Mobilitzacions en les contrates de Telefònica
Telefònica va tenir el passat any 6.000 MM€ de beneficis. O sigui, 1 bilió de pessetes. Una empresa que ha reduït la seva plantilla dràsticament en els últims anys convertint aquesta ocupació en centenars d'empreses subcontractades. Només a Catalunya treballen actualment entre 1.200 i 1.500 persones en aquestes empreses.
Totalment desregulats, duen 12 anys de relacions laborals basades en la precarietat, la temporalitat, falta de garanties, jornades abusives i sous aconseguits a força d'hores extres no declarades. 12 anys, sense activitat sindical ja que qualsevol intent de convocar eleccions sindicals o alguna reivindicació es convertia normalment en acomiadament.
El referent d'aquests treballadors han estat els companys de Telefònica que, fent el mateix treball, tenen unes condicions molt millors. Per això, després d'alguns contactes, el Comitè de Telefònica de Barcelona i de la resta de Catalunya ha coordinat i donat suport al plantejament de lluita per una part important de les plantilles de les contrates. La realitat laboral és que gairebé totes les empreses, a pesar de treballar en telecomunicacions, estan enquadrades en el sector de metall. Per això la FEMEC hem participat en la convocatòria d'una vaga per a totes les empreses d'aquest "subsector".
La patronal ha respost acomiadant a tres companys del comitè de vaga, negant la legalitat de la mateixa i plantejant que és una vaga contra el penós conveni del metall de Barcelona signat fa poc pels sindicats majoritaris. Però en tot cas ha hagut de presentar-se a la mediació convocada per la Generalitat amb el que ha reconegut l'existència d'un conflicte.
Els sindicats majoritaris, que no han fet res en 15 anys contra aquesta situació de precarietat i esclavitud, també han sol·licitat, de manera urgent, una mediació per a no perdre el carro en aquest sector. CGT ja hem advertit als companys afectats que la negociació del conveni del metall de Barcelona i Tarragona ha significat un empitjorament de condicions per als metal·lúrgics i que les reivindicacions de millores salarials les haurien de defensar per sobre d'aquests sindicats que ens tenen acostumats a dilapidar la força de les mobilitzacions dels treballadors/es.
Però les plantilles i els pocs comitès existents, no pensen baixar el nivell de la seva rebel·lia. Pot ser que recondueixin la vaga, però estan fermes en la seva decisió de no aguantar més temps la precarietat en la qual viuen. I sobretot CGT els anem a ajudar a defensar la seva reivindicació de "a igual treball, igual salari” i arribar a les mateixes condicions salarials i socials que els companys/es de Telefònica.
Diego Rejon (FEMEC-CGT)