CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat sobre la situació existent a l’IMFE Mas Carandell de Reus i les pressions que està rebent el comitè d’empresa

Divendres, 19 febrer, 2010

Comunicat elaborat pel Comitè d'Empresa de l'IMFE Mas Carandell i la Delegada de la Fundació Mas Carandell (tots ells de CGT) sobre la situació existent a aquest Institut Municipal de Formació depenent de l'Ajuntament de Reus:

- Ser o no ser. El conflicte d'una plantilla per identificar la seva empresa

- La plantilla de Mas Carandell està rebent diverses mesures de pressió per part de l'empresa

L'increment de la pressió sobre la plantilla ha estat la resposta de l'empresa en els últims mesos després del trencament de les negociacions per un nou conveni i de la presentació, el maig de 2009, per part del comitè d'empresa, d'una denúncia a Inspecció de Treball per cessió il·legal de treballadors.

SER O NO SER: EL CONFLICTE D’UNA PLANTILLA PER IDENTIFICAR LA SEVA EMPRESA

Des de fa un temps la plantilla de l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell tenim un conflicte obert amb l’empresa. Justament per això, per identificar quina és la nostra empresa, que nosaltres considerem que és l’Ajuntament de Reus. En aquest sentit recordem que el maig de 2009 vam presentar una denúncia a Inspecció de Treball per cessió il·legal de treballadors, sobre la que esperem que un plaç breu Inspecció faci pública la sentència. (*)

Volem que se’ns reconegui com a empleats i empleades de l’Ajuntament de Reus perquè treballem per a la ciutadania a través d’aquest organisme. Un organisme públic que pensem que no ha d’aprofitar la seva organització política per crear diferents categories i condicions laborals entre la plantilla. Una plantilla que cada vegada es veu més afectada per l’elevat índex de contractació temporal i, per tant, per una discriminació de les condicions laborals dins del mateix institut i també entre la plantilla del Consistori. En definitiva, promovent l’existència de personal de 1a, 2a, 3a,… categories.

Aquesta és una estratègia més pròpia de l’empresa privada i no pas d’un Ajuntament governat per un equip que s’autodenomina “d’esquerres”: dividir la plantilla, justificar-ho tot en nom del capital, crear grans equips d’assessors amb bons sous i productivitats importants… o sigui, el funcionament d’una multinacional amb el poder de gestionar la nostra ciutat.

No podem donar suport a la vulnerabilitat de drets bàsics, no creiem en un model de gestió dels recursos humans que es plantegi des de la desigualtat en els drets i condicions laborals entre el personal d’una mateixa plantilla, que fomenti la temporalitat… que no reconegui com a treballadors i treballadores de l’Ajuntament a persones que en qualsevol moment poden ser transferides a altres departaments municipals i que comparteixen igual treball però amb condicions laborals diferents fent una mateixa feina (per exemple, hi ha persones treballant a Mas Carandell que són de plantilla de l’Ajuntament que han cobrat productivitats, a diferència de la resta de companys i companyes). No pot ser que cada quatre anys haguem d’ensopegar amb responsables i gerents de l’Ajuntament a l’hora de negociar el conveni i no se’ns reconegui com a part de la seva plantilla (llavors, què hi pinten allí?), que se’ns consideri personal de l’Ajuntament per algunes coses segons conveniència, que es contracti gent des de Mas Carandell que mai ha arribat a posar-hi el peu…

No volem continuar amb aquest joc cada quatre anys per decidir que és el que ens arriba del que els altres ja fa temps que en gaudeixen. Per exemple, altres organismes municipals han rebut productivitats només sol·licitant-les quan per a nosaltres era la única millora que ens oferien en la negociació del nou conveni, a canvi de mantenir la nostra situació d’inferioritat respecte als nostres companys i companyes de l’Ajuntament. I a més encara no les hem cobrat.

Aquest cop, la plantilla del Mas Carandell, a través del Comitè d’Empresa (**), ha dit prou, i davant la incapacitat d’entendre’ns hem arribat al punt de denunciar a l’Ajuntament i plantejar-nos la realització de mesures de presió. Manifestem la nostra opinió i desacord, estem en el nostre dret i esperem que se’ns respecti. Malauradament, alguns moviments recents ens fan pensar que l’empresa adopta mesures de penalització i càstig en lloc de treballar per l’enteniment i el diàleg, mesures directament proporcionals a la seva incapacitat de gestionar el conflicte i amb un clar punt de “mala fe”.

Arrel de la denúncia presentada pel Comitè d’empresa a Inspecció de Treball, per cessió il·legal de treballadors, la plantilla del Mas Carandell està rebent diverses mesures de pressió.

Aquesta denúncia és un pas més en la reivindicació històrica de dignitat per part de les persones que treballem al Mas Carandell. No volem seguir sent considerades com a treballadors i treballadores de segona, i tenir condicions laborals inferiors a les dels nostres companys i companyes de l’Ajuntament.

Aquestes mesures de pressió per part de l’empresa es concreten en:

- Canvi funcional de treballadors - canviar les funcions que es realitzaven -, en alguns casos s’ha aprofitat el canvi per treure els complements salarials que cobraven aquestes persones.

- No lliurament de documentació necessària per al correcte funcionament del comitè d’empresa: previsió de contractacions, relació nominal de complements, plusos i productivitat i criteris d’aplicació, criteris de selecció en les darreres convocatòries, balanç econòmic de 2008 i 2009, i compte de resultats…

- Decisions unilaterals en temes que afecten al conjunt dels treballadors com terminis imposats per a la recuperació d’hores, el calendari laboral del 2010, període de vacances…

- Reducció d’un 10% del pressupost de l’IMFE, en el moment de més afluència de gent als serveis del Mas Carandell degut a la crisi.

- Evasió de la responsabilitat que l’empresa té per mitjà de la comissió paritària de vetllar pel compliment del conveni (fins que no n’hi hagi un de nou, l’actual conveni és vigent).

Comitè d’empresa IMFE Mas Carandell i Delegada de la Fundació Mas Carandell

Reus, 17-18 de febrer de 2010

(*) El passat mes de maig de 2009 el Comitè d’empresa de l’IMFE Mas Carandell i la CGT presentàvem una denúncia a Inspecció de Treball, a partir de la situació en que es trobava el procés de negociació del nou conveni col·lectiu del Mas Carandell, que en aquell moment era de ruptura total de les negociacions. Val a dir que el conveni de Mas Carandell també és d'aplicació a la Fundació Mas Carandell.

El punt central de la reivindicació dels treballadors i treballadores és entrar a formar part de la plantilla de l'Ajuntament de Reus i estar sota el seu conveni, així com denunciar públicament la precarietat i les desigualtats existents dins la plantilla de l'Ajuntament i les instituts municipals i organismes que en depenen, on hi ha treballadors de "primera", "segona" i "tercera".

Finalment, aquest mes de gener de 2010 es va produir la visita del cap provincial de l’Inspecció de Treball a Mas Carandell per recollir informació i entrevistar-se amb les parts, i esperem que en un plaç d’uns dos mesos dicti una resolució sobre el tema

(**) El Comitè d’Empresa de l’IMFE Mas Carandell està format per 5 delegades i delegats presentats en les llistes de la CGT. La delegada de la Fundació Mas Carandell pertany també al mateix sindicat.