El Govern es carrega els plans funcionals de la sanitat tarragonina
El Govern es carrega els plans funcionals de la sanitat tarragonina
Des de l'any 2013 proveïdors públics i concertats compartien serveis i personal
Tal com ha avançat El PuntAvui, els plans funcionals de la sanitat tarragonina deixaran de ser una realitat en breu. Coordinats a través de TGN Salut Aliança Estratègica —fins fa ben poc liderat per Albert Pons, ara director de l'Hospital Joan XXIII—, els proveïdors sanitaris públics i concertats —ICS, GiPSS i Xarxa Santa Tecla— compartien serveis i personal per repartir-se les diferents operacions amb la justificació de les llistes d'espera. Aquest anunci es produeix poc després de néixer el 2013 ja rebessin l'oposició continuada per part del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que agrupa sindicats —Co.Bas, CGT i CATAC—, partits polítics —CUP i Podem— i persones a títol individual, fins al punt que van arribar a recollir més de set mil signatures d'usuaris en contra.
Segons apunten fonts del Departament de Salut, el motiu de l'anul·lació del conveni signat fa tan sols tres anys és que «ja no s'està desplegant». Actualment s'està elaborant un Pla Estratègic del Camp de Tarragona, en fase de diagnòstic de situació, que integra informació dels diferents serveis i dispositius sanitaris de la regió. Aquest Pla estratègic tindria com finalitat «respondre a l'interès públic i reforçar els serveis públics de la Regió, el Pla ha de ser un referent dels criteris de contractació de serveis sanitaris pel CatSalut».
La Generalitat, d'aquesta manera, canvia de rumb respecte a les polítiques de l'antic govern de Convergència i Unió, amb Boi Ruiz al capdavant. Eliminat el consorci sanitari de Lleida, només quedava conèixer el futur del CIMS de Girona i els plans funcionals del Tarragonès i el Baix Penedès. Aquests últims es van començar a implantar el 2014 a la capital a través de la creació d'unitats funcionals de cada àrea que van ser denunciades pels sindicats per suposar «prestamisme laboral», ja que els professionals de l'Hospital Joan XXIII o els de Santa Tecla acabaven treballant per una altra empresa en moments concrets. A més, denunciaven que no quedava prou clar qui facturava cada operació i, en tant que el centre de referència de l'ICS es responsabilitzava de les operacions més complicades però menys freqüents i Santa Tecla de les més senzilles i més nombroses, asseguraven que era una manera de treure-li pes a la sanitat 100% pública també en matèria pressupostària.
* Notícia publicada a delCamp.cat
http://delcamp.cat/tarragonadiari/noticia/1930/el-govern-es-carrega-els-plans-funcionals-de-la-sanitat-tarragonina
Salut anul·larà el conveni dels plans funcionals al Tarragonès i Baix Penedès
El departament confirma la voluntat de declarar nul el conveni que agrupava la sanitat pública i concertada al Tarragonès i el Baix Penedès
Un dels principals cavalls de batalla del món sindical de la sanitat pública al Camp de Tarragona, els plans funcionals que agrupaven els proveïdors de sanitat públics i concertats a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès, té les hores comptades. El Departament de Salut ha confirmat a aquest diari la seva voluntat de declarar nul el conveni de col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública Gestió i Prestació (Gipps) i la concertada Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, que es va formalitzar el març del 2013. Dóna resposta, així, a la petició que diferents sindicats i entitats havien fet els darrers mesos i en què pressionaven el nou conseller de Salut, Toni Comín, perquè els retirés.
Ja no es desplegaven
Segons van confirmar fonts del departament, la voluntat d'anul·lar el conveni del 2013 es podrà concretar o bé a través d'un acord entre les tres parts implicades (ICS, Gipss i Fundació Santa Tecla), o bé per la denúncia d'una de les parts.
L'objectiu del conveni marc per als plans funcionals del Tarragonès i el Baix Penedès era millorar la qualitat assistencial i incrementar l'eficàcia i eficiència, així com optimitzar i distribuir els recursos. La primera concreció d'aquest conveni van ser els plans funcionals referents a la ciutat de Tarragona, on conviuen els hospitals Joan XXIII (de l'ICS) i el concertat Sant Pau i Santa Tecla (de la fundació privada del mateix nom), i que es van aprovar l'estiu del 2014.
Llavors, es van crear equips únics entre els tres proveïdors pel que fa a l'atenció domiciliària, la continuada, les urgències i les àrees de ginecologia i obstetrícia, pediatria, cirurgia general, rehabilitació, aparell digestiu, ortopèdia i traumatologia. L'aliança entre proveïdors es va posar en marxa sota la marca TGN Salut Aliança Estratègica.
Segons les mateixes fonts de Salut, però, aquest conveni “actualment, ja no s'està desplegant”, raó per què s'opta per anul·lar el conveni que actuava com a paraigua.
Nou pla estratègic
Des del Departament de Salut, actualment s'està elaborant un pla estratègic del Camp de Tarragona que, segons Salut, “té com finalitat a respondre a l'interès públic i reforçar els serveis públics” de la regió. Actualment, la seva elaboració es troba en fase de diagnosi i s'està integrant la informació dels diferents serveis i dispositius sanitaris que existeixen a les comarques del Camp de Tarragona. De la mateixa forma, el Departament de Salut espera que el nou pla estratègic sigui “un referent dels criteris de contractació de serveis sanitaris pel CatSalut”.
Sospites per privatització
La polèmica sobre els plans funcionals de Salut del Camp de Tarragona va esclatar de forma paral·lela a la lluita a les comarques de Lleida contra l'ens únic de gestió de la sanitat. Des de sindicats i partits polítics com ara la CUP, de què molts es van integrar dins del conegut com a Grup de Defensa de la Sanitat Pública, es va denunciar repetidament que els plans eren la creació d'aquest mateix ens de forma encoberta i se sospitava que el conveni podria acabar afavorint els proveïdors sanitaris de titularitat privada, és a dir, la Fundació Sant Pau i Santa Tecla, en perjudici de l'ICS i Gipss.
L'organització dels plans de treball, alguns dels quals estaven liderats per professionals de Santa Tecla, també van crear moltes suspicàcies. En aquests anys, el Grup de Defensa de la Sanitat ha organitzat diverses campanyes de recollida de firmes i protestes; la darrera, una manifestació el mes passat.
* Notícia publicada al Reus Digital
http://reusdigital.cat/noticies/el-camp/salut-anullara-el-conveni-dels-plans-funcionals-al-tarragones-i-baix-penedes
El Grup de Treball de Sanitat veu com una victòria la retirada dels Plans Funcionals, però ho celebra amb prudència
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona (composat pels sindicats CGT, Co.Bas i CATAC, la CUP i Podem-Torreforta) celebra com una victòria que el conseller Comín hagi derogat definitivament el conveni marc signat entre ICS, GIPSS i Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, que donà peu als Plans Funcionals i a la posterior Aliança TGN Salut. Tanmateix, mostra la seva preocupació davant del fet que aquesta derogació sigui una estratègia per impulsar-los de nou amb un altre nom, tal i com la conselleria està fent amb d’altres projectes que han generat rebuig social.
L’anunci de la derogació del conveni de 2013 demostra, a parer del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que la tasca de conscienciació i denúncia dels Plans Funcionals ha tingut el seu efecte. El Grup de Treball va engegar la campanya contra els Plans Funcionals la tardor del 2014, de la mà de companyes sanitat de Reus, Valls i el Baix Penedès. La tancada a l’Hospital Joan XXIII a l’estiu del 2015 va ser part central d’aquesta campanya que, a més, va comptar amb cartelleria que denunciava els Plans Funcionals i els consorcis encoberts, protestes diverses a les portes de la Xarxa Santa Tecla i als Serveis Territorials de Salut, i la mobilització del passat mes de maig, en la que hi van col·laborar entitats veïnals i col·lectius diversos. I una campanya molt activa de recollida de prop de 10.000 signatures.
El Grup ha recordat, que més enllà de les diferents reunions mantingudes amb l’ex-delegat Josep Mercadé i l’actual delegat Roger Pla, van exposar directament al conseller Comín la demanda de derogació d’aquests plans. En aquest sentit, el Grup de Sanitat recorda el compromís de Toni Comín i David Elvira, actual director del CATSalut, perquè qualsevol reforma dels Plans Funcionals comptés amb la participació dels treballadors de la sanitat i dels seus usuaris, més enllà dels representants dels diferents prestadors de serveis.
Per aquest motiu, el Grup mantindrà la seva campanya en contra de les aliances entre el sector públic i privat, i en defensa d’un sistema sanitari 100% públic, ja que considera que darrera d’aquest anunci de derogació dels Plans Funcionals, pot haver-hi l’intent d’establir un nou pacte que persegueixi la mateixa finalitat però amb un nom diferent. De fet, el Grup alerta que el propi Pacte de Salut que estan promovent alguns partits a la ciutat de Reus contempla l’ampliació dels Plans Funcionals a totes les comarques.
El proper 30 de juny, el Grup de Treball presentarà la nova campanya que es desplegarà al Camp de Tarragona de la mà dels diversos grups de defensa de la sanitat, centrada en la necessitat d’evitar que es faci activitat privada als centres públics, i que ja s’ha engegat a diverses poblacions de Catalunya.
Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública
Tarragona, 14 de juny de 2016