L’alternativa sindical combativa s’organitza contra l’Acord Interprofessional de Catalunya d’UGT i CCOO amb les patronals catalanes
El «sindicalisme combatiu» s'organitza contra l'acord d'UGT i CCOO amb Foment
Acte conjunt de CGT, COS, IAC, Co.Bas i la Intersindical amb presència de CUP i Podem
S’està produint una reorganització de forces en el camp sindical? El preacord entre les patronals (Foment del Treball, Pimec i Cepime) i els sindicats CCOO i UGT per renovar l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) ha provocat el rebuig d’un seguit de centrals sindicals I, a més, que l’anomenat “sindicalisme combatiu” hagi escenificat la seva unió. Aquest migdia, la seu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha estat el lloc en què un bloc de forces sindicals han mostrat la seva oposició rotunda al nou acord que es presentarà demà.
La CGT, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Co.Bas (Comissions de Base) i la Intersindical-Confederació Sindical Catalana (Intersindical-CSC) han fet una roda de premsa conjunta a la qual han assistit membres de Podem, com el diputat Albano Dante Fachín, i de la CUP, com la diputada Eulàlia Reguant, qui ha intervingut per explicitar el suport al bloc sindical.
Les centrals que s’oposen a l’AIC assenyalen diversos elements que consideren negatius del nou marc acordat: l’eliminació de conceptes salarials consolidats que els signants consideren obsolets per no estar associats a la productivitat (com l’antiguitat i els plusos col·lectius), la vinculació dels salaris a factors de productivitat seguint uns criteris d’empresa que les centrals esmentades consideren subjectius, l’aposta que segons elles fa l’AIC de la jornada irregular i la flexibilitat com a valors positius i la major participació de les mútues en el control de les baixes, entre d’altres.
Portaveus dels sindicats citats han destacat la força que representen en les empreses. En total, més de 2.500 delegats sindicals, una manera de dir que l’espai sindical ja no és cosa de dos. Un dels intervinents, Carles Sastre, de la Intersindical, ha donat el component ideològic a la trobada, afirmant que “el bipartidisme sindical està amortitzat. Estem vivint l’esgotament del sistema de la transició, molt evident en el camp polític, i ho ha de ser també en l’àmbit sindical”. Els representants sindicals han criticat durament CCOO i UGT per ser “sindicats institucionals, que viuen de les subvencions i són només òrgans d’intermediació”. Segons Sastre, “no hi pot haver renovació política sense ruptura sindical”.
Els participants han dit que no han adoptat encara mesures concretes contra l’AIC, però que han decidit continuar en contacte per fer un front opositor a l’acord. Un dels presents, un veterà de les lluites sindicals, ha comentat a la sortida: “Això d’avui és un dia històric”.
En la roda de premsa han parlat també representants dels treballadors d’Eulen, una empresa a la qual Endesa té subcontractats serveis d’atenció telefònica, i que viu una vaga indefinida des del 3 de novembre per denunciar unes condicions de vida cada cop més precàries.
FONT: NACIÓ DIGITAL
Els sindicats alternatius anuncien que combatran l’aplicació de l’AIC
CGT, IAC, Co.Bas, I-CSC i COS anuncien un front comú contra l'acord que en la seva opinió admet la flexibilitat i la lògica implantada per la reforma laboral
Bel, Blanco, Sastre, Bazaga i Martí durant la roda de premsa Bel, Blanco, Sastre, Bazaga i Martí durant la roda de premsa
Unes hores abans que els sindicats majoritaris i les patronals catalanes firmin el tercer Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), diversos sindicats que no coincideixen ni en la lletra ni en l’esperit del pacte han fet una dura crítica al seu contingut i han anunciat que el combatran.
Mireia Bazaga de la CGT; Luís Blanco de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC); Josep Bel, de Co.Bas; Carles Sastre, de la Intersindical CSC; i Núria Martí de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) han desgranat els arguments contra el pacte.
La crítica a l’AIC té diversos angles. Un és allò que les organitzacions interpreten que conté. Especialment durs són els atacs a aspectes com la flexibilitat. Consideren que plantejar mecanismes per negociar la flexibilitat en l’interior de les empreses suposa acceptar la lògica nascuda de la reforma laboral a la qual precisament els sindicats majoritaris, CCOO i UGT es van oposar. També es critica que l’acord inclogui aspectes com vincular salaris a productivitat. En aquest sentit el màxim responsable de I-CSC, Carles Sastre, ha explicat que “com si les empreses no donen informació als representants laborals sobre els seus costos, es pot calcular la productivitat”. Per això ha entès que vincular els augments de salaris a aquest element és un error. En aquest sentit va reclamar que els salaris tornin a pujar prenent com as mesura l’IPC.
Un altre element que va suscitar fortes crítiques és la possibilitat que contempla l’acord de substituir complements salarials com antiguitat o altres per figures relacionades amb la marxa individual de les empreses o sectors.
Luis Blanco, coordinador d’AIC, vas destacar que els pactes “incloguin com a part essencial la flexibilitat, cosa que suposa més facilitat per acomiadar”. En la seva opinió, acords com l’AIC només serveixen perquè les forces vives entenguin els sindicats que firmaran, que va qualificar de sindicats institucionals, com a interlocutors vàlids.
Segons Blanco, pactes com l’AIC serien la torna que usarien els sindicats firmants per accedir a subvencions que reparteix la Generalitat a les centrals obreres i a “si es mira, els pressupostos de la Generalitat inclouen aquestes ajudes com a suport en la intermediació, quan el paper dels sindicats no hauria de ser intermediar sinó defensar els treballadors”, va dir.
Bel va ser directe en indicar que l’AIC “legitima una part de la reforma laboral”. També va dir que acords com l’esmentat “es firmen sense consultar els treballadors”. En aquest sentit va posar com a exemple el cas de Telefónica on, segons va assegurar, s’ha fet un pacte per part de la UGT i CCOO que suposa acceptar 7.900 baixes més sense consultar als treballadors”.
Josep Bel va qüestionar que CCOO i UGT siguin els sindicats més representatius, assegurant que aquesta consideració procedeix s’una llei nascuda de la transició, la LOLS, que dóna una posició de superioritat a les dues organitzacions, cosa que “impedeix la democràcia sindical” va dir.
Sastre, va fer un paral·lelisme considerant que igual que ara es qüestiona el paper dels partits polítics a la transició, caldria qüestionar el paper dels sindicats majoritaris en l’inici de la democràcia, en el que va qualificar de “bisindicalisme”.
Totes les forces sindicals aplegades en la roda de premsa es van comprometre a combatre l’AIC allà on tinguin presència per evitar que triomfi l’esperit que segons el seu parer suposa de pacte amb la patronal.
FONT: DIARI DEL TREBALL
Contra l’acord de la patronal amb CCOO i UGT
CGT, COS, IAC, CSC, juntament amb Podem i la CUP, rebutgen l’Acord Interprofessional de Catalunya perquè “afavoreix la precarietat”
“Els sindicats CCOO i UGT accepten la lògica empresarial en aspectes com les garanties salarials, la jornada irregular i el que anomenen la ’flexibilitat del treballador’ a disposició de les empreses, l’increment de la pressió sobre baixes mèdiques o aspectes irrellevants en les inaplicacions de conveni o ultraactivitat. Es marquen les línies d’actuació d’aquests dos sindicats en els convenis en relació a com implantar, encara més, aquestes mesures lesives per a la classe treballadora, enlloc de combatre-les”, argumenten la Confederació General del Treball (CGT), la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Intersindical Confederació Sindical Catalana (I-CSC), juntament amb PODEM i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), per rebutjar l’acord signat aquest divendres entre CCOO i UGT i les diferents patronals sobre l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC).
Els sindicats alternatius consideren que la signatura de l’acord “és una reedició de l’anterior que afavoreix l’increment de la precarietat a Catalunya”. Critiquen que s’eliminin conceptes salarials consolidats, com l’antiguitat, per no estar associats a la productivitat, que s’aposti per lligar els salaris a factors de productivitat sota criteris empresarials o que hi hagi major participació de les mútues en el control de baixes.
De la seva banda, les patronals Fepime Catalunya, Foment del Treball, PIMEC i els sindicats CCOO i UGT han signat l’acord per “impulsar la concertació social i la negociació col·lectiva” com a “mecanismes més idonis per assolir un sistema de relacions laborals flexible, equilibrat, permeable a les adaptacions necessàries en els sectors i les empreses”.
FONT: EL TRIANGLE
Els sindicats "minoritaris" rebutgen l'acord interprofessional (Vídeo):
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/els-sindicats-minoritaris-rebutgen-lacord-interprofessional/video/5567458/
Roda de premsa a Barcelona el 26 de novembre al local de la FAVB: L’alternativa sindical davant l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC)
Roda de premsa conjunta de CGT, COS, IAC, I-CSC, CUP
RODA DE PREMSA: L’ALTERNATIVA SINDICAL DAVANT L’ACORD INTERPROFESSIONAL DE CATALUNYA (AIC)
Al local de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, dijous 26 de novembre a les 12:00 hores.
El proppassat 12 de novembre es va filtrar als mitjans de comunicació un document de preacord del sindicats CCOO i UGT de Catalunya amb les patronals d’àmbit català (Foment del Treball, Pimec i Fepime) per a renovar un nou Acord Interprofessional de Catalunya (AIC).
Les organitzacions convocants d’aquesta roda de premsa vam poder comprovar com els pitjors pronòstics es complien. Estem no només davant d’una reedició del nefast acord anterior, afavoridor del fort increment en la precarietat a Catalunya, sinó que s’empitjoren més aspectes claus de la qualitat de vida dels i les treballadores del país.
Aquest document en línies generals suposa que els sindicats CCOO i UGT accepten la lògica empresarial en aspectes com les garanties salarials, la jornada irregular i el que anomenen la ’flexibilitat del treballador’ a disposició de les empreses, l’increment de la pressió sobre baixes mèdiques o aspectes irrellevants en les inaplicacions de conveni o ultraactivitat. Es marquen les línies d’actuació d’aquests dos sindicats en els convenis en relació a com implantar, encara més, aquestes mesures lesives per a la classe treballadora, enlloc de combatre-les.
No estem, doncs, malgrat que així ho pretenen CCOO i UGT, davant d’una millora del marc de la darrera reforma laboral, atès que molts dels punts esmentats ja es van acordar el 2011, sinó davant l’assumpció dels valors i les receptes d’aquesta per part de les organitzacions signants.
En destaquem:
• Eliminació de conceptes salarials consolidats que els signants consideren ’obsolets’ per no estar associats a la productivitat (antiguitat, plusos col·lectius).
• Aposta per lligar salaris a factors de productivitat sota criteris empresarials.
• Consideració de les bosses d’hores, la jornada irregular, i la flexibilitat del treballador com a valors intrínsecament positius a acordar i potenciar. Som davant d’una nova reblada de clau contra la conciliació de la vida laboral i familiar dels treballadors i les treballadores.
• Major participació de les Mútues en el control de les baixes i ús compartit d’informació mèdica personal, juntament amb l’’agilització’ dels processos d’inspeccions mèdiques. Això és particularment lesiu en aquests temps, en els quals l’ICAM (Institut Català d’Avaluacions Mèdiques) anul·la la majoria de peticions de baixa sota criteris economicistes. L’acord contempla també la consideració del que anomenen ’absentisme’ com un problema a combatre.
• Acceptació de les inaplicacions de convenis si compleixen requeriments cosmètics
d’informació i adequació a la reforma laboral.
Per a denunciar tot això, les organitzacions del sindicalisme combatiu, Confederació General del Treball de Catalunya (CGT), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Intersindical-Confederació Sindical Catalana (Intersindical-CSC), juntament amb la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), us CONVOQUEM a una roda de premsa a la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, carrer dels Obradors numero 8, aquest dijous 26 de novembre a les 12:00 hores.
CGT, COS, IAC, I-CSC, CUP
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article11628#.Vli0yXYve1s
Convocatòria Roda de premsa conjunta CGT, COS, IAC, Co.Bas:
http://es.slideshare.net/CGTCatalunya/roda-de-premsa-a-barcelona-el-26-de-novembre-al-local-de-la-favb-lalternativa-sindical-davant-lacord-interprofessional-de-catalunya-aic
CGT de Catalunya davant la notícia d’un preacord en l’Acord Interprofessional de Catalunya
Comunicat del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya
Com a conseqüència d’una filtració, els mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’existència d’un preacord entre els equips negociadors de CCOO, UGT i patronals d’àmbit català (Foment del Treball, Pimec i Fepime) per a una nova reedició de l’Acord Interprofessional de Catalunya.
Aquest document marca els eixos i guies d’actuació en el futur immediat tant de les patronals com dels dos sindicats abans referenciats en les negociacions de convenis sectorials o d’empresa. Aquests convenis regulen les condicions laborals de milions de treballadores i treballadors de tota Catalunya.
Com a Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya no podem fer encara una valoració global, atès que el contingut complert del document és a data d’avui secret. Com secretes han estat, un cop més, aquestes converses i negociacions que afectaran profundament a les nostres condicions de vida i de treball en els propers anys.
Les informacions filtrades permeten certificar que alguns dels eixos principals en matèria de jornada laboral i salaris aprofundeixen en les línies marcades per l’aberrant acord subscrit per les parts per al període 2011-2014, el qual considerem que va contribuïr a fer créixer la precarietat i la inestabilitat laboral que patim la classe treballadora catalana.
CCOO i UGT continuen apostant per vincular el salari de les treballadores i treballadors al concepte empresarial de "productivitat" i pacten “suprimir models salarials obsolets i determinats complements improductius”. Ras i curt, eliminar dels convenis tot complement ("obsolet") que no estigui lligat al rendiment (antiguitat,alguns plusos, etc.) i que les millores que en un moment donat es puguin aconseguir siguin volàtils i discrecionals, depenent sempre de criteris empresarials.
L’altre punt molt preocupant és l’acceptació en la flexibilització de la jornada de les treballadores i treballadors en funció dels desitjos productius de l’empresa, la bossa d’hores o la introducció de la jornada irregular com a aposta concreta en aquest acord (a diferència del de 2011) .
Treballadores i plantilles assistim, doncs, a l’establiment d’uns criteris de negociació que possibiliten més retallades en conceptes fixes i garantits (allà on encara en quedin) i a una major disposició del nostre temps lliure en mans de la maquinària productiva empresarial. Es tracta d’un nou atemptat contra tot intent de conciliació de la vida personal amb la laboral, fent que el nostre temps d’oci i familiar al llarg de l’any, passa a la tutela empresarial i els seus desitjos productius.
El panorama que ens dibuixa aquest acord no ens resulta gens sorprenent, almenys pel que fa a la part empresarial, doncs no fa més que aprofundir en el catàleg del seu ideari de reivindicacions de sempre. Sí que no deixa de sobtar-nos la facilitat amb la qual és assumit pels sindicats signants com a eix de negociació i acord.
A efectes pràctics, a les taules de negociació, els afiliats i afiliades de la CGT de Catalunya tornarem a trobar-nos amb un model sindical que la majoria de vegades costa de distingir dels representants patronals. I a efectes pràctics, tornarem a oferir tota la resistència possible a aquest model, responsable de tants retrocessos concertats a esquenes del conjunt de la ciutadania.
Fem una crida a la població treballadora catalana a plantar cara a tots aquests retrocessos, i a unir-se allà on es defenssin amb intensitat i llibertat els seus drets i la seva dignitat com a individus i com a classe. Davant del sindicalisme de concertació i de renúncies, com sempre, per la via del suport mutu i l’acció directa.
En el moment de fer públic aquest comunicat hem rebut, finalment, l’esborrany del preacord del nou AIC, el qual estem analitzant amb detall. Qualsevol posterior valoració sobre el contingut, o sobre altres informacions relatives al mateix, es faran públiques durant els propers dies o setmanes.
Barcelona, a 12 de novembre de 2015
Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya