Essa Palau retira l’ERO que hauria afectat 170 persones gràcies a la pressió sindical
Pau Llonch - Setmanari Directa núm. 168
Després de molts mesos de conflicte i cinc expedients de regulació d'ocupació (ERO), un d'ells en vigor des del mes de desembre passat, els treballadores d'Estampacions Sabadell SA han aconseguit un breu respir. A resultes de la pressió exercida per la convocatòria d'una vaga indefinida que havia de començar el 13 de gener, l'empresa ha decidit retirar el darrer ERO -el que feia sis- presentat al Departament de Treball a principis d'any, en plenes festes nadalenques. I no només això: les negociacions del comitè d'empresa, integrat per membres de la CGT i FTC, ha aconseguit que l'empresa presenti un Pla industrial, tal com reclamava des de feia temps. Segons Francisco Zapata, membre del comite d'empresa i la CGT, l'empresa i els treballadors "ens hem donat un mes de termini per debatre aquest pla amb l'objectiu que asseguri la viabilitat econòmica del projecte empresarial".
Motius per declarar la vaga
Aquest darrer ERO que ha estat retirat plantejava una reducció de jornada per 170 persones de la plantilla durant divuit mesos. Si tenim en compte que aquest darrer expedient es presentava mentre hi havia un altre expedient en vigor des de feia menys d'un mes -i que permet que l'empresa s'estalviï dues hores i 40 minuts de sou diari per cada treballador, un cost que sufraga l'INEM i que els suposa la pèrdua d'un dia sencer de subsidi-, aquest nou expedient era poc menys que una invitació velada perquè bona part de la plantilla abandonés el seu lloc de treball, segons han comunicat els portaveus del comitè.
Però la situació laboral de la plantilla, tot i aquesta darrera passa enrere de l'empresa, no deixa de ser d'extrema fragilitat, i més encara si tenim en compte els retards reiterats en els pagaments de les nòmines de la plantilla -que s'han tornat a repetir de forma generalitzada aquest mes de desembre- i que l'empresa, a canvi de la retirada de l'ERO, també ha aconseguit establir un mes de termini per negociar un total de 50 baixes incentivades o amb retorn assegurat.
Aposta per la viabilitat
El fet que l'expedient s'hagi presentat el 4 de gener també es significatiu pels representants dels treballadors. Marcos, de la Federació de Treballadors de Catalunya (FTC), un sindicat amb una forta implantació i combativitat al Vallès Occidental, ha afirmat que "l'empresa ja ho va fer amb la presentació d'un ERO anterior, el mes de juliol passat, coincidint una altra vegada amb un període de vacances, per escanyar més la plantilla i evitar mobilitzacions". I Francisco Zapata, que s'ha congratulat per la decisió de l'empresa, també es mostra cautelós a l'hora de celebrar la retirada i afirma que "els treballadors i el comitè seguiran molt de prop els passos de l'empresa perquè, tot i la notícia, l'amenaça és constant". També ha volgut deixar clar que "si l'empresa hi torna, la resposta tornarà a ser contundent".
Si més no, les declaracions i les mobilitzacions que s'han fet fins ara ho han estat. A la declaració que convocava la vaga indefinida, el Comitè d'Empresa afirmava que l'ambició de la Direcció no té límits i que "no solament s'estan lucrant en aquests temps de crisi i es reparteixen bons milionaris, sinó que tampoc es veuen afectats pels diversos expedients de regulació que estem patint la resta de treballadors, amb enormes pèrdues econòmiques i consumint la nostra prestació per desocupació mentre s'omplen la boca amb bones paraules, recordant-nos irònicament que aquesta situació ha de ser suportada per tots".
Article de Pau Llonch publicat al Setmanari Directa núm. 168