CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Itàlia i Regne Unit es sumen a “l’ajustament salvatge”

Dimecres, 26 maig, 2010

Al mig d'un col·lapse generalitzat de les borses i els mercats financers mundials, Itàlia i la Gran Bretanya es van sumar als plans "d'ajustament salvatge" que el FMI i la banca usurària internacional exigeixen als Estats europeus per "refinançar" els seus deutes i evitar un trencament en cadena del sistema financer.

Itàlia es va sumar el dimarts al club europeu de l'ajustament, retallant el seu pressupost en euros que afectaran els salaris, la despesa i els plans d'ajuda social, que impactaran als sectors assalariats i a la massa més desprotegida de la societat italiana.

Les mesures, reduiran les contractacions al sector públic i congelaran els sous durant tres anys, retardaran l'edat de jubilació dels funcionaris i reduiran els fons per als governs locals, segons la informació del propi govern italià.

Els governs locals i regionals seran pressionats per contribuir amb 5.800 milions d'euros en retallades de despeses el 2011-2012, que podria afectar a col·legis, hospitals i manteniment de carreteres.

La despesa en el sistema de salut pública se sotmetrà a estrictes controls, i el Govern tractarà de frenar l'evasió d'impostos declarant il·legals les transaccions d'efectiu de més de 5.000 euros.

Donant l'aparença que "els sacrificis seran amplis", com va sol·licitar el president Giorgio Napolitano, les mesures inclouen retalls en salaris i primes i actius a ministres, parlamentaris i alts càrrecs del sector públic.

"Serà dur, amb grans sacrificis", va dir Gianni Letta, secretari de Gabinet i mà dreta del primer ministre Silvio Berlusconi.

Després de mesos dient-los als italians que les finances del país eren immunes a una crisi similar a la grega, el Govern ha optat per la qual cosa presenta com un cop preventiu per "evitar el pitjor".

D'aquesta manera, Roma s'afegeix a Grècia, Espanya i Portugal en la posada en marxa de programes d'ajustament per retallar els dèficits pressupostaris, centrats en retalls del sector públic.

El paquet, que el ministre d'Economia Giulio Tremonti detallarà quan el gabinet es reuneixi per aprovar-ho, pretén reduir el dèficit pressupostari en aproximadament 26.000 milions d'euros en dos anys, amb retalls de 13.000 milions d'euros el 2011.

"El Govern té que prendre aquestes mesures per salvar al nostre país d'un risc com el grec" va dir Letta, que va fer aquestes declaracions abans que se sabés que la confiança dels consumidors està en mínims anuals.

La tisorada al Regne Unit

L'ajust al Regne Unit va ser anunciat dilluns per la nova coalició de conservadors i liberaldemócratas.

Serà de 7.260 milions d'euros, buscarà baixar un dèficit de 181.000 milions d'euros, el més alt de la Unió Europea i ja va posar els sindicats en estat d'alerta.

La més severa de les reduccions afectarà el Departament d'Innovació de Negocis (BIS), que perdrà 970 milions d'euros durant l'actual any financer. Els retalls assoleixen 243 milions més del que s'esperava.

Amb serioses resistències en els seus diputats, els liberals demòcrates van aconseguir que els torys utilitzessin 150 milions d'euros de les retallades per a 50.000 nous treballs d'aprenents i 50 milions per a institucions educatives terciàries.

Els ajustaments més durs seran en "quangos" (organitzacions cuasi governamentals que sobreviuen amb suport estatal), en consultories externes, en projectes informàtics i en el reclutament de funcionaris públics, que ha estat congelat igual com la publicitat oficial.

Els majors retalls seran de 793 milions d'euros en el departament de Transport; 405 milions d'euros en el de Comunitats i Governs locals; 778 milions d'euros en Educació; i 621 milions d'euros en Treball i Pensions.

Les administracions d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord rebran 704 milions menys que l'any fiscal anterior.

"Hem de sortir al pas del dèficit perquè els nostres deutes no formin un espiral fora de control. I quan més fem ara, més podrem gastar a les coses importants en els anys pròxims va prometre el Chancellor Osborne, un milionari per herència.

Una ona de protestes va rebre a l'anunci dels retalls. L'actual Chancellor en les ombres i exlaborista en el càrrec, Alistair Darling, va dir que hi havia una falta de detalls. "Hi pot haver milers de llocs de treball afectats per això, hi ha mesures que danyaran el creixement. Jo estic molt, molt preocupat per això" va dir en la seva primera reacció.

Els sindicats britànics ja van expressar la seva preocupació i estat d'alerta. "Amb l'economia britànica i dels nostres socis europeus tan fràgil, no és el moment adequat per a aquests retalls" va anunciar Brendan Barber, el secretari general de la poderosa TUC.

EL CBI, que reuneix les cambres de la indústria, va aplaudir les mesures i les va descriure "com a doloroses però necessàries".

Segons estimen els especialistes, aquests ajusts són sols el començament. Els retalls més brutals, assenyalen, arribaran el juny, quan es presenti el nou pressupost.

http://www.iarnoticias.com/2010/secciones/europa/0040_granbret_italia_ajuste_25mayo2010.html