La lluita per salvar el riu Gaià entra en una nova etapa
La campanya "Salvem el Gaià" ja porta 17 anys d'existència. A finals de 1990 es van unir les diferents entitats que estaven treballant al tram final del riu Gaià per demanar el cabal ecològic. Aquesta iniciativa es va batejar amb el nom de "Salvem el Gaià", una Associació que va rebre el recolzament d’unes 50 entitats del Baix Gaià i de tots els Ajuntaments de la comarca, que han donat suport a la recuperació del riu. Igualment, es van recollir més de dues mil signatures de persones de les diverses viles. Va ser una etapa plena d'il·lusió en què es van desenvolupar actes informatius, reivindicatius i desenes de reunions per tal de cercar una solució per al riu.
Sens dubte, el fet que des de 1975 hi hagi una presa que deixi sense cabal el tram del Catllar fins a Tamarit és el principal escull per tenir un riu viu. El treball de la Coordinadora ha estat difondre quina és la situació del riu Gaià, un riu mediterrani que pateix una de les situacions més injustes a les que es pot fer front aquest ecosistema. Una situació inacceptable creada per la multinacional Repsol, propietària de l’embassament, una empresa sense escrúpols, que deixa un riu sense aigua o ens contamina a diari, per no aplicar les mesures necessàries a les seves refineries del Camp de Tarragona. No cal dir que l'actual situació vulnera totes les normatives europees referents als rius, que el Parlament de Catalunya ha aprovat el cabal ecològic i que el Síndic de Greuges ha reclamat l'aplicació d'aquest cabal.
La lluita pel riu mai s'ha deixat ni donat per perduda. Per això, i després d'haver assistit al procés participatiu promogut per la Unitat de Participació de l'Agència Catalana de l'Aigua, després de veure el perill que el riu torni a ser oblidat i després de l'experiència del Big Jump a molts rius d'Europa, diversos representants d'entitats es van trobar el passat 4 d'agost per revifar la lluita pel Gaià, tenint damunt la taula els futurs consells de conca i la proposta de la Xarxa de crear un fòrum participatiu permanent, tenint la possibilitat de tirar endavant nous estudis que permetin conèixer la situació del riu, tenint en perspectiva la marxa per les Terres del Gaià amb vista als dies 29 i 30 de setembre, i tenint moltes idees més al cap que durant aquest curs es desenvoluparan a fi i efecte que les diverses parts implicades seguin a negociar.
El passat 8 de setembre es va convocar un acte reivindicatiu per presentar la nova etapa de Salvem el Gaià, demanar el cabal ecològic i convocar a tothom a la marxa del 29-30 de setembre a la presa del Catllar. Salvem el Gaià va dur a terme una nova acció, en la seva lluita per recuperar el cabal del riu, sec en els onze quilòmetres que el separen de la desembocadura, a la platja de Tamarit, a causa de la presa que Repsol va construir l'any 1975 al terme municipal del Catllar. Sobre la una del migdia unes 150 persones es van concentrar a la platja de Tamarit per donar suport a l'acte simbòlic del vessament d'aigua de les fonts de Sant Magí de la Brufaganya (naixement del Gaià). Previament, es va llegir un manifest en què es proposava la creció d'una taula d'alcaldes de la zona del Baix Gaià per aconseguir el suport institucional per reclamar el cabal mínim ecològic pel riu i redefinir l'espai natural de la desembocadura.
L’estat actual del riu incompleix la Llei d’Aigües 29/85, de 2 d’agost, i la seva versió reformada, la 46/1999, que ja inclou el concepte de cabal ecològic. També incompleix la Llei del Parlament 6/1999 d’ordenació, gestió i tributació de la’aigua. De la mateixa manera, el Gaià incompleix la Directiva 2000/60/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre de 2000 pel que fa al ús sostenible de l’aigua. El full de ruta està marcat i té l’aval del procés participatiu del curs passat coordinat per l’Agència Catalana de l’Aigua.
Des de la CGT del Camp de Tarragona ens vam adherir a "Salvem el Gaià", al manifest i la convocatòria del 8 de setembre, i fem una crida a participar en les mobilitzacions en defensa del riu Gaià.
CGT Camp de Tarragona
Més informació:
http://blocs.tinet.cat/blog/salvem-el-gaia