CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El judici pel tancament del diari Egunkaria començarà el 15 de desembre a Madrid

Dilluns, 7 desembre, 2009

Gairebé set anys després del tancament del diari en llengua basca Egunkaria, l'Audiència Nacional ha fet pública la data d'inici del judici. Les dues primeres sessions de la vista oral se celebraran el 15 i 16 de desembre, després s'ajornarà la continuació de la vista fins al gener.

Martxelo Otamendi, Iñaki Uria, Joan Mari Torrealdai, Txema Auzmendi i Xabier Oleaga s'enfronten a peticions d'entre 12 i 14 anys de presó. El tribunal especial va decidir obrir judici oral només amb les acusacions de la AVT i Dignitat i Justícia després de desestimar la petició de l'arxiu de la causa per part del fiscal.

La campanya de solidaritat amb Egunkaria contínua en els diferents punts de l'Estat on s'han format plataformes solidàries. La Plataforma de Madrid en Suport a Egunkaria disposa en la seva web www.nodo50.org/madridegunkaria/ d'un formulari de recollida de signatures de suport als encausats. El manifest ja compta amb més de 200 signatures de col·lectius i persones procedents del món de la premsa, la política, l'advocacia, l'art, la cultura, l'okupació, moviments veïnals i de barri… Des de la campanya de suport a Egunkaria es fa una invitació a adherir-se al manifest i a participar dels actes que durant el judici es realitzin en solidaritat amb els processats d'Egunkaria i contra el tancament de mitjans de comunicació.

El Manifest es troba a:
www.nodo50.org/madridegunkaria/doc/manifiesto_egunkaria.pdf

Egunkaria Lliure !


SABIES QUE A L'ESTAT ESPANYOL ELS PODERS PÚBLICS TANQUEN PERIÒDICS? ÉS EL CAS DEL DIARI EGUNKARIA

1.- El diari Egunkaria es va fundar l'any 1990, sent fins a llavors l'únic periòdic publicat íntegrament en euskara. Va haver-hi una efímera i valerosa experiència en la Guerra Civil amb el diari EGUNA, que en aquella difícil situació va aguantar fins a la presa de Bilbao pels franquistes al juliol de 1937.

2.- En la línia editorial d'Egunkaria destacaven valors com independent, plural, progressista, nacional, promotor de l'euskara....

3.- L'empresa editora es va fundar el 1990 amb aportacions d'uns 1.500 accionistes.

4.- Al febrer de 2003 l'Audiència Nacional va procedir al tancament del diari i detenció de 10 persones (nou directius, i una altra persona sense vinculació a l'estructura del diari), cinc dels quals van denunciar haver sofert tortures en els dies que van romandre incomunicats en mans de la Guàrdia Civil. Entre tots han romàs a la presó provisional 30 mesos.

5.- Se'ls acusa de pertinença a ETA, el que no té cap base ni se sustenta en cap prova.

6.- El -fiscal ha sol·licitat l'arxiu- definitiu del cas per falta de proves. A pesar d'això, i sense que existeixi acusació privada, l'Audiència Nacional ha decidit anar a judici, basant-se exclusivament en una acusació popular presentada per la AVT i Dignitat i Justícia, que sol·liciten entre 14 i 16 anys de presó per als 5 directius del diari Egunkaria.

7.- El judici se celebrarà a Madrid en les pròximes setmanes, i possiblement sigui silenciat pels poders i alguns mitjans de comunicació.

8.- El mateix dia del tancament els treballadors van publicar un periòdic en euskara, Egunero, i 4 mesos després va néixer el diari Berria, amb 24.040 accionistes i que ha pres el relleu d'Egunkaria quant a la defensa dels valors i cultura basca.

9.- Des del tancament s'han produït nombrosos actes de solidaritat a Euskal Herria i en diferents punts de l'estat espanyol, destacant els celebrats a Catalunya, Madrid, Galícia, País Valencià, Canàries... La repercussió mediàtica internacional del tancament de Egunkaria va ser tal vegada la major que mai un cas basc hagi tingut.

10.- Ens enfrontem a una veritable retallada de les llibertats d'expressió, a un atac a la pluralitat informativa, al dret al desenvolupament de la cultura i la llengua basca i un atac als drets humans per les tortures sofertes.

AQUESTA LLUITA ENS AFECTA A TOTS I TOTES: SOLIDARITZA'T

http://www.nodo50.org/madridegunkaria | http://www.egunkaria.info