Dins els actes pel centenari de l’anarcosindicalisme, la CGT organitza unes Jornades Internacionals a València del 10 al 12 de juny
1910/2010. 100 ANYS D'ANARCOSINDICALISME
JORNADES INTERNACIONALS
VALÈNCIA 10, 11 i 12 DE JUNY
- Dijous 10 de juny
18:45. Presentació de les jornades internacionals per José Pascual Rubio, Secretari de Relacions internacionals CGT.
19h. Xerrada "Resistència del moviment obrer a Grècia davant la crisi del sistema capitalista" a càrrec de Dinos Palestidis, membre d'Unió Sindical Llibertària ESE de Grècia. Presenta Miguel Angel Morcillo, Secretari de Comunicació CGT València
- Divendres 11 de juny
19h: Xerrada "La comunitat indígena com proposta antiestatal. Cooptació, indigenisme i socialisme del s. XXI. El cas de Bolívia" a càrrec de Sergio de Castro, pertanyent al col·lectiu zapatista el Caragol, professor de filosofia i col·laborador de mitjans lliures i coordinador d'Amèrica Llatina a Kaosenlared. Presenta José Fina Juste d'Acció Directa.
- Dissabte 12 juny
11h: Xerrada "Sindicalisme institucional versus sindicalisme revolucionari. Balanç internacional d'una tensió" a càrrec d'Aristides Pedraza, membre del secretariat federal de SUD Vaud Suïssa i professor de literatura, economia i història. Presenta Manolo Martinez Sanchiz, Secretari General CGT-València.
12h30: Xerrada "La mercantilització de l'educació. Necessitat d'una coordinació internacional com resposta", a càrrec d'Hortensia Ines pertanyent a la Federació d'Ensenyament de CNT-França, Cybéle per SUD Education, Stefano d’Errico de UNICOBAS Scuola, i Emili Cortavitarte de la Federació d'Ensenyament de CGT. Presenta Antonio Pérez Collado, Secretari General CGT-PV.
Clausura: Jacinto Ceacero, Secretari General CGT
SEGUIM CELEBRANT 100 ANYS D'ANARCOSINDICALISME
Fa ara 100 anys, concretament entre el 30 d'octubre i el 1 de novembre de 1910 es va celebrar, en el Cercle de Belles Arts de Barcelona, un congrés en el qual un bon nombre de treballadors va decidir organitzar-se per a defensar els seus interessos, quedant així constituïda la Confederació Nacional del Treball.
Aquest congrés va acordar, entre altres coses, que l'emancipació dels treballadors i treballadores serà obra d'ells i elles mateixes o no serà, recuperant així el títol dels Estatuts de l'Associació Internacional de Treballadors (la primera internacional), aprovats a Londres el 1871.
Solament cal fer una mirada al nostre al voltant per a comprovar que aquesta emancipació no s'ha produït i per això avui, 100 anys després encara quedem treballadors i treballadores obstinades a dur a bon port aquell acord, mantenint vigents aquells principis i la CGT és una bona prova d'això, tampoc la única.
Al llarg de tot aquest 2010 estem recordant, no només aquella data, sinó també l'enorme recorregut de tots aquests anys i comprovem de grat, que amb els nostres errors i encerts, el nostre model sindical contínua duent de manera implícita la mateixa proposta de lluita que farà possible aquesta profunda transformació social, anant per tant, més enllà del marc estrictament laboral.
Com forma de visualitzar el nostre passat, el nostre present i mirant cap a davant la nostra organització està portant a terme una sèrie d'actes. En l'Ateneu de Madrid va tenir lloc la inauguració, els dies 14, 15 i 16 de gener. Posteriorment, del 22 al 30 de març, es van celebrar a Saragossa les jornades “Anarcosindicalisme i l'Acció Social” i seguint amb el programa acordat el pròxim 10 de juny i fins al dia 12 tindran lloc a València les Jornades Internacionals "Anarcosindicalisme i Internacionalisme".
L'internacionalisme i tant temes, com lluites que es desenvolupen més enllà dels nostres àmbits d'actuació tindran una presència important en aquestes jornades. Per a això s'ha desenvolupat un programa que, al nostre parer, recull aquesta idea.
Així podrem escoltar de primera mà la situació de la classe treballadora grega per boca de Dinos Palestidis, membre d'Unió Sindical Llibertària ESE de Grècia, organització pertanyent, igual que la CGT, a la Coordinadora Vermella i Negra. El company Sergio de Castro, pertanyent al col·lectiu zapatista el Caragol i col·laborador d'en mitjans lliures ens parlarà sobre la proposta antiestatal de la comunitat indígena i el cas concret de Bolívia. El dia 12 tindrem un balanç entre el sindicalisme institucional i el revolucionari a càrrec del company Aristides Pedraza del SUD Vaud Suïssa i professor de literatura, economia i història. També aquest mateix dia 12 finalitzarem les jornades amb una xerrada sobre la mercantilització de l'educació i la necessitat d'una coordinació internacional com resposta, en la qual intervindran companys i companyes de les federacions d'educació de CNT França, SUD éducation França, Unicobas Itàlia i CGT de l'Estat Espanyol.
Aquest moment àlgid de mobilització en el qual estem immersos és la prova fefaent que el nostre compromís segueix viu i potser sigui l'instant idoni per a treure el cap per la finestra de la nostra història i poder comprovar amb alegria i satisfacció que seguim recorrent aquest camí que ens porta a assumir la destinació de les nostres vides al marge d'amos, governs i supersticions.
Us esperem a València.
Salut i anarcosindicalisme
José Pascual Rubio Cano, Secretari Relacions Internacionals CGT