CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT proposa als moviments socials convocar conjuntament una vaga de consum el 21 de desembre

Dimecres, 17 novembre, 2010

jpg_huelgaconsumo.jpg

La Confederació General del Treball (CGT) s'ha dirigit per carta a organitzacions de consumidors, ecologistes, ONGs i moviments socials (MM.SS.) proposant compartir la convocatòria d'una Vaga de Consum en tot l'Estat Espanyol per al pròxim 21 de desembre.

CGT assenyala en la seva carta que “En plena eufòria consumista de les festes per a cap d'any, anem a plantar cara a aquest model desarrollista i capitalista per al qual les persones només som objectes de consum”, així mateix CGT proposa als MM.SS. que facin seva la Vaga de Consum contra el Capitalisme el 21 de Desembre i que es treballi conjuntament perquè sigui un èxit.

Per porta-la endavant, CGT proposa mantenir una reunió en la qual analitzar i valorar aquesta acció. El sindicat CGT assenyala que després de la Vaga General del passat 29 de setembre, els problemes pels quals estan passant les i els treballadors i els col·lectius socials més desfavorits segueixen sent els mateixos, ja que ni el Govern, ni la Patronal ni els Mercats han canviat absolutament gens en relació a les seves polítiques antisocials.

Des del 29-S CGT segueix desenvolupant accions i mobilitzacions per tot el territori, vagues sectorials i per empreses amb motiu de nous acomiadaments, ERO…, conscient que cal seguir treballant per a tornar a crear les condicions favorables a la convocatòria d'una nova Vaga General en l'Estat espanyol i una futura Vaga General a Europa.

En conseqüència, per a la CGT, la lluita i la mobilització social contra aquestes polítiques i aquest sistema neoliberal ha de continuar, ja que, aquest va ser el compromís adquirit i el clam que es va transmetre en els carrers en la passada Vaga General.

Com organització, CGT està fent i vol seguir fent aquest recorregut de mobilitzacions en coordinació amb la resta de moviments i organitzacions socials, sindicals, veïnals, estudiantils… sensibles al manifestat en els carrers el passat 29 de setembre.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT

>>> Més info:

www.huelgaconsumo.org/

www.huelgageneral.info


21 de desembre: Vaga de consum contra el capitalisme

PER QUÈ UNA VAGA DE CONSUM?

Després de la Vaga General del 29-S, treballant per la convocatòria de noves vagues generals en l'estat espanyol i una Vaga General europea, vam prosseguir amb un calendari de mobilitzacions, manifestacions, de lluites en fàbriques, empreses, sectors, territoris… contra les polítiques antisocials del govern, la reforma laboral, la reforma de les pensions, les retallades socials i laborals, fins a aconseguir la derogació de totes aquestes lleis i instaurar les bases d'un nou model social, econòmic i productiu que no estigui basat en el productivisme, el creixement indiscriminat, el desarrollisme, l'explotació, el consumisme.

Lluitar contra el consumisme és lluitar contra el capitalisme, renunciant al malversament de recursos, a l'increment de la producció amb l'únic objectiu d'obtenir beneficis passant per sobre de la salut i qualitat de vida de les treballadores i els treballadors o la pròpia continuïtat de la vida en el planeta.

El consumisme és l'estil de vida propi d'aquest sistema social neoliberal, que explota a les persones, espolia els recursos dels països pobres, genera la malaltia crònica de la insatisfacció permanent, que no valora la satisfacció de les necessitats sinó que ens converteix en objectes esclaus de tot el superflu i innecessari que el mercat ens presenta.

QUÈ ÉS LA VAGA DE CONSUM?

És molt més que un dia sense compres. Implica replantejar-se el sistema productiu que patim. Implica una reflexió molt crítica sobre els hàbits i tipus de vida que tenim, com actuem, què pensem, per a què treballem, quin sentit té la propietat, en què gastem el que vam… guanyar Implica una aposta per l'austeritat, una aposta pel repartiment del treball i la riquesa, una aposta pel decreixement, contra l'ostentació, el luxe, el malbaratament, el superflu…

Significa canviar l'ordre de prioritats sobre el que s'ha de seguir produint, en quins sectors seguir creixent i en quins sectors és necessari decréixer, una reflexió sobre el que s'ha de consumir, sobre la qualitat de vida, sobre la sobirania alimentària, sobre la procedència dels productes que mengem, sobre la solidaritat amb els països i persones explotades pel primer món, sobre la necessitat de reciclar, de compartir, de donar-nos suport mútuamente, sobre el tipus d'energia renovable que cal potenciar…

La Vaga de Consum suposa afirmar la nostra capacitat d'autonomia i autogestió enfront d'un sistema productiu capitalista que entén a les persones tan sols com consumidors o recursos a explotar. Es tracta de boicotejar i no adquirir cap tipus de bé, producte o servei durant el pròxim 21 de desembre, amb l'objectiu de paralitzar el sistema productiu, les grans empreses, bancs, multinacionals i pressionar als “governants de l'estat central, autonòmic i local” perquè corregeixin la seva actual política econòmica insostenible i antisocial que maltracta, menysprea i despulla a tots els col·lectius desfavorits.

QUI POT FER LA VAGA?

A diferència d'una Vaga General, la Vaga de Consum pot ser secundada per tota la societat, començant per qui més estan sofrint aquesta crisi : les persones parades, jubilades, treballadores, autònomes, estudiants, etc.

COM PARTICIPAR EN LA VAGA?

No comprant, ni adquirint, ni consumint qualsevol tipus de bé, producte o servei que no sigui imprescindible. Per exemple:

* A l'aixecar-nos, consumir la mínima quantitat d'electricitat o aigua, baixar el termostat diversos graus, no usar productes contaminants, tòxics…

* Realitzar els desplaçaments en mitjans públics de transport i si és possible caminant o amb bicicleta. Si fos imprescindible l'ús d'un vehicle particular, procurar no viatjar sols o soles i compartir el desplaçament amb altres persones.

* No comprar en els grans magatzems, centres comercials, supermercats, bancs, gasolineres, bars, cafeteries, restaurants, comerços, empreses amb centres d'atenció presencial o telefònica…

* Evitar el consum telefònic, l'ús de les targetes, l'enviament de correu electrònic, la instal·lació de qualsevol servei…

* Retirar els diners dels bancs (qui en tingui) perquè comprenguin que els diners són nostres i que tenim poder per a transformar la realitat.

CONTRA QUI VA LA VAGA?

La Vaga de Consum no es fa contra el petit comerç o persones autònomes, que també estan pagant la crisi que bancs, multinacionals i especuladors han provocat. Aquests sectors poden i han de donar suport aquesta vaga.

La Vaga de Consum es realitza contra els responsables de la crisi (banca, especulació, patronal, classe política). Els grans bancs, multinacionals i especuladors que van ocasionar la crisi del mercat financer mundial i que van rebre ajudes de desenes de milers de milions de les persones contribuents, estan ara pressionant als governs per a retardar l'edat de jubilació als 67 anys, per a abaratir encara més l'acomiadament tal com ja han aconseguit amb la Reforma Laboral, per a privatitzar la Seguretat Social per mitjà del copagament, volen retallar més drets socials i laborals, seguir reduint el nostre poder adquisitiu rebaixant o congelant encara més salaris i pensions…, i és necessari parar-los.

Amb aquesta Vaga podem demostrar en mans de qui està la clau de la transformació social i definir un nou model productiu i social no basat en el consumisme, l'especulació i explotació de les persones i el planeta.

El model econòmic i polític del Capitalisme i Neoliberalisme ha fracassat, social i ecològicament. El capitalisme pretén seguir augmentant les seves grans fortunes retallant els nostres drets, salaris, prestacions socials i intentant que treballem més hores i anys per menys diners. Aquesta és la seva forma despietada de crear ocupació.

Hem de demostrar a qui realment té la culpa d'aquesta crisi i les seves marionetes, “la classe governant”, que som la majoria de la societat: persones aturades, estudiantes, treballadores, jubilades, autònomes, qui amb el nostre treball i consum mantenim el model actual i ho podem canviar.

Estem cansats i cansades de sofrir la seva doble rasadora:

• Mentre ens demanen esforços econòmics amb majors impostos i austeritat salarial, les seves grans fortunes segueixen augmentant escandalosament. Persones directives i conselleres de l'IBEX 35 tenen un salari mig de 1 milió d'Euros, mentre que en Wall Street segueixen incrementant els seus salaris que sumats són majors al PIB Espanya.

• Alhora que demanen abaratir encara més l'acomiadament es blinden els contractes percebent indemnitzacions milionàries. (9,1 milions d'euros ha costat l'acomiadament d'un directiu a Gullón).

• Ens demanen moderació en les pensions, però Botín (Santander) o Francisco González (BBVA) es van adjudicar unes pensions de 24,6 i 79,8 milions d'Euros.

• Retallen drets socials i pugen els impostos que afecten a la majoria de la ciutadania (IRPF, IVA), però no prenen cap mesura perquè qui ha causat aquesta crisi col·labori en la seva resolució: regulant les SICAV, establint una taxa a les transaccions internacionals, gravant la petjada de CO2 o simplement fent que pagui més, qui més té.

Per això exigim:

Pel repartiment del treball i la riquesa. Repartir el treball treballant menys per a treballar tots, reduint per a això la jornada laboral sense disminució de salari, eliminant les hores extraordinàries i el treball a preu fet, avançant l'edat de jubilació i excloent a intermediaris com les subcontratas o les ETT.

• I repartir la riquesa, entenent aquest repartiment no com accions o dividends entre la població, sinó emprant aquests diners en uns serveis públics de qualitat i amb caràcter universal perquè puguem gaudir-los les i els quals realment produïm aquesta riquesa.

Contra la Reforma Laboral i la Reforma de les Pensions, pel manteniment del poder adquisitiu per a asalariats i pensionistes, per un nou model social i productiu sostenible les beneficiàries del qual siguem les persones i no els mercats.

Després del 29-S?: 21 de desembre, VAGA DE CONSUM CONTRA EL CAPITALISME

CGT

Attached documents