Les sindicalistes de CGT Mecaplast, Sandra Lorente i Teresa Dávila, readmeses al guanyar el judici pel seu acomiadament
El jutjat de lo Social nº 26 de Barcelona obliga a Mecaplast a readmetre a la Teresa i la Sandra, delegades de la CGT
Companyes i Companys,
Han estat 18 mesos de batalla jurídica, laboral, sindical, social i penal. La Direcció de Mecaplast Ibèrica ha jugat brut i atemptat directament amb les més de 330 famílies vulnerant els principis de l'Organització Internacional de Treball desallotjant de la planta a la presidenta i secretària del comitè Teresa Davila i Sandra Lorente el passat 10 octubre de 2013, per destapar una irregularitat d'un fons social que gestionava una altra delegada d'UGT. Un any i mig més tard, han estat readmeses mitjançant sentència justa.
Des de la Federació Comarcal de l'Anoia s'han dut a terme accions durant tot el procés perquè les companyes acomiadades seguissin exercint l'activitat sindical en defensa de la plantilla fins que no hi hagués sentència ferma; concentracions, jornades de protesta, requeriments d'inspecció de dret fonamental rebutjat per un jutjat del social, denúncies a comissaria unes per injúria i amenaces, altres per calúmnies, expedients per desordre públic i irrupció de la propietat privada, etc.
L'estratègia de la multinacional juntament amb la col·laboració de diversos membres de la Secció Sindical d'UGT ha estat en tot moment la falsificació documental per al desquadrament dels comptes del fons social.
CGT Anoia agraeix profundament a tots els Companys i Companyes del Confederal que han donat mostres de suport, així com a les diferents territorials, i com no, a la constància dels companys del Metall FESIM i FEMEC.
AL FINAL, LA LLUITA PAGA !!!
FEDERACIÓ COMARCAL CGT ANOIA
Van ser acusades per l'empresa d'endur-se diners d'un fons social que s'ha demostrat que no administraven ni podien tocar
Les dues sindicalistes, a la dreta, durat l'ocupació de la sala de reunions de la companyia, desembre passat foto CGT Les dues sindicalistes, a la dreta, durat l’ocupació de la sala de reunions de la companyia, desembre passat foto CGT
L’autoritat judicial ha sentenciat la readmissió de dues dirigents de CGT acomiadades de l’empresa del sector de components de l’automòbil, Mecaplast ubicada a la localitat de la Pobla de Claramunt . El cas va suscitar una gran mobilització per part dels treballadors de l’empresa afectada i també de d’altres societats del sector automobilístic, segons fonts del sindicat.
El cas que va suscitar l’acomiadament i posterior decisió judicial afecta Sandra Lorente i a Teresa Dávila, dues sindicalistes de Mecaplast, una multinacional amb seu a Mònaco. La planta situada a la comarca de l’Anoia té més de 300 treballadors. Les dues empleades eren presidenta i secretària del comitè d’empresa, respectivament. La societat va prendre mesures en contra d’elles dues amb l’acusació d’haver-se apropiat dels diners d’un fons social, d’entre 9.000 i 10.00 euros que administraven els treballadors.
La resposta de les sindicalistes va ser demostrar que elles no eren les que gestionaven els diners que havien desaparegut. Argumentaven que l’administradora era una altra treballadora d’un altre sindicat. Precisament aquesta operària va ser la que davant la desaparició dels fons va fer la denúncia que va acabar amb l’acomiadament de les sindicalistes. I aquí va començar un complicat camí legal. Per una banda les dirigents de CGT intentant demostrar que elles no tenien accés ni permís per gestionar els diners que van faltar. Ho van fer amb documentació bancària que indicava que no estaven autoritzades a fer ús del fons social.
El cas de Sandra i Teresa va ser considerat pels seus companys i pel sindicat al que pertanyen com una represàlia per l’activitat sindical desenvolupada anteriorment. En la seva qualitat de representants dels treballadors s’havien mostrat contràries un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). El Tribunal Superior de Justícia va anul·lar la iniciativa perquè la companyia va contractar empleats de dues empreses de treball temporal (ETT) mentre suspenia els contractes a la seva plantilla. El tribunal ha condemnat a la firma monegasca a retornar al Servei Públic d’Ocupació Estatal l’import de les prestacions que 331 treballadors van percebre durant el ERTO. Mecaplast també va ser condemnada a abonar a aquests treballadors la diferència entre els seus salaris i les esmentades prestacions.
Tot es va complicar perquè les dues sindicalistes, fins que no hi ha hagut una sentència ferma, intentaven seguir exercint la seva tasca de representació dels seus companys. En no ser autoritzades van presentar denuncies per haver estat privades de drets fonamentals.
FONT: DIARI DEL TREBALL
Més informació:
- Sentència readmissió de Teresa i Sandra a Mecaplast