Reedició de “El Eco de los Pasos” de Juan García Oliver
La Fundació Ferrer i Guàrdia, situada a València i pertanyent a CGT del País Valencià i Murcia, ha participat de la reedició de "El Eco de los Pasos" de Juan García Oliver per part de Virus Editorial.
Si esteu interessades a adquirir un exemplar el podeu fer a través de la DISTRI, bé acudint a l'Avinguda del Cid 154 de València o a través de https://ladistri.cgtpv.org/producto/el-eco-de-los-pasos/ Si qualsevol ens de CGT està interessat en l'adquisició d'exemplars de "El Eco de los Pasos"no dubteu a posar-vos en contacte amb CGT PVyM.
Testimoni privilegiat de les dècades de 1920 i 1930, Juan García Oliver estava, en els setanta, en condicions de narrar en primera persona el cicle que havia anat des de Salvador Seguí fins a Buenaventura Durruti; des de l'eclosió del que Chris Ealham ha denominat l'«esfera pública obrera d'inspiració anarquista» fins a la revolució de 1936. Però també ho va ser de la quàdruple derrota que va suposar la revolució frustrada, del pèssim balanç de l'anarquisme en el Govern, de la derrota bèl·lica i de l'exili.
El ressò dels passos, que editem quan es compleixen cent vint anys del naixement del seu autor, és possiblement una de les memòries més polèmiques i discutides entre els qui van protagonitzar l'experiència anarcosindicalista i revolucionària més important del segle xx. Causa de nombrosos debats historiogràfics i polítics entorn d'uns esdeveniments d'una rellevància històrica capital, aquest llibre no deixa de ser un document ineludible de la memòria obrera i llibertària.
García Oliver (cambrer, militant sindical i home d'acció) escriu amb plena consciència del seu paper com a dirigent i figura destacada, però alhora com un subaltern que es dóna a si mateix la paraula i el dret a narrar la història des de la seva pròpia posició. Una tensió que es palpa pas a pas, en una autobiografia on l'individual s'entrellaça amb l'experiència comuna, perquè la memòria és col·lectiva; punt de partida que ha fet d'aquest text una font fonamental i, alhora, un territori viu de debat.
En aquesta edició corregida (amb un rigorós respecte al magnífic treball realitzat en el seu moment per José Martínez) i acompanyada d'un pròleg de Chris Ealham, hem volgut oferir un text viu, que interpel·li una vegada més a totes les generacions que es posicionen en el fil històric de la lluita social.
Pròleg de Chris Ealham és Sènior Lecturer en el departament d'història de Lancaster University, i co-editor de The Splintering of Spain: Historical Perspectives on the Spanish Civil War. Treballa en temes sobre la protesta obrera i social a Espanya.