Grècia: ampli seguiment de l’onzena jornada de vaga general contra les retallades i forts enfrontaments amb la policia
Grècia va viure durant l'any 2010 deu vagues generals en contra de la política de retallades aprovada pel govern de Yorgos Papandreu, apadrinat per la UE i el FMI. Aquest dimecres 23 de febrer es va celebrar la primera vaga d'aquest any 2011, i probablement no serà l'última, a la vista de la capacitat mobilitzadora que van tornar a demostrar els sindicats. La incidència de la vaga va rondar el 100% en molts sectors, i desenes de milers de persones van participar en les manifestacions. També va haver-hi violents incidents.
Els carrers d'Atenes van ser de nou escenari de forts enfrontaments entre manifestants i policies en el marc d'aquesta primera vaga general convocada el 2011 contra les retallades a Grècia, l'onzena en tot just un any. Els enfrontaments entre grups de manifestants i les forces policials van tenir com escenaris principals les proximitats del Parlament i del rectorat de la Universitat, on els agents van emprar gasos lacrimògens per a dispersar als congregats. Durant els enfrontaments, un policia va resultar ferit quan un còctel molotov va calar foc a la seva roba.
Més enllà d'aquests incidents aïllats, van ser desenes de milers els manifestants que van sortir als carrers de la capital grega i d'altres ciutats amb pancartes i crits demanant que «se'n vagin els lladres», en referència al Govern de Yorgos Papandreu. Prop de 100.000 persones es van congregar en una marxa de protesta que va recórrer el centre d'Atenes.
L'atenció sanitària, l'educació, el transport i les oficines públiques a Grècia van estar molt afectades per la vaga general, amb les que els sindicats majoritaris denuncien la política d'austeritat de l'Executiu, que segueix els dictats de la Unió Europea i el FMI. Tant el transport per ferrocarril com el trànsit de vaixells entre el continent i les illes van quedar sense serveis, al mateix temps que un centenar de vols nacionals va haver de ser suspès, a causa de l'aturada de quatre hores dels controladors aeris. A més, encara que els vols internacionals no van sofrir cancel·lacions, els horaris sí van ser modificats.
Tant els hospitals com les farmàcies van funcionar amb serveis mínims i per a casos d'emergència, i les guarderies i col·legis d'ensenyament mig i superior van estar tancats per la protesta dels docents per a reclamar millores salarials. Els comerços en el centre d'Atenes van mantenir les seves portes tancades i el transport públic de la capital no va prestar servei, amb excepció del metro, que va seguir actiu per a facilitar l'arribada al centre dels manifestants. Així mateix, l'activa participació en la vaga dels funcionaris també va deixar sense servei a les oficina públiques, tant les dependents dels ministeris com dels ajuntaments. Els sindicats van calcular una participació del 100% en les refineries, vaixells i trens, la construcció, les drassanes, i d'un 90% en serveis com els bancs, correus i les empreses d'aigua, electricitat i telefonia.
Els sindicats, que van qualificar de «completament satisfactòria» la resposta dels treballadors a la convocatòria de vaga, consideren que està clar el missatge de la gent: "ja n'hi ha prou" a les mesures d'austeritat. La gent no suporta més pagar la crisi.
Font: Agències