La Justícia comença a embargar els béns personals dels alcaldes
L'auto d'una sentència del Tribunal de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha optat per aquesta contundent mesura davant de la negativa del primer edil de Castilleja de Guzmán (Sevilla) a fer front als deutes que tenia contreta amb l'empresa Aroa S.L.
Segons la sala del contenciós-administratiu d'aquest Tribunal, l'Ajuntament es veurà obligat a pagar en 30 dies les obres, com obliga la nova Llei de Morositat que acaba d'aprovar el Congrés dels Diputats. Si no, l'alcalde i el secretari general del consistori hauran de respondre amb els seus propis béns personals. El jutge els comunica l'"advertència expressa d'imposició de multes coercitives en els seus respectius patrimonis personals en el cas d'incompliment de les obligacions estipulades".
L'article 112 de la Llei de Jurisdicció Contenciós-Administrativa deixava la porta oberta a aquesta mesura, encara que els jutges no necessitaven recórrer a ella. Els consistoris podien complir amb els compromisos de pagament amb crèdits municipals.
Tanmateix, aquest cas cobra especial rellevància avui dia davant de les creixents dificultats financeres que travessen els consistoris per culpa del malbaratament de diners públics i de la caiguda de la recaptació dels principals impostos lligats a la construcció. Tenen un accés al crèdit limitat. Els deutes dels més de 8.000 municipis que hi ha a Espanya van superar en el primer trimestre de 2010 els 36.000 milions d'euros, segons dades del Banc d'Espanya.
La decisió del TSJA ha cridat l'atenció dels advocats que habitualment treballen amb problemes d'impagaments de les administracions públiques. Experts que treballen habitualment en aquest tipus de casos consultats per aquest diari assenyalen que "habitualment s'embarguen els fons propis dels ajuntaments" quan un jutge dicta sentència contra un municipi per impagaments. "No m'he trobat en tota la meva carrera professional amb cap cas semblant", destaca un d'ells.
En aquesta mateixa línia, un portaveu del Consell General de Col·legis Oficials de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local assenyala que en tota la seva carrera|cursa professional només s'ha trobat casos en els quals se-"ha obligat a embargar fons del propi ajuntament i béns patrimonials que no són de domini públic".
Segons el seu parer, si aquesta sentència es repeteix en els nombrosos plets que hi ha actualment oberts per impagaments municipals, molts responsables dels municipis es veurien en la tessitura d'elegir entre deixar de pagar les nòmines o deixar de pagar les empreses creditores.
Tanmateix, Antonio Díaz, el gerent d'Aroa S.L., l'empresa que ha guanyat la demanda, opina que les víctimes no són els alcaldes, sinó els treballadors que veuen perillar el seu lloc|parada quan una Administració no paga.
Díaz, al que el primer edil plantejava pagar en 10 anys després de prop de10 de retard, recorda que una de les novetats de l'auto|acte del TSJ andalús és que els alcaldes no podran recórrer a endeutar-se més si no inclouen els compromisos de pagament que ja havien adquirit. En qualsevol cas, a partir del pròxim 1 de gener els ajuntaments ja no podran endeutar-se més en el llarg termini, segons el Reial Decret que va aprovar el Govern el maig per accelerar el retall del dèficit públic.
EXPANSIÓN va contactar amb l'alcalde de Castilleja de Guzmán, Carmelo Ceba (PSOE), per conèixer la seva versió sobre l'auto de la sentència del TSJA, encara que va declinar fer declaracions perquè el consistori l'ha recorregut.
>>>> Article extret de Expansión