CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Politics, empreses, funcionaris i organismes religiosos són els més corruptes segons els espanyols i espanyoles

Dimecres, 12 gener, 2011

Els ciutadans espanyols perceben un alt grau de corrupció en els partits polítics, que és el sector més mal valorat de la societat segons el Baròmetre Global de la Corrupció 2010.

L'informe, publicat per l'ONG Transparència Internacional, destaca que la percepció que tenen els ciutadans sobre la corrupció dels partits polítics és de 4,4 sobre una puntuació que va des del res corrupte, que se situa en 1, fins el molt corrupte , que arriba al 5.

La percepció dels partits polítics espanyols coincideix amb la mitjana europea que se situa també en 4,4 punts.

Tant la valoració espanyola com europea dels partits ha empitjorat considerablement respecte a l'anterior Baròmetre Global de la Corrupció, ja que en aquell informe la percepció de corrupció dels partits espanyols se situava en 3,6.

Després aquests, els sectors pitjor valorats pel que fa a corrupció, se situen el Parlament i el Poder Polític, les empreses i el sector privat, els funcionaris públics i els organismes religiosos, tots ells amb un 3,5.

Per contra, el sistema educatiu, amb un 2,6, l'exèrcit, amb un 2,7 i les ONG, amb un 2,8 són els sectors més ben valorats, segons es desprèn de l'informe.
Un de cada quatre va pagar suborns l'últim any

L'estudi, que conté informació de 86 països i territoris i que analitza 11 sectors, destaca que sis de cada deu persones a tot el món afirma que la corrupció ha augmentat en els últims tres anys, i una de cada quatre assegura haver pagat suborns a l'últim any.

Les conseqüències de la crisi financera continuen afectant l'opinió de les persones sobre la corrupció, en particular a Europa i Amèrica del Nord, on el 73% i 67% de les persones, respectivament, creuen que aquesta ha augmentat en els darrers tres anys.

Malgrat aquestes dades "descoratjadors", segons el president de Transparència Internacional Espanya, Jesús Lizcano, "set de cada deu persones estarien disposades a denunciar fets de corrupció".

En qualsevol cas, el patró vitalici de la Fundació Ortega i Gasset, Antonio Garrigues Walker, ha destacat que "ningú creu que la corrupció empitjora de manera decisiva només en època de crisi" i ha puntualitzat que s'ha posat en relleu que els "ciutadans no creuen en els líders, ja siguin polítics, econòmics o eclesiàstics ", de manera que aquests" estan cada vegada pitjor valorats ".
La lentitud de la justícia bloqueja la transparència

Segons el parer de Garrigues Walker, el sistema judicial espanyol "és lent i no té capacitat de reacció" de manera que si es dilaten els processos de lluita contra la corrupció, aquesta es "complica de manera especial".

Per la seva banda, el director general de la Fundació Ortega i Gasset, Jesús Sánchez Lambás, ha indicat que el "fracassar" tant l'Estat com el Mercat, les "institucions que treuen el cap són les ONG i l'Educació".

Per a Sánchez Lamba les dades sobre la corrupció són "esglaiadors" i ha assegurat que la corrupció és la que "genera pobresa i desigualtats socials, així com conflictes de projecció internacional".

Segons les dades globals de l'Informe, de cada deu persones, vuit sostenen que els partits polítics són corruptes o summament corruptes i la meitat de les persones entrevistades creuen que les mesures preses pel seu govern per contrarestar la corrupció són ineficaços ".

A més, set de cada deu persones, asseguren que estarien disposades a denunciar els fets de corrupció dels que han estat testimonis. Aquesta proporció es redueix a la meitat quan es pregunta quina actitud adoptarien si fossin ells les víctimes.

>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: Premsa