CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

A un any de l’accident d’IQOXE, pràcticament tot continua igual

Dilluns, 11 gener, 2021

El 14 de gener farà un any des que va succeir el tràgic accident a l'empresa IQOXE, al polígon petroquímic de Tarragona, on es van haver de lamentar la mort de tres persones, diversos ferits i importants danys materials, a més de causar el pànic entre la població del Camp de Tarragona degut a la falta d'informació i de coordinació per part de l'Administració.

Després del succeït, CGT tenia clar que es venia a sumar a una llarga llista d'accidents produïts en el conjunt del complex petroquímic de Tarragona i que no podia quedar impune, que calia exigir màximes responsabilitats i arribar fins al fons. És per això que vam decidir presentar-nos com a acusació popular en el cas, per a poder tenir accés a tot l'expedient del procés judicial i, sobretot, per a reclamar màxima transparència i responsabilitats a totes les parts implicades en l'accident.

En les diligències prèvies i recerques dutes a terme, s'han posat sobre la taula qüestionis com que l'empresa estava funcionant des del principi sense un pla d'autoprotecció homologat, que estava funcionant un reactor antic que havia d'estar desmuntat, que s'estaven abocant substàncies de manera il·legal, la falta de personal necessari, una elevada temporalitat i precarietat, diversos expedients sancionadors d'Inspecció de Treball, tota una cadena de negligències i il·legalitats que per la inacció i/o complicitat de l'Administració es van escenificar en un tràgic accident, que encara podia haver tingut pitjors conseqüències.

Ha passat un any, ens trobem amb un expedient judicial de gairebé 6000 folis, amb declaracions de l'empresa plenes de despotisme, de falta de respecte als seus treballadors, a la població, a la jutgessa que instrueix el cas, a la policia que duu a terme les recerques, i fins i tot al propi Parlament de Catalunya.

La terciarització en tots els sectors, inclòs el sector químic, subcontractant totes les activitats pròpies i complementàries a altres empreses, causen la precarització de les condicions laborals, posen en risc la vida de les persones treballadores i del conjunt de la població, a causa de la falta de personal, la insuficient experiència professional, l'escassa formació, insuficient qualificació i escassa inversió en prevenció de riscos laborals, sumades totes elles són les causes principals de les elevades xifres de sinistrabilitat laboral en el conjunt de l'estat espanyol. És per això, que des de CGT exigim que se suprimeixi definitivament la possibilitat de subcontractació i s'inverteixi més en recursos propis, en prevenció, en seguretat i en contractació de personal.

El PLASEQCAT, que va venir a reemplaçar al PLASEQTA ha resultat ser un fracàs, de fet, s'ha hagut de tornar a recuperar i elaborar el PLASEQTA 2020 i, en definitiva, la coordinació entre empreses i administració dins de l'àmbit local i comarcal.

Una vegada més, queda demostrada la complicitat interessada entre els lobbies empresarials i l'Administració a tots els nivells, anteposant els interessos de caràcter econòmic i polític per sobre de la salut i la seguretat dels treballadors i de la ciutadania del Camp de Tarragona. Tampoc hem vist una actuació decidida per part dels sindicats majoritaris per aconseguir revertir la situació.

Finalment, reclamem que s'aposti per posar en marxa l'elaboració d'estratègies econòmiques que serveixin d'alternativa al sector químic i que puguin comportar la seva reducció dins l'economia del Camp de Tarragona, consolidant altres sectors productius ecològicament sostenibles que aportin molta més seguretat, creació d'ocupació digna i riquesa per al territori.

En aquest primer anniversari de l'accident, cridem a participar a la concentració convocada per la Plataforma Cel Net el dijous 14 de gener a les 19.30h a la plaça de la Font de Tarragona.

Reus, 11 de gener de 2021

comunicat 1 any accident Iqoxe