CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Neix la plataforma “Futur o Petroli” contra els nous pous petrolífers a Tarragona

Dilluns, 14 març, 2011

Ecologistes en Acció, L’Escurçó i Greenpeace han presentar a Tarragona la plataforma Futur o Petroli per a exigir la paralització de les noves exploracions petrolíferes de Repsol en la costa tarragonina i l'obertura de dos pous nous. El motiu principal d'aquesta iniciativa ha estat la repetició de fugides i vessaments des de les instal·lacions de Repsol en la zona demostrant clarament la gran irresponsabilitat de la companyia i la seva negligència cap als impactes ambientals i socioeconòmics que suposen els seus abocaments.

Amb el llançament de la plataforma es convida a tots els sectors afectats per les activitats extractives de Repsol a unir-se a aquesta iniciativa amb l'objectiu de parar les exploracions i extraccions de petroli en aigües profundes de la zona que són una amenaça per als ecosistemes marins, la salut i la socio-economia humana relacionada amb el sector del mar.

Després de jornades, trobades i projectes de participació les tres organitzacions informaran a entitats i particulars sobre les activitats de Repsol amb l'objectiu d'aconseguir la major participació en aquesta iniciativa.

Al principi, la petició fonamental de la Plataforma Futur o Petroli és que el Ministeri de Medi ambient i Mitjans Rural i Marí formuli una Declaració d'Impacte Ambiental negativa per als dos nous pous en aigües profundes, nomenats Lubina i Montanazo 5-D, que Repsol ha sol·licitat.

Les raons que s'han presentat són:

* Repsol ha fet gala d'una gran irresponsabilitat ambiental en la zona.

* Suposarien enormes riscos d'abocaments, incendis i contaminació. No existeix cap forma segura d'extreure el petroli en aigües profundes.

* Suposaria encara més degradació dels ecosistemes i biodiversitat del Mediterrani, un sistema oligotròfic i vulnerable, que rep pressió des de diversos sectors d'activitat humana (tràfic marítim, sobrepesca, canvi climàtic, abocaments de diferents tipus de residus, contaminació atmosfèrica, etcètera).

* Augmentaria la pressió i els riscos que ja suporten altres sectors econòmics com la pesca o el turisme en la Costa Daurada.

* Suposaria incrementar els riscos als quals s'exposa el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

* No aconseguiria alleujar el pes econòmic de les importacions de cru, i desviaria el rumb per a l'abandó del petroli.

* La seva marginal aportació a la independència energètica espanyola seria molt inferior a la derivada del suport a les energies renovables, l'eficiència dels vehicles o formes de mobilitat sostenible.

Amb el llançament de la plataforma, es va enviar una carta a la Subdelegació de Govern a Tarragona per a demanar la inclusió de la plataforma en el grup de treball de seguiment de les inversions de Repsol en les seves instal·lacions, promeses després dels últims abocaments d'hidrocarburs causats per les activitats de la companyia.

Això és el principi d'un camí difícil però imprescindible per a un futur petro-independent on es protegirà el medi ambient i el benestar humà.

Ecologistes en Acció, L’Escurçó i Greenpeace