CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Catalunya s’adhereix al manifest pel fi de la impunitat franquista

Divendres, 14 maig, 2010

Arran de la polèmica sobre el tractament dels crims del franquisme que el procés contra el jutge Garzón ha fet sortir en els mitjans de comunicació, la CGT de Catalunya ha promogut, junt amb altres associacions, el manifest que adjuntem tot seguit. De moment s'hi han adherit diverses organitzacions i persones, moltes d'elles de l'àmbit acadèmic.

Fem una crida a difondre'l i a que les persones i organitzacions que en subscriguin el contingut s'hi adhereixi.

Les adhesions les podeu fer per e-mail a: fi.impunitat.franquisme@gmail.com

També podeu veure el manifest i les adhesions a: http://fiimpunitatfranquisme.wordpress.com/

MANIFEST: Per la ruptura amb el Franquisme i la fi de la impunitat dels crims de la dictadura

Davant del debat obert sobre la impunitat dels crims de la dictadura franquista arran del procés contra el jutge Garzón, les organitzacions i persones que signem aquest manifest volem fer les següents consideracions:

* La dictadura franquista es va fonamentar en l'extermini planificat de les persones vinculades a sindicats, partits polítics d'esquerres i catalanistes, i també persones i grups que compartien els objectius del projecte reformador de la República. Al cap i a la fi, el cop d'Estat de 1936 i la posterior dictadura s'ha d'entendre com la lluita del feixisme (recolzat per una part important del capital) contra el projecte reformador frontpopulista, que la dreta percebia que podia donar pas a un procés de transformació revolucionària.

* Més de 130.000 persones van ser víctimes de desaparicions forçoses i execucions extrajudicials al conjunt de l'Estat per part de l'exèrcit de Franco, tant durant la guerra com els anys posteriors. Diversos estudis indiquen que als Països Catalans, aquesta repressió es va situar a prop o va superar les 30.000 persones assassinades o mortes en centres de detenció per fam, pallisses i malalties.

* L'anomenada Transició democràtica iniciada els anys setanta va perpetuar el silenci imposat sobre la repressió feixista per la dictadura i va defugir la responsabilitat d'investigar els crims contra la humanitat del Franquisme. Aquells crims poden ser qualificats de genocidi, ja que va significar la persecució i eliminació planificada dels oponents polítics (sindicats, organitzacions de l'esquerra política, mestres, presoners de guerra, etc.) per part de l'Estat franquista.

* La Transició, i els governs que l'han continuat, no han impulsat les exigències que el dret internacional estableix en la investigació i persecució dels crims contra la humanitat (concretades en la Convenció sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat de les NNUU del 1968 i més recentment la Convenció Internacional per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçoses del 2006). En canvi, va aprovar la Llei d'Amnistia del 1977, que ha permès no jutjar aquells crims (recordem que l?any 2008 el Comitè pels Drets Humans de les Nacions Unides va demanar-ne la derogació).

* Més recentment, el govern del PSOE amb el suport entre d'altres de CIU i ICV, va aprovar la Llei estatal 52/2007 (la llei de la memòria històrica), que manté aquesta situació d'impunitat perquè no revisa la qualificació jurídica de la violència de la Guerra Civil i dels anys posteriors que va fer la Ley de responsabilidades políticas del febrer de 1939. Així doncs, aquesta llei reactualitza el pacte de la Transició.

* També volem recordar que l'actual Audiència Nacional espanyola és l'hereva directa del Tribunal de Orden Público franquista, tribunal dedicat a la persecució política que contribuí a mantenir la dictadura. Actuacions recents de l'Audiència Nacional (cas Egunkaria o procés 18/98, per exemple) mostren que aquesta institució continua sent un tribunal d'excepció. La seva pràctica sovint encobreix violacions de drets humans i tortures, com han assenyalat diversos informes del Comitè de Drets humans de les Nacions Unides o la sentència del Tribunal d'Estrasburg sobre les detencions de l'any 1992. En el marc d'aquest tribunal, no podem oblidar que Garzón, que ara està encausat per voler investigar alguns crims del Franquisme, ha estat un dels jutges que ha encapçalat processos judicials de l'Audiència Nacional motivats per raons de persecució política i que ha emprat mètodes com la detenció en aïllament que emparen la tortura. És per això que pensem que un tribunal hereu de l?Estat franquista i qüestionat pels organismes de defensa dels drets humans, amb Garzón al capdavant, no tenen ni credibilitat ni legitimitat per a jutjar els crims del franquisme.

* Més de trenta anys de la fi del Franquisme no ha estat jutjada cap persona amb responsabilitats durant la dictadura. Això ha comportat que les classes que van resultar beneficiades econòmicament pel Franquisme hagin pogut mantenir els seus privilegis i estatus. Per contra, les treballadores i treballadors hem continuat patint desigualtat i explotació laboral. A més, el fet que no es fes una ruptura amb la dictadura també ha permès a l'Estat espanyol impedir exercir el dret a l'autodeterminació als Països Catalans i a la resta de nacions que sotmet.

Entenem que per a caminar cap a la plena democràcia cal fer la ruptura pendent amb la dictadura, indispensable per avançar cap a una societat igualitària i cap a la consecució de les llibertats individuals i col·lectives . És per això que entenem que resta encara pendent:

* Depurar les responsabilitats polítiques dels crims del franquisme, que a més de les desaparicions i execucions, també contemplen els empresonaments, les tortures, expropiacions de béns a particulars, etc.

* Derogar la Llei d'Amnistia del 1977 que manté la impunitat.

* Decretar la il·legalitat de les mesures repressives del franquisme, com les derivades de la Ley de responsabilidades políticas.

* Suprimir l'Audiència Nacional, hereva dels tribunals d'excepció de la dictadura.

* Revisar i restituir les propietats confiscades, i aquelles adquirides mitjançant compres forçoses a persones reprimides (mortes, preses, exiliades, etc.).

* Reformar de la Llei de la memòria històrica, per tal que faciliti la reparació judicial a les víctimes i no només un reconeixement nominal per via administrativa.

* La creació d'un tribunal especial per afrontar aquest procés que ja fa anys que s'hauria d'haver obert contra la dictadura.

ADHESIONS:

Adhesions col·lectives:

* Alerta Solidària
* Associació Memòria Contra la Tortura
* Fòrum per la Memòria del País Valencià
* Fundació Andreu Nin
* Solidaritat Antirrepressiva de Terrassa

* Associació Els Verds Esquerra Ecologista
* CAJEI
* CGT-Catalunya
* CJC/Joves Comunistes del Poble Català
* Corrent Roig
* COS
* CUP
* En Lluita
* Endavant-OSAN
* Espai Jove de la Intersindical-CSC
* Intersindical-CSC
* JEN-PSM (Joves d'Esquerra Nacionalista-PSM de Mallorca)
* Maulets

* Acció Autònoma (Terrassa)
* Assemblea de Joves del Camp de Morvedre (AJCM)
* Casal Can Capablanca (Sabadell)
* Centre Social "Terra" (Benimaclet)
* Dones Llibertàries
* Independentistes de la Safor
* KaosEnLaRed
* Kasal Okupat i Autogestionat Joan Berney (Terrassa)
* La Barraqueta (Ateneu independentista de Gràcia)
* Seminari d'economía crítica Taifa
* Ateneu Republicà de Gràcia
* Col·lectiu de Resistència Antifeixista
* Assemblea pels Drets Socials de Vilafranca del Penedès
* Dolça Lluita, Col.lectiu Antipatriarcal de la UAB
* Llibertat.cat

Adhesions individuals

Adhesions individuals del món acadèmic:

* Josep Fontana Lázaro, historiador i catedràtic emèrit (IUHJVV-UPF)
* Francisco Espinosa Maestre, professor d'Història (Universitat de Sevilla) i estudiós de la repressió franquista
* Martin Rodrigo Alharilla, professor d'història contemporània (UPF)
* Ermengol Gassiot Ballbè, professor del Departament de Prehistòria (UAB) i arqueòleg forense
* Manel López Esteve, historiador i investigador (IUHJVV-PF)
* Andreu Ginés Sánchez, doctor en Història i investigador del franquisme
* Maria Eugènia Aubet Semler, catedràtica de prehistòria (UPF)
* Gerard Horta, professor del Departament d'Antropologia Cultural, Hª d'Amèrica i Àfrica (UB)
* Pedro Castro Martínez, Professor titular del Departament de Prehistòria (UAB)
* Manel Márquez Berrocal historiador investigador del franquisme y fundador de kaosenlared.net
* David Garcia Casas, llicenciat en història
* Josep Maria Solé Soldevila, historiador
* Andrea González-Ramírez, arqueòloga, Departament de Prehistòria (UAB)
* Arturo Sáez Sepúlveda, antropòleg físic
* José Luís Terrón Blanco, professor titular de Ciències de la Comunicació (UAB) i director de l'In-Com
* Fabià Díaz Cortés, professor del Departament de Geografia (UAB)
* Fèlix Balanzó Guerendiain, professor titular de Ciències de la Comunicació (UAB)
* Sònia Sánchez Busques, professora de la Facultat de Psicologia (UAB)
* Ramon Lladó Soler, professor de la Facultat de Traducció i Interpretació (UAB)
* Toni Strubell i Trueta; Universitat de Deusto
* Oscar Tresserra, professor del Departament de Psicologia Social (UAB)
* Maria del Mar Griera, professora del Departament de Sociologia de la UAB
* Antoni Verger Planells, professor de desenvolupament internacional a la Universitat d'Amsterdam
* Enrique Luján Carbonell, estudiant de Ciències Polítiques a la UB
* Guillermo Lusa Monforte, professor jubilat de la Universitat Politècnica de Catalunya
* Pedro L. Angosto, historiador
* Shaudin Melgar-Foraster, professora al Glendon College de la Universitat de York (Canadà)
* Ivan Bordetas Jiménez, historiador i becari predoctoral de la UAB
* Daniel Escribano Riera, professor del Departament de Teoria Sociològica, Filosofia Dret i Mètode Ciències Socials de la UB
* Xosé Manuel Outeiriño Gallego, professor de Teories de la comunicació a la Facultat de Ciències de la Comunicació de Santiago de Compostela
* Isabel Gómez Alemany, departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la UAB
* Oriol Barranco i Font, professor del departament de Sociologia de la UAB
* Josep Manel Busqueta, pastisser i economista
* Miguel Ángel García Calavia, professor titular de sociologia de la Universitat de València
* José Miguel Cuesta Gómez, historiador, estudiant de doctorat i membre del CEFID de la UAB.
* Félix Vázquez Sixto, professor del Departament de Psicologia Social de la UAB
* Glòria Casas Vila, sociòloga, investigadora del Centre Antígona Facultat de Dret (UAB)
* Sara Rovira Esteva, professora agregada del Departament de Traducció i d'Interpretació de la UAB
* Juan Ignacio Soto Valle, secretari d'administració local i professor Honorari de dret públic de la Universitat Rovira i Virgili
* Carles Castellanos, professor emèrit del Departament de Traducció i d'Interpretació de la UAB
* Montserrat Bacardí, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació de la UAB
* Robinson Silva Hidalgo, historiador, becari Conicyt (Xile) a la UB.
* Josep Guia, doctor en Matemàtiques i en Filologia de la UV
* Raimundo Viejo Viñas, professor associat del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF

Adhesions individuals d'ex-presos i d'associacions de suport a presos:

* Josep Maria Pi Janeras, ex-pres polític del franquisme i membre de la CGT
* Joaquim Horta i Massanés, ex-pres polític, editor i poeta
* Joaquin Barbero Mejias, fill d'ex-pres polític
* Tomás Pellicer Oliveros, professor de Secundària. Represaliat i ex-pres polític
* Diego Sánchez Burria , ex-pres polític
* Josu Huarte Irujo, torturat per ordre de l'Audiència Nacional
* Doris Ensinger, professora de la Facultat de Traducció i Interpretació (UAB) i vídua d'ex-pres polític
* Ramon Piqué Huertas, professor de la Facultat de Traducció i Interpretació (UAB) i membre de l'Associació Memòria Contra la Tortura
* Maria Ferrer, membre de l'Associació Memòria Contra la Tortura
* Josep Poveda i Planas, periodista i repressaliat pel jutge Garzón el 1992

Adhesions individuals del món de la cultura i la comunicació:

* Ignasi Riera Gassiot, escriptor
* Cesk Freixas Morros, cantautor
* Xavi Sarrià, músic i escriptor
* Xavier Montanyà, periodista
* Humbert Roma de Asso, periodista
* Laia Altarriba i Piguillem, periodista
* Oriol Cortacans, periodista
* Carles Serrat, periodista
* Daniel Camon i Pastor, periodista
* Marta Cornellana, periodista i traductora
* Santi Capellera i Rabassó, periodista
* David Fernàndez Ramos, periodista
* Arnau Urgell i Vidal, periodista
* Vicente Hernández Pérez, treballador de l'Institut de Cultura de Barcelona
* Eduard Giménez i Fisa, estudiant de periodisme
* Francesc Blanco, estudiant de periodisme
* Eric Herrera i Puntí, músic
* Lluc Salellas i Vilar, politòleg i periodista

Adhesions individuals d'altres àmbits:

* Xavier Navarro i Domènech, regidor a Vilafranca del Penedès per la CUP
* Quim Arrufat Ibáñez, regidor a Vilanova i la Geltrú per la CUP
* Blanca Rivas Roigé advocada i secretaria de jurídica de la CGT de Catalunya
* Isa Garnika Aizkorbe, treballadora vasco-catalana i secretaria de la dona de la CGT de Catalunya
* Joan Teran Davant, treballador i membre del Secretariat Nacional de la CUP
* Gorka Ramos Hervella, art-terapeuta i afiliat a CNT
* Pere Perez Nieves, militant del PCPC i delegat de CCOO
* Miguel Manzanera Salavert, doctor en Filosofia, professor de l'IES Meléndez Valdés (Badajoz) i membre del Consell Polític d'IU a Extremadura
* Jordi Salvia Cuadras, membre del Secretariat Nacional de la CUP
* Josep Manel Ximenis i Gil, regidor de la CUP a l'Ajuntament d'Arenys de Munt.
* Joan Pujol Martin, metal.lurgic, delegat sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS)
* Antoni Garcia, President Comissió Sectorial de Moviments Socials d'ERC
* Lluïsa del Río León, professora
* Maria Oliver, mestra i membre de la CGT
* Elisabet Bermejo Carbajosa, Professora Interina Cicles Formatius Grau Superior
* M.Inmaculada Elias Guilera, mestra jubilada
* Abel Caldera i Pujols, professor d'història en l?ensenyament secundari
* Carme Peratilla i Clemente, mestra jubilada
* Evaristo Espigares Garzón, professor de secundària
* Jaume Casals Ció, professor d'ensenyament secundari
* Francesc Argemí Anglada, treballador d'arqueologia i membre dels moviments socials
* Pello Erdoziain, secretari Fundació Andreu Nin
* Marta Barrios Avila
* Aurora Mora Urbano
* Félix Andreassi, programador
* Adela Caamaño Garcia
* Jordi Rojas Grifell
* Ignasi Subirats Bacardit
* Carmen Huertas Balsalobre
* Salvador Pujol, transportista, membre de l'Asociació de Terrassa per la III República
* Alejandro Grau García, estudiant de la UPV
* Galdric Iglésias Oliveras, estudiant de la UB
* Albert Buigues Ortolà, fisioterapeuta
* Boi Sagarra Pascual, treballador
* Jaime Mascarell martínez, titulat en farmàcia
* Cristóbal Cuadra Casado, funcionari corporació municipal
* Montserrat Salvador Ros, mestressa de casa
* Judith Gràcia i Mont
* Albert Puig i Hernàndez
* Sigfrido Miralles de Argila
* Manuel Simarro Contreras
* Roger Sabà i Riera
* Jordi Martí Font
* Arnau López i Andreu, Educador Social
* Irene Jaume Gambín
* Antoni Solà
* Natxo Calatayud i Mancebo
* David Urgelés Grau
* Ángeles Maestro Martín, metgessa, Tècnica Superior de Salut Pública
* Joan Pey Bella
* Manel Antoni Ruiz Luis
* Manuel Portero Leiva, estudiant de l'Escola d'Enginyeries a la UAB
* Teresa Pavia i Barberà
* Marta Miralpeix Mestres
* Adrià Martí i Badia, estudiant de la Universitat de València
* Ricard Masferrer i Clarà
* Antoni Lluís Trobat, tècnic cultural i vicepresident del Grup Blanquerna
* Basilio Pérez
* Lola Calatayud Puchades
* Judith Jacovkis Halperin, sociòloga
* Jesús Pelegrín Gutiérrez
* Laia Ollé i Espluga
* Ernesto Rodrigo Guillén, artesà
* Carmen Azcárate Giménez
* David Bou Somolinos, estudiant
* Carlos Ríos Regueira, treballador de l'administració pública
* Roger Bas i Fusté, estudiant
* Lourdes Santana Vicente
* Juan Aguirrezabal
* Fermin Fierro
* Jordi Villanueva i Vilamajor, treballador telecomunicacions
* Carme Fuste Cortada, infermera
* Pep Musté, pagès i militant CUP Montesquiu
* Jordi Navarro Morera, militant de la CUP de Girona, treballador i geògraf
* Josefa Torralba Torres, Treballadora Social.
* Marià Miró Manubens
* Jordi de la Vega i Garcia
* Josep Ramon Rojo Almagro
* Isaac Ibañez Bordera, treballador
* Eva Mª Manzano Ortega
* Joan Francesc Sanç, membre de la COS
* Marc Amigó Pelfort, director/productor tècnic d'espectacles
* Cristina Vidrier Domènech, estudiant RRLL UPF
* Montse Venturós i Villalba, estudiant
* Josep Garganté, conductor de TMB