Qui controla el món: les 10 empreses que participen en més de 40.000
Un total de 737 accionistes, el 0,123%, controlen el 80% del valor de les més de 43.000 companyies multinacionals. 146 accioniests controlen el 40% del valor total de les empreses.
El 2011, S. Vitali, J.B. Glattfelder i S. Battiston, van publicar un article de gran importància, no només molt citat, sinó molt llegit: 'The network of global corporate control' (PLOS ONE, 26 d'octubre de 2011) on van exposar els resultats d'una recerca gegantesca, realitzada a l'Escola Politècnica de Zuric, sobre la relació entre els propietaris de les més grans empreses del món.
Aquesta recerca examina les relacions de propietat existents entre les 43.060 majors empreses multinacionals del món, amb dades procedents de la base de dades Orbis el 2007. Aquestes relacions s'analitzen com a cadenes de participacions al capital d'una empresa en una altra. Els autors troben 1.006.987 cadenes de relacions de propietat entre 600.508 nodes, actors econòmics que inclouen a les més de 40.000 multinacionals i a altres agents no inclosos en aquesta llista inicial d'empreses.
Els resultats de l'anàlisi d'aquesta xarxa són molt interessants: 737 accionistes, el 0,123% del total, controlen el 80% del valor de les més de 43.000 companyies multinacionals. I, a més, 146 d'aquests accionistes, el 0,024%, controlen el 40% del valor total d'aquestes empreses. És a dir, existeix una alta concentració del control. I, la qual cosa és potser encara més important, aquests accionistes estan extremadament connectats entre ells. En l'article s'exposa a més la llista dels 50 majors accionistes que es van trobar amb les dades que, no oblidem, són de 2007.
Amb una metodologia diferent i amb dades de 2012, procedents de la base de dades OSIRIS, la Dra. Reyes Herrero, de la Universitat Complutense de Madrid, estudiant les xarxes formades pels accionistes comuns entre les 150 majors empreses del món, va trobar uns resultats molt semblants. Els accionistes més importants en aquest estudi coincideixen gairebé totalment amb els de Vitali, Glattfederer i Batiston. Incloem aquí la llista dels 10 inversors més importants, amb el nombre d'empreses participades per cadascun d'ells, que constitueix una manera de veure directa i intuïtiva de la importància dels més grans inversors.
El més significatiu a més és que en moltes de les participades estan presents simultàniament varis d'aquests inversors. I que, d'altra banda, són accionistes uns d'uns altres.
Com a toc d'atenció per a espanyols: molts d'aquests accionistes estan en les empreses de l'IBEX 35. El cas de Blackrock ha aconseguit una trista notorietat, sobretot a Madrid, com a comprador d'habitatges públics a baix preu.
Poc importa que parlem de la recerca de l'Escola Politècnica de Zuric o de la realitzada sense mitjans econòmics a Madrid en el que a l'essencial es refereix: uns pocs grans inversors interconnectats controlen l'economia mundial. Cal molestar-se a subratllar que controlen també els governs i els Estats?
Els escàndols de corrupció dels quals tant es parla exposen els vincles entre polítics i empreses. En els relats ens centrem en els polítics i denunciem el seu comportament. Però no tenim bastant en compte a les empreses corruptores: si el polític es ven és perquè algú compra. I el que les empreses compren és la voluntat política. Imposen les decisions que beneficien els seus interessos finançant als partits i als seus membres. Les gegantesques quantitats de diners de les quals disposen són una eina de control. De control del món.
La dimensió científica i tècnica d'aquesta recerca s'exposa clarament en el vídeo 'Qui controla el món?' (https://www.ted.com/talks/james_b_glattfelder_who_controls_the_world?language=es) en el qual James Glattfelder estudia la complexitat: com un sistema interconnectat, per exemple, un grup d'aus, és més que la suma de les seves parts. Així que la teoria de la complexitat pot revelar molt sobre com funciona l'economia. Glattfelder ens comparteix un estudi revolucionari de com el control flueix a través de l'economia global, i com la concentració de poder a les mans d'un petit nombre ens deixa vulnerables.
* Article de Narciso Pizarro, El Salmón Contracorriente, publicat a la revista Diagonal.
https://www.diagonalperiodico.net/global/29876-quien-controla-mundo-10-empresas-participan-mas-40000.html