Drets humans al Marroc: el cap de turc de les línies vermelles
El Consell d'Administració de l'ASDHOM desitja expressar la seva inquietud respecte a l'evolució de la situació dels drets humans al Marroc. En efecte, tots els indicadors estan en vermell. Les llibertats dels ciutadans, dels militants associatius i polítics, periodistes i partidaris dels drets humans són qüestionades quan "es traspassa" les sacrosantes “línies vermelles”: la monarquia, la religió i la integritat territorial.
En primer lloc la família real:
Tres periodistes van ser processats i condemnats el 15 d'octubre amb presó ferma per haver tractat de la salut del Rei. El periodista Idriss CHAHTANE, director de la revista AL-Michaâl, ha estat condemnat a un any de presó ferma i a 10.000 Dirhams de multa, amb ordre de sentència i empresonament immediat. Els seus altres dos col·legues, Rachid MHAMDI i Mustapha HIRANE, han estat condemnats a 3 mesos de presó ferma i a 5000 Dirhams de multa. Altres dos periodistes van comparèixer davant la justícia el 23 d'octubre per falta “del respecte degut a la família real”.
El director del diari Akhbar AL-Youm, Taoufiq BOUACHRINE, i el dibuixant caricaturista, Khalid GUEDDAR, sestán processats per un dibuix publicat representant al príncep Moulay Ismaïl. A pesar de les excuses, presentades pel director de la publicació que afirma no haver volgut ofendre ni afectar a la imatge de príncep, els 2 periodistes arrisquen fins a 5 anys de presó! Recordem que el Ministeri de l'Interior ha precintat la seu del periòdic incriminat i també ha prohibit la publicació de Akhbar AL-Youm posant contra les cordes als seixanta-quatre assalariats i tot això, sense cap ordre judicial.
Fa poc encara, el 1 d'agost, el mateix Ministeri d'Interior va ordenar amb total il·legalitat el segrest de 100.000 exemplars de les revistes TelQuel i Nichane que estava encara en premsa i la seva destrucció en els locals mateixos de la impremta. Les autoritats marroquines els acusen d'haver volgut publicar, en associació amb el Diari francès Le Monde, un sondeig d'opinió sobre el balanç dels deu anys de regnat del Rei. El mateix número del periòdic Le Monde va ser proihibida la seva venda al Marroc. Encara que els resultats d'aquest sondeig poden vincular-se amb un plebiscit, per al portaveu del Govern:“la monarquia no podia estar subjecta a cap debat, fins i tot en el marc d'un sondeig”!
Després la religió:
Durant el mes de ramadà, sis joves reivindicant-se del moviment MALI (Moviment Alternatiu per a les Llibertats Individuals) van ser interrogats per l'únic fet d'haver expressat el seu desig mitjançant Facebook de trobar-se el diumenge 13 de setembre de 2009 amb altres membres del moviment, en un bosc dels voltants de Mohammedia, per a un pic-nic . Per aquesta voluntat de trencar el dejuni de ramadà, col·lectivament i en un lloc aïllat, aquests joves ciutadans han volgut protestar contra un article del codi penal (Article 222) que castiga la no observació del dejuni de ramadan al Marroc: “Aquell que, òbviament conegut per a la seva pertinença a la religió musulmana, trenca ostensiblement el dejuni en un lloc públic durant el temps de ramadà, sense motiu admès per aquesta religió, serà castigat a penes de presó d'un a sis mesos i a una multa de 12 a 120 dirhams.”
Zineb el-Rhazoui i Ibtissame Lachgar, dues animadores i cofundadores de MALI, estan sent perseguides. Se'ls va impedir sortir del país, per a assistir a una trobada-debat a París sobre la llibertat de consciència i de culte, organitzat el 19 d'octubre per l'associació “Manifest de les Llibertats”. La mesura de prohibició de sortida del territori va ser presa pel fiscal i notificada al seu advocat, el Sr. Jamai, encara que cap procediment judicial ha estat iniciat contra les dues joves dones i els altres membres del moviment, detinguts el 13 de setembre de 2009
Finalment, la integritat territorial:
Set militants originaris del Sahara, coneguts pel seu compromís polític i associatiu van ser detinguts el 8 d'octubre al descendir de l'avió a Casablanca. Aquests Sahraouis tornaven d'un viatge a Algèria on havien efectuat una visita als camps de Tindouf. Després d'una setmana d'interrogatoris pels serveis secrets, van ser presentats davant el tribunal militar de Rabat…! Les autoritats acusen als 7 protagonistes (Ali Salem Tamek, Brahim Dahane, Ahmad Anasiri, Dagja Lachgar, Yahdih Ettarrouzi, Rachid Sghayar i Saleh Lebayhi) per les seves opinions i posicions polítiques respecte a la qüestió del Sahara encara que que el seu compromís no era un secret per a ningú.
Alguns són antics presos polítics, o víctimes de la desaparició forçosa durant els anys de plom i/o membres d'associacions de defensa de drets humans. Aquestes detencions ridiculitzen un dret elemental, el de la llibertat d'opinió i expressió, tal com està consagrat per la Declaració Universal dels Drets humans, en particular, en el seu Article 19 que estípula: “Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió, el que implica el dret a no ser perseguit per les seves opinions i el de buscar, rebre i estendre, sense consideració de fronteres, informacions i idees pel mitjà d'expressió que sigui.” Un tribunal militar i el ressorgiment d'una campanya de linxament informatiu fan témer el pitjor per als 7 detinguts en particular i per a les llibertats en general.
Vigilància
El vent que bufa sobre el nostre país, fa reviure el nostre dolor i els nostres records, ens acosten a un passat, no llunyà, on l'arbitrarietat es va imposar al compàs dels dies i mesos per a desembocar en els sinistres “anys de plom.” L'ASDHOM, fundada fa 25 anys (1984) per a aportar la seva contribució a la lluita dels demòcrates marroquins, de les famílies dels presos polítiques i dels desapareguts i per a denunciar la repressió que sofria el Marroc, no pot més que expressar:
- la seva inquietud sobre el desencadenament dels atacs als drets elementals dels ciutadans marroquins;
- la seva exigència perquè les autoritats marroquines trenquin amb aquesta lògica securitària i repressiva basada en preteses “línies vermells”.
L'ASDHOM, crida el conjunt dels defensors dels drets humans i les seves organitzacions a una major vigilància i a una unitat d'acció per a fer valer la nostra voluntat comuna: Per a un veritable Estat de Dret.
París, 21 d'octubre de 2009.
Consell d'Administració de l'ASDHOM
(Associació de Defensa dels Drets Humans del Marroc)