La vaga de neteja posa algunes escoles de Girona en situació crítica
- Els directors dels centres es plantegen fer alguna acció conjunta per fer front a la situació
- Els hospitals driblen el conflicte
Els directors dels centres es plantegen fer alguna acció conjunta per fer front a la situació
NÚRIA ASTORCH. Girona
La vaga de neteja del personal de l'empresa Clece SA va començar ahir la segona setmana amb una incidència important en les escoles públiques, on l'acumulació de brutícia comença a ser notòria i antihigiènica. En concret, en algunes escoles, com els CEIP Joan Bruguera, Annexa-Joan Puigbert i Migdia, la situació és crítica i els directors comencen a plantejar-se de prendre alguna mesura conjunta per intentar fer front a la situació. Els treballadors que fan vaga van concentrar-se ahir davant de l'ajuntament de Girona demanant que intervingui en el conflicte, en el qual les dues parts mantenen posicions molt allunyades.
+ El passadís d'una escola de Girona amb papers, fulles i borró a terra./ Foto: LLUÍS SERRAT |
L'escola Bruguera va obrir ahir les portes amb els lavabos «fets un fàstic», segons paraules del director del centre, Jordi Campeny, i la resta de les instal·lacions, com el terra de les aules i dels passadissos, «fets un desastre» per la presència de pols i borró de la tramuntana que va bufar el cap de setmana. El director del Bruguera va indicar que per evitar que els nens, sobretot els més petits, puguin agafar una infecció, el conserge va netejar els lavabos. I és que en aquest centre els serveis mínims s'han incomplert –des de dimarts passat no s'ha anat a netejar– i la situació comença a ser insostenible.
«L'escola està deixada de la mà de Déu». Així descrivia el director de l'Annexa, Francesc Carreras, l'estat en què estava ahir el centre on, malgrat tot, hi ha una actitud favorable al personal de neteja en les seves reivindicacions i en contra de l'empresa Clece. «Haurien de donar al personal més hores perquè poguessin fer més bé la neteja», assegura el director. «L'escola està força bruta i amb els serveis mínims no n'hi ha prou», va afirmar el director del CEIP Migdia, Josep Moret, que tampoc no veu possible continuar amb aquesta situació durant gaires dies més.
En vista d'aquesta situació, que és generalitzable a la resta de CEIP i a les escoles bressol de Girona, el director del Bruguera va fer ahir un enviament de correus a la resta de directors per veure si emprenen alguna acció, com ara demanar a l'Ajuntament que intervingui en la resolució del conflicte o l'enviament d'una circular informativa als pares. I és que en alguns centres han començat a sonar algunes veus d'alarma entre mestres i pares pels efectes que l'acumulació de la pols pot tenir entre la mainada afectada per al·lèrgies o asma.
Els hospitals driblen el conflicte
Als hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt els serveis mínims es compleixen i la vaga no ha alterat, de moment, l'activitat assistencial. La tinent d'alcalde d'Administració i Règim Interior, Amèlia Barbero, va explicar que, si bé ahir i molt probablement també avui el funcionament de les piscines està garantit, desconeix què passarà la resta de la setmana. Una representació dels treballadors de Clece que segueixen la vaga van concentrar-se ahir al matí davant de l'ajuntament per reclamar que intervingui en la resolució del conflicte. Barbero va respondre adduint que no és que l'Ajuntament es negui a fer aquest paper, sinó que no pot entrar a negociar les condicions laborals del personal de Clece. Per la seva part, la directora de Treball a Girona, Núria Arnay, va exposar que la mediació del seu departament en el conflicte és difícil perquè la vaga està convocada només per un dels dos sindicats presents al comitè, CGT, que és el majoritari. Arnay va afegir-hi que en aquests moments s'està pendent de la resolució que el tribunal social pugui prendre en relació amb la legalitat o la il·legalitat de la convocatòria de la vaga. Tot i això, va assegurar que en aquests moments «no hi ha motius d'alarma» per les repercussions de la vaga.