CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Damm i Cobega còmplices de repressió a Cacaolat

Dijous, 19 abril, 2018

Què és la repressió? És l'acció i efecte de reprimir, i implica la pretensió d'impedir un comportament, o de castigar-lo un cop produït, i els seus conceptes oposats són els de llibertat i tolerància.

A l'Álex se l'ha castigat, després de 19 anys de treball a Cacaolat d'una de les maneres més doloroses que poden ser per a un treballador, la pèrdua del seu lloc de treball, com a represàlia pel seu comportament de representació i defensa, dels drets i interessos dels treballadors de Cacaolat. Al mateix temps la direcció de Cacaolat a acomiadat al treballador Álex, per impedir un possible comportament a causa de les seves idees i deixar ben clar a la resta de treballadors que qualsevol acte en defensa dels drets i llibertats dels treballadors de Cacaolat serà castigat amb la mateixa duresa.

Cacaolat actualment consta amb una participació del 50% de Damm i Cobega, respectivament.

Els dos presidents d'aquestes companyies, Sol Daurella presidenta de Cobega i de Coca-Cola European Partners, i Demetrio Carceller president de Damm, són copresidents del Grup Cacaolat i les dues companyies es reparteixen el consell d'administració. L'autonomia com a companyia de Cacaolat en relació a les dues companyies propietàries, en la pràctica és inexistent, exemples diversos, són l'anterior director general de Damm, Enric Crous Millet actual conseller delegat de Cacaolat i Francesc Lluch, director general de Cacaolat i exresponsable de la divisió d'aigües de Damm.

El Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona va adjudicar, al novembre de 2011, la unitat productiva de Cacaolat a l'aliança formada per Damm, Cobega i Victory Turnaround. El projecte d'aquesta aliança va incloure la posada en marxa d'una nova planta a l'antiga fàbrica de Cerveses Damm a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), un pla industrial per a la planta de Saragossa, una forta capacitat financera, la creació d'un negoci independent respecte als tres socis, el pla social i la capacitat d'internacionalització de la marca.

L'empresa de batuts Cacaolat, compta amb més de 200 empleats a la planta de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta empresa factura al voltant de 57 milions d'euros a l'any, i des de l'any 2014 no han parat de créixer els seus beneficis i incrementar les vendes any rere any.

Casualment l'increment de beneficis des de l'any 2014, és inversament proporcional a la precarietat dels treballadors, on es venia d'un 1,50% de contractes eventuals en aquell any, situant-se en l'any 2016 amb una precarietat del 3,94% i múltiples llocs de treball coberts amb treballadors d'Empresa de treball Temporal.

L'any 2012 la fàbrica d'Utebo (Saragossa) va quedar segregada i seguidament van ser acomiadats els seus treballadors, tancant-se aquesta planta el 27 de setembre de 2013. L'Audiència Provincial de Saragossa a reobert recentment el cas, "Els fets poden ser susceptibles de constituir un delicte d'estafa processal agreujada, un delicte societari / administració deslleial i un delicte contra els drets dels treballadors ", sosté el Tribunal. Entre els querellats figuren Sol Daurella, presidenta de Cobega i de Coca-Cola European Partners, i Demetrio Carceller Arce, president de Damm.

La delegació de Tarragona es va tancar i es van repartir la cartera de clients en diferents distribuïdores, portant-se per davant a tots els treballadors. A Barcelona es va dur a terme l'acomiadament de 26 treballadors, evitant negociar un ERO amb el comitè d'empresa en no arribar al 10% de la plantilla i, posteriorment, es van acomiadar 24 treballadors més.

La feina sindical i la conflictivitat van anar en augment abans del trasllat de la fàbrica de Barcelona a Santa Coloma de Gramenet, a causa de la pressió exercida pels treballadors, la reducció de personal es va reconsiderar, aplicant-se mesures menys agressives, com baixes voluntàries i prejubilacions .

En l'entramat de les relacions laborals intern de l'empresa, s'ha passat des de enfrontar-se a la plantilla a menysprear i menystenir al Comitè d'Empresa no complint el que s'havia signat en el conveni, o realitzant contractes i traient a treballadors de plantilla fora de Conveni, mentre s'estava en plena negociació de la nova estructura professional de Grups Professionals per de facto imposar les seves propostes.

El juliol de 2017 la Direcció i els Sindicats, acaben signant l'últim Conveni Col·lectiu, enterbolit amb unes Eleccions Sindicals pel mig del període de negociació, el novembre de 2016, on el nou Comitè i l'Empresa canvien la Taula Negociadora del Conveni, que havia estat anteriorment constituïda el novembre de 2015, i s'implanta una doble escala salarial per dividir encara més a la plantilla, lògicament, CGT NO SIGNA.

L'Álex com a representant dels treballadors en l'anterior mandat a Cacaolat va ser, membre del Comitè d'empresa, delegat de prevenció, membre de la Comissió de Formació, membre de la Comissió Negociadora de Grups Professionals, i membre de la Taula Negociadora del Conveni.

És a partir d'aquí quan l'empresa emprèn una caça cap a la CGT, sindicat al qual pertany l'Álex, que passa de tenir 4 delegats en el Comitè d'Empresa, (el Comitè es redueix a causa de la pèrdua de llocs de treball de 13 a 9 membres) a tenir-ne 2 per falta d'un sol vot per aconseguir els 3. Actualment al Comitè hi ha representats CCOO, UGT, USOC i CGT.

A la planta de Santa Coloma on actualment es troba Cacaolat, s'han produït tensions entre plantilla i la direcció amb l'aplicació dels calendaris laborals, la classificació dels llocs de treball i les deficiències en la prevenció de riscos laborals, per les quals ha hagut de intervenir Inspecció de Treball, en múltiples ocasions, amb requeriments i sancions. A més de l'enduriment del ritme de treball a mesura que la demanda de la marca s'ha anat recuperant, la qual cosa ha provocat protestes laborals.

La fixació de l'Empresa ha estat, anar a pel company que ha "molestat" a la Direcció lluitant pel conjunt dels treballadors i que s'ha quedat sense la protecció de les garanties sindicals.

D'aquesta manera tan roí, la Direcció esmola els seus ullals durant un any, per acabar acomiadant al company Alex, després de 19 anys de treball en l'Empresa amb un acomiadament arbitrari encobert de disciplinari.

Han esperat 1 any i 3 mesos per treure-se'l del mig, atès que l'Álex, és un Sindicalista reconegut, pels seus companys de treball per la seva activitat sindical tant dins com fora de Cacaolat, com a Secretari d'Organització del Sindicat d'Activitats Diverses de Santa Coloma de Gramenet.

No deixarem que això quedi així ......

#AlexReadmision #CacaolatAcosayDespide
#CacaolatReprimeix #CacaolatReprime

CGT Barcelonès Nord
19 d'abril de 2018

damm-cacaolat.jpg

damm-cacaolat2.jpg