Anna Domènech per oferir-se a relatar la seva experiència personal a l’escola “Paideia”; i el mencionat col•lectiu Josefa Martin Luengo pel seu taller.
Sindicat d'Oficis Varis de la comarca d'Osona
Jornades de Pedagogia Llibertària del 5 al 14 de febrer a Vic
Des del Sindicat d'Oficis Varis d'Osona de la CGT us volem convidar i informar de les jornades de pedagogia llibertària que del 5 al 14 de febrer farem a Vic, al Centre Cívic Can Pau Raba (Raval Cortines 24).
- Dijous 5 febrer, 19h.
Xerrada "El CENU: l'educació pública a la Catalunya revolucionària (1936-39)", a càrrec d'Emili Cortavitarte, del Sindicat d'Ensenyament de CGT Barcelona.
- Divendres 6 febrer, 19h.
Xerrada "Neoliberalisme i educació", a càrrec de Pere Liron, del Sindicat d'Ensenyament de CGT Barcelona. A continuació taula rodona-debat sobre "Alternatives actuals al model educatiu".
- Dissabte 7 febrer, 10h.
Taller de pedagogia llibertària, a càrrec del col·lectiu Josefa Martín Luengo (projecte d'escola llibertària).
- Divendres 13 febrer, 19h.
Xerrada "Paideia, una experiència actual d'educació anarquista".
- Des del dijous 5 de febrer fins al dissabte 14 de febrer, exposició "El desenvolupament històric de l'experiència pedagògica llibertària", oberta de 16 a 20h.
Us adjuntem el cartell amb la informació i lloc dels actes.
El dissabte 7 de febrer, després del taller farem un dinar, si esteu interessats ens hauria-ho d'avisar.
L'exposició, a partir del 14 de febrer, està disponible per si la voleu exposar a les vostres localitats.
Rebeu una salutació llibertària.
CGT OSONA
Més informació:
- E-MAIL: cgtosona@gmail.com