La crisi per als treballadors: els rics guanyen un 8,6% més el 2010
Els rics guanyen un 8,6% més en un annus horribilis
Les principals fortunes espanyoles acumulen 2.748.000 € més de patrimoni en borsa que el 2009 malgrat el mal any en els parquets. Augmenten
l'atresorat en SICAV un 5%.
El pitjor any per a la credibilitat de l'economia espanyola i un dels més negatius per a la borsa ha tingut un efecte relatiu per a les grans fortunes. Els rics han guanyat en borsa 2.748.000 €, un 8,6% més que el 2009, quan ja van augmentar els seus guanys un 27%. Així es consolida la recuperació econòmica d'aquestes grans fortunes que el 2007 i 2008 havien registrat pronunciades pèrdues de les seves participacions en borsa.
En un any en què la cua de l'atur la formen ja 4,5 milions de persones, el conjunt de les principals famílies adinerades, propietàries d'empreses que cotitzen en borsa, ha sortejat els números vermells. Però no totes han tingut la mateixa sort:
El més afortunat ha estat Amancio Ortega, fundador i propietari de l'imperi Zara, integrat en el grup Inditex. Aquest any, els seus guanys s'han disparat tot i la crisi i això li ha valgut el premi, amb alts i baixos, del mercat. Al tancament de 2010, l'acció d'Inditex havia pujat un 29,3% el que ha fet créixer el patrimoni d'Ortega (que controla el 59,3% de l'empresa) a gairebé 4.700 milions.
Els propietaris d'ACS, la primera companyia de construcció i serveis del país, també han saldat l'exercici amb més patrimoni. L'empresa ha guanyat en borsa un 0,7% i d'això s'han beneficiat la família de banquers March, que acumula 18.600.000 més, Alberto Cortina i Alberto Alcocer (els Albertos), amb 11,4 milions, i el president de l'empresa i del Reial Madrid, Florentino Pérez, amb 10,2 milions.
No han tingut tanta sort els Entrecanales, amos del 59,8% de la constructora Acciona, que han estat els que més han patit la sagnia de la borsa. La família Entrecanales és la que més perd amb la seva empresa. Acciona s'ha deixat en el parquet un 41,8% i ells, 1.447.000.
Emilio Botín, president de Santander, tampoc ha tingut alegries, ja que la cotització del banc ha cedit un 30,5%, de manera que el patrimoni del banquer s'aprima a 273.800.000.
Els Del Pino acumulen fins a vuit SICAV amb 1.735.000
A la constructora FCC, el recorregut borsari no deixa aguinaldo aquest any, ja que l'acció ha perdut un 33,2%, en línia amb la minva d'Esther Koplowitz, la seva primera accionista.
La seva germana, Alicia, que va optar per vendre el 1998 la meitat de l'empresa a Esther i va preferir ser inversora a empresària, segueix movent els seus diners amb força rendiment. Gran part d'ell està en la societat d'inversió de capital variable (SICAV) Morinvest, que l'any passat va augmentar el seu patrimoni un 5%, fins a 463.000.000, segons les dades del tancament del tercer trimestre, els últims actualitzats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
En conjunt, rics com Alicia Koplowitz, Amancio Ortega, la seva ex dona i membre de l'imperi tèxtil, Rosalía de Mera, l'inversor indi Ram Bhavnani, la família Del Pino (propietària de Ferrovial), el fundador de Mango, Isak Andic, i el de Fadesa, Manuel Jove, van incrementar les seves fortunes a través dels seus SICAV un 5,3% entre gener i setembre de l'any passat, fins a acumular 3.856.000. Un increment gens menyspreable, ja que part de les seves inversions han anat a accions (renda variable), que no han tingut, en general, un bon comportament.
La gent adinerada utilitza les SICAV per pagar menys impostos, ja que els beneficis d'aquestes societats només tributen l'1%. De fet, per eludir pagar més al fisc, els amos de les SICAV solen recuperar els diners d'aquestes societats reduint el seu capital en comptes de repartint dividends. Aquestes operatives es reduiran perquè la nova normativa sí preveu que tributin.
Entre els amos de les SICAV, destaca la família Del Pino, amb vuit societats, que ja acumula 1.735.000, un 2,5% més que entre gener i setembre de 2009. Els segueix en patrimoni Isak Andic, l'amo de Mango. Té deu societats d'aquest tipus que van aconseguir augmentar el seu volum ni més ni menys que un 28% l'any passat, fins a sumar 573.700.000.
La dona més adinerada, com la qualifica la revista Forbes en la seva llista anual, és Rosalía de Mera, que atresora 515200000, un 6% més, a través dels seus SICAV Soandres i Breixo. Amb aquesta última, ha apostat per comprar deute europea, no només d'Espanya, sinó també de Grècia i Alemanya.
http://www.publico.es/dinero/354343/los-ricos-ganan-un-8-6-mas-en-un-annus-horribilis
>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: Público