IQOXE es vol defensar intentant desacreditar els informes i testimonis sobre l’accident del passat gener que serveixen de base a la causa judicial
L’empresa IQOXE, situada al polígon petroquímic de Tarragona, ha presentat al·legacions a l’auto d’inculpació que el passat 12 de juny va dictar el Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Tarragona contra ella per l’accident que es va produir el 14 de gener. Aquest auto conté un primer fonament de dret que recrimina l’empresa i dos dels seus directius haver implantat una política empresarial d’augment de producció i alhora de reducció de recursos i de costos, que consegüentment va derivar en un manteniment deficient de les instal·lacions i en l’exercici de l’activitat sense garantir les condicions de seguretat laboral i industrial adequades i exigibles en una empresa d’aquestes característiques i que estan regulades en la normativa existent en matèria de PRL (Prevenció de Riscos Laborals).
A més a més, l’empresa també va voler estalviar en recursos humans, contractant un número insuficient de treballadors per realitzar el procés productiu. Sense oblidar la inexistència d’un pla d’autoprotecció aprovat per l’organisme competent.
En les al·legacions presentades per l’empresa, defensant que l’accident era imprevisible, es qüestiona el testimoniatge de diversos treballadors i extreballadors, al·ludint que estaven exposats a una forta càrrega emocional en el moment de prestar declaració i que, a més, la informació que poden tenir els treballadors és totalment insuficient i mancada de valor, al no tenir, segons l’empresa, coneixements tècnics ni econòmics suficients. Quant als informes dels Mossos d´Esquadra, l’empresa diu que no deixen de ser judicis de valor sense fonaments tècnics suficients. L’empresa també al·lega que la seva producció no estava per sobre dels límits de seguretat, ni tampoc s’havien reduït costos en manteniment, seguretat laboral i industrial, a més d’afirmar que comptaven amb suficient nombre de personal, amb la formació necessària, que no existia la sobrecàrrega de treball i que no estaven exposats a cap mena de pressió. A què ens sona tot això?
A la CGT, que ens vam presentar com acusació popular en el cas de l’accident d’IQOXE, en línia amb el contingut dels diversos informes que estan en mans de la jutgessa encarregada del cas, discrepem de les al·legacions presentades per l’empresa, ja que la terciarització i la precarització laboral s’han implementat desgraciadament en tots els sectors, inclòs el sector de les químiques, la qual cosa implica un perill enorme, ja que pot posar en risc la vida de les persones que treballen en el complex petroquímic així com les de totes les persones que viuen al seu voltant, tal com es va veure en el fatídic accident del passat gener.
Des de la CGT creiem que les al·legacions d’IQOXE no tenen cap fonament, al contrari, tot indica l’incompliment de requisits per part de l’empresa, almenys pel que fa a l’àmbit laboral. Les al·legacions intenten de manera contínua desacreditar les declaracions de treballadors i dels informes dels Mossos d´Esquadra, arribant a dir que els fonaments de dret queden orfes d’aparença, i que la declaració del secret de sumari durant un període de sis mesos ha causat un mal molt gran a la imatge d’IQOXE. La CGT posem en dubte i discrepem dels arguments empresarials que curiosament obvien les imatges del fatídic 14 de gener, quan la ciutadania del Camp de Tarragona fugia espaordida a causa de la impactant explosió que va causar diverses morts i ferits i danys importants, i que podia haver tingut conseqüències molt més desastroses.
Cal tenir en compte que el d’IQOXE no ha estat l’únic accident produït en el complex petroquímic de Tarragona, desgraciadament hi ha un llarg historial d’incidents i despropòsits. Ja no ens acontenten les declaracions dels lobbies químics amb la complicitat dels governs afirmant que s’acompleixen els requisits de seguretat i mediambientals, perquè a hores d’ara està demostrat que és fals. Això a més en un context marcat per la recent detenció del president de la totpoderosa AEQT, la patronal de la indústria química de Tarragona, i de cinc directius més, per presumpta estafa multimilionària, falsedat documental i suborn. Així és la casta empresarial que influeix àmpliament en polítics i mitjans de comunicació al Camp de Tarragona. Vist això, com ens podem estranyar de que passin accidents com el d’IQOXE?
Tot i això, des de la CGT no perdem l’esperança que la causa judicial de l’accident d’IQOXE arribi a bon port, que tots els òrgans involucrats en aquest procés judicial actuïn amb la màxima independència, professionalitat i transparència, i no es deixin impressionar ni pressionar per personatges que només busquen el màxim benefici empresarial i el seu propi lucre personal a costa de la vida i la salut de les persones.
Reus, 9 de novembre de 2020
Federació Comarcal Baix Camp-Priorat de la CGT