CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Rei va entrar en una clínica ‘vip’ del Clínic de Barcelona denunciada a inspecció de treball

Dijous, 13 maig, 2010

Un article sobre la intervenció al "rei" en una clínica "vip" del Clínic de Barcelona denunciada a inspecció de treball per CGT, en diverses ocasions.


“El que té diners no ha d'esperar. Així és com funciona això”. De manera tan diàfana s'expressa un treballador de l'Hospital Clínic de Barcelona, on el Rei Juan Carlos va ser operat d'un nòdul en el pulmó. La roda de premsa que van realitzar els metges de l'hospital després de l'operació no va servir per a aclarir per què el Monarca va triar aquest hospital públic. Però, segons ha pogut confirmar El Confidencial, Don Juan Carlos no va ingressar oficialment en aquest centre, sinó en Barnaclinic, una espècie de clínica privada que funciona dintre de l'hospital i per les dependències de la qual han passat il·lustres pacients com Esther Koplowitz o Tita Cervera. L'inconvenient és que Barnaclinic ha estat denunciada en diverses ocasions davant els inspectors de treball. El dia que el Rei va ser ingressat, precisament, el sindicat CGT ja tenia llesta una nova denúncia.

La font abans citada afegix que “el que va per la Seguretat Social, ha d'esperar mesos que li facin proves. I no diguem si li han d'operar. Però a través del sistema que s'han muntat alguns metges, els vips sempre tindran habitació i servei, encara que la resta de l'hospital estigui col·lapsat”. Es tracta, en definitiva, de la privatització d'una part de l'hospital. “L'empresa Barnaclinic té la vocació de desenvolupar activitats assistencials per als pacients no finançats pel sistema públic de salut”, diu el propi Hospital Clínic en la seva web. Però aquí és on existeix un “costat fosc”, segons un membre del comitè d'empresa. “S'estan donant serveis privats però el personal, l'assistència o els utensilis són els de l'hospital Clínic; és a dir, els paga la sanitat pública. Això és el que hem vingut denunciant reiteradament. No es poden utilitzar mitjans públics per a una institució privada”.

Una altra dels avantatges que té l'entrar per la clínica és que el pacient s'evita les cues d'espera. “Per a una ressonància magnètica, el ciutadà normal ha d'esperar diversos mesos. Per a un escàner, tres mesos. O per a un tractament de fertilitat, el mateix. Per a una operació com la del Rei, que ningú esperi a ser operat abans de sis mesos. Doncs bé, els pacients de Barnaclinic tenen prioritat absoluta. Si tu vas a Barnaclinic, sorteges les cues i tens qualsevol d'aquestes proves en tot just uns dies. I tot això, utilitzant el mateix personal que el de l'hospital públic”.

Una planta de vips

Normalment, Barnaclinic compta amb la planta setena, a la qual s'ha d'accedir a través d'una escala determinada. Són habitacions individuals que, teòricament, haurien de funcionar a part del Clínic però que utilitzen els mateixos serveis. D'aquí, per exemple, que la CGT, un dels sindicats que té major força en el centre, presentés diverses denúncies sobre el sistema de funcionament.

Un membre del comitè d'empresa és gràfic en el seu diagnòstic: “Al marge que s'utilitzin serveis públics per al funcionament d'una clínica privada, la creació d'aquesta pot ser legal, però és antimoral, per utilitzar una paraula suau. Estem parlant de la salut de les persones i aquí es demostra que el que té diners passa per sobre dels altres”. Aquest diari va intentar, sense èxit, obtenir una versió oficial del propi Hospital Clínic, però en la web de la institució, referint-se a aquest tema, es diu: “En relació als aspectes ètics, un informe de Victòria Camps, Guillem López-Casanovas i Àngel Puyol sobre "Les prestacions privades en les organitzacions sanitàries públiques" conclou que iniciatives com les de Barnaclinic, sempre que es garanteixi el principi d'equitat, són beneficioses per al conjunt dels ciutadans, encara que cal extremar el control i les mesures que permetin avaluar periòdicament el funcionament de les prestacions privades”.

Barnaclinic és una societat presidida per Raimon Belenes Juárez, director general executiu de l'Hospital Clínic. Del seu consell d'administració formen part també Anna Maria Miró Sabaté, directora general del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), Joan Grau (que va ser gerent de l'hospital durant 20 anys), la Fundació Privada Clínic per a la Recerca Biomèdica i la Fundació Privada Transplant Services Foundation. Entre els seus apoderats figuren Ana Cabrer, Pablo Darna, Josep Maria Piqué i Jordi Nonell, vinculats al propi hospital. Segons algunes fonts consultades, l'ideòleg del sistema de funcionament de Barnaclinic va ser Joan Grau, un reputat gestor d'infraestructures sanitàries.

L'evolució del Rei, per la seva banda, ha estat plenament satisfactòria. Un part mèdic signat pels doctors Laureano Molins i Avelino Barros i emès a les 20 hores d'ahir, detallava que Don Juan Carlos va ser traslladat a les 13.30 a una habitació. A la tarda, l'evolució general i cardiorrespiratoria van ser favorables. S'espera que en uns quatre dies pugui tenir l'alta mèdica.

>>> Notícia extreta de El Confidencial (09-05-2010)

www.elconfidencial.com/espana/entro-clinic-barcelona-barnaclinic-denuncia-20100509.html