CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Marroc: Segueix el pols entre el moviment 20 de febrer i la monarquia alauita

Diumenge, 29 maig, 2011

Quarta jornada de manifestacions des que va començar el Moviment 20 de febrer. De les prop de 50 ciutats que es van manifestar el 20 de febrer, el passat diumenge dia 22 de maig, quarta jornada de manifestacions, han estat 112 ciutats i pobles (1) que han sortit al carrer exigint democràcia, justícia i dignitat.

La repressió de la dictadura continua. No hi ha canvis reals

Després de la inicial repressió de les manifestacions del 20 de febrer, que van causar 5 morts a Alhucemas i 1 a Sefrou, el discurs del rei el 9 de març, va pretendre canalitzar i controlar les reivindicacions populars i frenar el moviment. Les manifestacions de març i abril van ser, en general, tolerades. Es pretenia donar la imatge que les manifestacions anaven en la línia del discurs real o que pretenien una monarquia constitucional.

Però les lluites reals han seguit desbordant el marc fixat i exigint canvis profunds en la societat marroquina. I de nou, l'estat marroquí s'ha vist obligat a utilitzar el seu antic llenguatge: la repressió brutal de les llibertats. En desenes de ciutats, les manifestacions han estat violentament agredides per les forces policials, provocant ferits, detencions, violència policial, en definitiva.

Els testimonis d'aquesta violència han estat nombrosos. A Tànger hi va haver enfrontaments durant diverses hores en els voltants de la plaça de Bni Makada. A Rabat, dirigents de drets humans van ser insultats i agredits en la pròpia comissaria quan anaven a interessar-se pels detinguts. Nombrosos ferits a Agadir. A Mohammedia, la policia va intentar dissoldre els manifestants que venien del suburbi de Hassania-Hi ha Annes, bloquejant a les que venien de Bradaâ - Al Massira i de Errachidia. Però els manifestants han desbordat les barreres policials, mostrant una força que ha fet retrocedir a la policia, conscient que només utilitzant armes de foc podien contenir la ràbia de la multitud.

Comunicat denunciant la repressió

Des de diferents col.lectius, s'ha elaborat un comunicat de denúncia de la repressió del 22 de maig:

Comunicat emès per actors polítics, sindicalistes, de drets humans i associatius després de la repressió salvatge de les marxes pacífiques de diumenge 22 maig 2011

Les marxes pacífiques de diumenge 22 maig 2011 convocades pel Moviment del 20 de febrer han estat reprimides salvatgement en desenes de ciutats i pobles provocant centenars de ferits i detinguts. Aquesta repressió constitueix una escalada en l'estil repressiu de l'Estat davant el dret a la manifestació pacífica.

Denunciant l'estil de la repressió salvatge, sistemàtica, injustificada i que és contrària a les normes democràtiques i als compromisos de l'Estat, els signants prevenen contra tot exercici de la por per frustrar la voluntat indefectible i honesta dels joves i ciutadans a expressar d'una manera civilitzada que fa a les seves reivindicacions d'una banda i contra totes les conseqüències que això pot implicar

Els sotasignats estem convençuts que la reivindicació de la democràcia i la seva acceptació pel poble marroquí és tan gran i tan profunda que no pot ser detinguda amb aquest estil repressiu.

Declarem que no cessarem d'adherir i de donar suport incondicionalment les activitats militants del Moviment 20 de febrer per que una autèntica democràcia que desarrelin les bases del despotisme, la depravació i la corrupció, es realitzi

Reivindiquem l'alliberament immediat dels detinguts i l'enjudiciament dels responsables d'aquesta repressió sistemàtica. A més fem una crida a les forces vives del país assumir la seva responsabilitat pel que fa a la defensa del dret a la manifestació pacífica i als drets humans.

22 maig 2011

El sòl es mou sota la monarquia alauita

Hi ha fets que en altres països passarien desapercebuts. Però no així al Marroc.

Els desplaçaments reals sempre han tingut un caràcter d'expressió de la unitat del rei amb el seu poble. Quan el rei es desplaça a qualsevol lloc, tot és minuciosament preparat, tot ha de funcionar perfectament al pas del rei. Sempre un nombrós grup de «súbdits» està present per victorejar al seu rei.

El passat divendres dia 20 de maig, Mohammad VI es desplaça a una mesquita de Rabat per les oracions del divendres. Al costat de la mesquita, els «súbdits» esperen la seva arribada. Però, de sobte, part dels «súbdits» es converteix en ciutadans: un grup de diplomats en atur descobreix les seves armilles revindicatives i els seus crits són reivindicant treball. La resta del públic no sap com reaccionar ni tampoc les forces de seguretat. El rei es veu obligat a passar a corre-cuita cap a la mesquita ..

A banda de les conseqüències concretes (destitució del cap de seguretat i detenció d'alguns diplomats en atur), el fet té un important caràcter simbòlic: el poble marroquí està començant a qüestionar la figura del rei com a màxim responsable d'un estat dictatorial, corrupte i explotador .

La immolació d'un jove entre 28 i 30 anys a El Hajeb, venedor de llegums, agredit i humiliat pel caid de la zona, reflecteix la desesperació d'un poble en lluita.

El proper 5 de juny, el Moviment 20 de febrer ha tornat a convocar manifestacions, deixant clar que el moviment no es va a aturar fins a aconseguir les seves reivindicacions de democràcia, justícia i dignitat per al poble marroquí

Mouatamid

Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT

(1) Ciutats i pobles on hi ha hagut manifestacions el 22 de maig: Casablanca, Rabat, Salé, Temara, Agadir, Tànger, Fes (2 marxis), Mohammedia, Tiznit, Taourirt, Safi, Ghafsai, Sidi Slimane, Meknes, Beni Mellal, Azilal, Bioukri , Settat, Laayoune, El Jadida, El Youssoufi, Al Hoceima, Chaouen, Oued Zem, Khouribga, Kenitra, Tetuan, Berkane, Larache, Oujda, Taroudant, Khemisset, Boujdour, Tan Tan, Tata, Berkane, Bouarfa, Aoulouz, Al Attaouia , Ouezzan, Figuig, Sidi Yahya, Azemmour, Sidi Bennour, Sidi Kacem, Souk El Arba, Jerrada, Ain Beni Metha, Laayoune Charkia, Zayou, Nador, Midelt, Mrirt, Tifelt, Missour, Arfoud, Tinjdad, Azrou, Guercif, Tassa , Benguerir, Kelaat Sraghna, Bejaad, Khenifra, Ben Ahmed, Tahl, Asila, Mediaq, Fideq, Oued Zem, Ben Slimane, Kelaat Megouna, Tinghir, Boulmane, Fqih Bensaleh, Ouarzazat, Driouich, Ben Taieb, Imzouren, Ben Bouayyach, Tamlalat , Tandrara, Beni tadjijt, Demnat, Essaouira, Laroui, Souk Sebt, El JERF, Sebt Gzoula, Zmamra, Jemaat Shaima, Errachidia. A l'estranger: Paris, Bruxelles, Barcelone, Boston, New York, Cinccinati, Montreal, Washington

>>> Podeu veure diversos vídeos a http://www.rojoynegro.info/sigue-el-pulso-el-movimiento-20-febrero-la-monarquia-alauita