CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT denuncia la manca de prevenció en els alumnes en pràctiques a l’hospital Joan XXIII

Divendres, 11 març, 2022

Alumnes en pràctiques de l'hospital Joan XXIII ens han transmès la queixa sobre la manca de control en la prevenció contra la Covid 19 al centre. Davant la pregunta d'alguns alumnes sobre la possibilitat de que aquells estudiants en pràctiques que ho volguessin, poguessin fer un seguiment preventiu, la resposta esgrimida era que els alumnes no tenen contacte directe amb els pacients. Assenyalar que els alumnes en període de pràctiques tant d'àmbit universitari com de cicle formatiu de grau mig i superior,  tenen contacte directe amb els pacients, puig que aquest contacte és inherent a l'aprenentatge pràctic necessari per a poder obtenir la titulació corresponent per a Infermeria, TCAI , i demés professions sanitàries que requereixen d'una titulació.

Fetes les indagacions corresponents, tenim constància de que certament, a diferència d'altres hospitals de l'ICS, a l'alumnat del Joan XXIII no se li ha fet cap mena de seguiment preventiu al llarg de la pandèmia de Covid 19, i ni tan sols se l'ha format en l'ús dels Equips de Protecció Individual o EPI. L'únic protocol del qual tenim constància, és el que s'aplica quan l'alumne ja tenia símptomes i se sentia malalt.

El denominador comú dels estudiants en pràctiques és la manca d'experiència i en conseqüència, majors possibilitats de cometre errors, si a més hi sumem que part de l'alumnat de TCAI està conformat per menors d'edat, el risc per a la salut que ha patit el conjunt dels estudiants que han realitzat o estan realitzant el seu període de pràctiques a l'hospital universitari Joan XXIII, és més que evident.

Des de el sindicat de CGT sanitat i educació de Tarragona, considerem aquesta situació un absolut despropòsit, sobretot després que la direcció del centre manifestés en Junta de Personal, que no tenia cap coneixement de si, els estudiants que hi ha al centre fan o no algun seguiment, de si se'ls ha format o no en EPI's i en conseqüència existeix o no algun document que ho avali, és realment preocupant. Entenem que quan algú té als seus fills i filles duent a terme les pràctiques, confia en el fet que la institució farà tot el possible per vetllar per a la seva seguretat i salut, especialment quan, recordem-ho un cop més, també hi ha implicats menors d'edat. I en qualsevol cas, tots ells en un entorn de risc, doncs recordem que el contagi entre professionals ha sigut àmpliament superior en les "zones netes" al de les "zones Covid".

Alhora, denunciar també la incapacitat manifesta tant del departament d'educació com el de sanitat, que durant els anys que portem de pandèmia, no han sigut prou competents com per crear i d'establir un protocol al conjunt dels centres sanitaris del territori, sinó que cada centre ha fet el que li ha semblat, o dit de manera més clara, ha abandonat als estudiants a la seva sort. Queda clar un cop més que, alts càrrecs i sentit comú no van de la mà.
El gener del 2021 Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de la Organització Mundial de la Salut (OMS), va alertar que les pandèmies són un fet a la vida, i que aquesta no seria l'última.

Una hipotètica malaltia amb el mateix nivell de contagi que la Covid 19, però amb un índex de mortalitat major causaria estralls. És preocupant veure com els responsables polítics aparentment no hagin après res d'aquesta pandèmia.

Secció Sindical CGT Hospital Joan XXIII de Tarragona