Cop als criteris restrictius de les baixes laborals a Catalunya
Cop als criteris restrictius de les baixes laborals a Catalunya
Naty López demana que el seu cas serveixi de precedent
Naty López Gama es va convertir el 2015 en un símbol contra els criteris restrictius de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) a l’hora de donar baixes laborals. L’organisme dependent de la Generalitat li va donar l’alta tot i els problemes de salut derivats d’un infart —i que van acabar provocant-li un ictus— que li impedien desenvolupar la seva feina en una empresa de telecomunicacions, després de 18 mesos de baixa. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a López, després de desestimar un recurs de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que opera a Catalunya a través de l’ICAM.
L’alt tribunal ha ratificat així la sentència d’un jutjat de Barcelona que el 2017 ja va obligar l’INSS a pagar una prestació econòmica a López a causa de la seva incapacitat permanent total. La sentència és ferma, ja que segons assegura el seu advocat, Àlex Tisminezky, no hi ha recurs possible al Tribunal Suprem (TS). L’advocat explica que l’INSS només podria recórrer si existís una altra sentència sobre un «cas idèntic» que s’hagués decantat a favor de l’administració. «Això en casos d’invalidesa és impossible perquè requeriria que existís una altra Naty, un cas idèntic», argumenta. «La meva conclusió és que la lluita ha valgut la pena», diu López, un cop s’ha confirmat la seva victòria als tribunals.
El detonant de la Paicam
Després que l’ICAM decidís donar-li l’alta, López va respondre amb una acampada de dos mesos i mig davant la seu de l’institut, una acció que va ser el punt de partida de la Plataforma d’Afectats per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (Paicam), que integra persones en situacions similars a les de López.
De fet, la seva lluita es va convertir en un símbol i l’ICAM va respondre denunciant-la per danys i coaccions a causa de la seva acampada, tot i que finalment l’institut es va acabar retractant. Ara la plataforma ha perdut força, però López es mostra optimista. «Podem tornar a créixer», diu, alhora que veu la victòria judicial com una opció d’enfortir la «lluita col·lectiva».
La primera oportunitat per comprovar-ho serà la concentració que la plataforma ha convocat divendres davant la seu de l’ICAM per denunciar el que els seus integrants consideren abusos per part de l’institut a l’hora de donar altes a persones malaltes.
«Hem de posar en relleu el que suposa l’ICAM per a la salut de les persones treballadores i en especial per a les dones», afirma Isa Garnica, membre de la Paicam. Garnica, a més, avança que la Paicam sol·licitarà una reunió amb la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, a qui demanaran la destitució de la directora de l’ICAM , Neus Rams.
Un procés «esgotador»
La sentència favorable a López no suposarà un precedent formal, segons reconeix el seu adovcat, que tot i així argumenta que sí que tindrà conseqüències per a la imatge de l’ICAM. «La desestimació del recurs de l’INSS trenca el discurs que ha mantingut sempre el tribunal mèdic de l’institut», considera Tisminezky. La decisió del TSJC també suposa que López haurà de cobrar 30.000 euros en concepte d’endarreriments en la seva prestació per part de la Seguretat Social. Quan el jutjat de Barcelona va pronunciar-se a favor seu va començar a cobrar-la i actualment percep 600 euros al mes. López té la incapacitat permanent total, que li permet treballar però no en la seva ocupació anterior.
Més enllà de la seva situació personal, López demana que el seu cas serveixi per fer visible el procés «esgotador» pel qual han de passar les persones que estan de baixa mèdica. «Si no m’hagués ajudat el meu pare, no me n’hagués sortit; la tasca de la Paicam representa un problema social brutal», conclou.
Què és i com funciona l'ICAM?
Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) és un òrgan dependent del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que duu a terme avaluacions mèdiques en matèria d’incapacitats laborals i funcions d’inspecció mèdica i control de les baixes laborals. Arreu de l’estat espanyol les funcions les assumeix l’Institut Nacional de Seguretat Social (INSS), però a Catalunya les competències estan transferides i, per tant, el finançament estatal és gestionat per la Generalitat.
L’activitat de l’ICAM es regula a partir d’un conveni firmat entre l’ICS i l’INSS que la Plataforma d’Afectats per l’Institut d’Avaluacions Mèdiques de Catalunya (Paicam) afirma que es basa en criteris econòmics i no sanitaris, ja que incentiva econòmicament l’institut per reduir la durada de les incapacitats laborals temporals. Una consideració que el mateix exconseller de Salut Antoni Comín va fer el 2016, quan va assegurar que la Generalitat no volia renovar un conveni amb aquestes característiques. El govern català, però, el va acabar renovant al gener d’enguany fins al 2020, mentre l’administració era intervinguda per l’executiu espanyol a través de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. «Exigim una auditoria dels pressupostos de l’ICAM i la derogació del conveni entre l’institut i l’INSS», diu Isa Garnica, membre de la Paicam.
* Article d'Andreu Merino publicat al diari Jornada
https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180627/naty-lopez-guanya-la-batalla-institut-catala-davaluacions-mediques