Qui maneja els fils del desmantellament de la sanitat pública a Catalunya?
El següent article està recollit del blog d'Àngels Castells, presidenta de Dempeus, associació en defensa de la sanitat pública. Un intent de posar-li cara i ulls a un dels principals protagonistes de la política de privatització de la sanitat a Catalunya: Josep Prat, director de l'Institut Català de la Salut.
Al blog de Dempeus per la salut pública es van recollir el 25 de deesembre les preocupacions de dos periodistes especialment atents amb els tenebrosos rumbs de la sanitat pública catalana. D'una banda, Alfons Quintà continua desvetllant des del Diari de Girona els secrets gens presentables que s'amaguen sota la catifa de la sanitat catalana, i de l'altra Jordi Garcia-Soler a El plural.com posa en qüestió el paper de l'empresa Innova que controla des de l'opacitat gran part de la sanitat pública catalana i està dirigida per Josep Prat, actual director general de l'Institut Català de la Salut. No es tractaria en aquest cas d'una utilització abusiva de les famoses “portes giratòries” que connecten amb massa intimitat sector privat i sector públic. Es tractaria més aviat d'una plataforma excel·lent per afavorir, des del sector públic, els interessos de la sanitat privada. No és gens estrany, per tant, que segons l'enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) s'hagi fet palès que la situació de la sanitat catalana passa a ser la tercera preocupació principal de la ciutadania, només per darrere de l'atur i l'economia… quan el 2009 ocupava l'onzè lloc.
Començant pels arguments de Quintà, llegim que, pel que sembla, Artur Mas no ha tingut encara prou temps per a controlar TV3 pel que fa als temes sanitaris. Se li escapen també la major part dels mitjans de Barcelona, inclòs el grup més important. Malgrat tot, els catalans han acreditat no ser beneits ni insensibles. N'és una prova una enquesta de la pròpia Generalitat, si bé parteix d'una mostra esbiaixada i de la qual cal sospitar els tradicionals maquillatges. La retallada sanitària suspèn, amb un rebuig cívic aclaparador, com informava el passat divendres el DdG. Aquest rebuig s'ha estès fins al món sanitari de la mateixa CDC. Ara és fàcil trobar, en el sí del pujolisme, veus crítiques contra Mas, Prat, Mas-Colell i Ruiz. Això no vol dir que sigui previsible un canvi de rumb. Al contrari, tots quatre estan enrocats en la seva maldat.
Tornant a Quintà, i segons l'informa una altra font, Mas, Prat, Mas-Colell i Ruiz saben perfectament que dins de CDC hi ha una reacció en contra d'ells, i preparen una maniobra contra metges de prestigi de CDC que treballen a la sanitat pública i són també professors d'universitat. Volen establir una incompatibilitat entre totes dues funcions, obligant-los a treballar només a la universitat. Seria una barbaritat i un escàndol al qual cal estar-hi ben atents. Evidentment, Jordi Pujol i el seu fill (Oriol, el pretendent) contemplen, sense vessar una llàgrima, com Artur Mas s'immola irresponsablement. (De la meva collita personal vull aportar la constatació de que les veus crítiques dels metges contra CiU fan molt de mal. Vaig assistir fa pocs dies en un Institut de Cornellà a un acte sobre les retallades en sanitat en nom de Dempeus. Allà, un alt responsable local de CiU, amb una maldat infantiloide, explicava l'enuig del personal sanitari pel fet de que ja no gaudien -ni en gaudiran més- dels desmesurats privilegis als quals estaven acostumats… No entro en si hi ha palla o no a l'ull del personal sanitari, però és evident la biga que cega els ulls de CiU, perquè aquest mateix regidor de CiU –no cal remuntar-se al Prat multipoderosatasca– va explicar que ell tenia dues feines importants i seguia buscant-ne una tercera “a temps parcial”).
Retallades on no toquen
“Des del primer moment – li diu un eminent metge de CDC a Quintà- les retallades salvatges han estat una barbaritat. Ara s'hi afegeix el tema de la fiscalitat, com si allò que cal preservar prioritàriament no fos el dret a la salut i a la vida dels ciutadans “. I diverses fonts de la Generalitat asseguren a Quintà que “Josep Prat, president de l'Institut Català de la Salut (ICS), té cada dia més força. Ha fet a l'ICS el mateix que ja va fer a Reus i al Consorci Sanitari de Catalunya: crear un buit al seu voltant, per tal d'esdevenir insustituible. La setmana passada, amb ocasió d'una votació cabdal, Prat va ser present als passadissos del Parlament. Va optar per la visibilitat que abans sempre havia evitat, bellugant-se a l'ombra”.
La interdependència entre l'escàndol generat a Reus (un endeutament de 33.532 milions de pessetes al holding Innova, sorgit de la sanitat) i les retallades sanitàries generals és cada cop més gran i creixent. Prat n'és la figura clau, de tots dos camps. Perquè cal recordar que es tracta del Director General d'Innova i conseller del Grup Sanitari USP Hospital (en realitat “USP Hospitals”, filial de la multinacional USP (“United Surgical Partners”). I Prat era, i continua sent, per nomenament del propi Mas, president de l'Institut Català de la Salut.
Una font li va dir a Quintà que Prat va voler presidir l'ICS “de manera comparable a com un empresari en crisi pot acudir al seu banc, donat que la Conselleria de Salut destina, per serveis, en el marc sanitari d'Innova, una quantitat anual de l'ordre de 300 milions d'euros (prop de 50.000 milions de pessetes). Uns pagaments que no es retardaran gaire, sobretot amb la força de Prat en els dos fronts”. A més, el DdG va estimar que Prat cobra, només del holding Innova, uns quatre milions de pessetes al mes, tot i que podria ser una quantitat superior. Una altra font precisa que cessar en Prat -que sempre ha gestionat Innova de forma omnímoda, com fa amb l'ICS- crearia un buit monumental. Recorda que si es rescindís el contracte blindat de Prat amb Innova, elaborat amb assessorament de la multinacional McKinsey, podria arribar a costar mig milió d'euros.
Per tal d'esbrinar, entre altres coses, el sou d'en Prat (oficialment desconegut) regidors de Reus van reclamar una auditoria de gestió. El batlle, Carles Pellicer (CiU), va atribuir-la directament (malgrat costar 230.000 euros) a Pricewaterhousecoopers, multinacional molt propera a CDC a la qual ja es va encarregar l'estudi de com fer miques l'ICS. Ara Pellicer s'ha fet enrere, perquè ni això ha sabut fer bé. Ara diu que convocarà un concurs públic. Pot trigar un munt de mesos. Aquest és un aspecte cabdal perquè, en el seu fur intern, Mas sap que Prat té data de caducitat. És al centre d'una brutal incompatibilitat de funcions, com a mínim. S'està demostrant, però, com denuncia Jordi Garcia Soler, que hi ha un conjunt de temes foscos sobre els quals un regidor de la CUP de Reus ja ha dit que requereixen una empara judicial. En efecte, David Vidal, de la CUP, va anunciar a la darrera reunió del consell d'administració que recorreria a la via judicial, reservant-se totes les accions civils, penals i administratives que li corresponguin, tot recordant que Prat ni tan sols no ha presentat la seva declaració de renda, com legalment està obligat a fer, ni tan sols es coneix quina és la retribució econòmica que rep com a gestor d'Innova.
Redimir en Prat a Reus sembla impossible. Ara bé, també ho sembla que la Conselleria de Salut pugui prescindir d'en Prat, excepte si renunciés al seu brutal radicalisme retallador, cosa que a dia d'avui – i mentre el PP el recolzi guarnint-lo amb bones i inconseqüents paraules – és ben poc probable. Una font municipal de Reus creu saber que quan Prat faci 65 anys – el proper 29 d'agost – potser li podrien mostrar una alternativa, o una via de sortida. No creu que res pugui resultar barat, sinó tot el contrari.
Com es pot vendre aquest tema a la ciutadania, després de les brutals i inacabades retallades sanitàries, diguin el que diguin, i ho digui qui ho digui? (La mobilització es increïble, i una part sorprenent i d'agrair correspon al moviment sorgit com “els #iaioflautes). En tot cas la seva argumentació no convindria gens al PP, del qual se'n pot dir amb tota justícia que sense el seu vot al Parlament no es podrien aprovar les manifestament excessives retallades sanitàries. Ni tampoc, sense el seu vot i el de la seva coalició municipal amb CiU, no podria perdurar a Reus l'escàndol Innova, o el tema “Josep Prat”. Les dues qüestions són fets objectius i inqüestionables, on el PP hi queda perfectament retratat.
I acabo aquesta entrada amb l'afirmació final de Jordi Garcia Soler a El Plural: “Si el Govern de la Generalitat presidit per Artur Mas realment necessita retallar les despeses sanitàries, té en el gran “holding” Innova un bon lloc on practicar aquestes retallades. Encara que no serà fàcil que ho faci si el director general de l'ICS continua sent el gestor d'Innova, Josep Prat i Domènech. I si es manté la situació actual, resultaran encara molt més escandaloses les retallades en les prestacions bàsiques que la sanitat pública catalana està imposant a una ciutadania durament castigada ja per la gran crisi econòmica que patim.”
(traducció al català d'enfocant.net)
www.enfocant.net/noticia/qui-maneja-els-fils-del-desmantellament-de-la-sanitat-p-blica-catalunya